26 Юли 2021понеделник01:54 ч.

Първенци сме в ЕС по сива икономика

Държавата губи 13 млрд. евро годишно от неплатените от сенчестия сектор данъци и осигуровки

/ брой: 160

автор:Светлана Велева

visibility 2947

Близо една трета (32,7%) от икономиката на България е в сивия сектор. Това сочи проучването "Икономика на светло", направено от Асоциацията на индустриалния капитал в България, за периода 2010-2012 г. 
 Доц. Емилия Ченгелова, която е сред основните съставители на доклада, заяви, че ако БВП на страната е 41 млрд. евро и ако сивата икономика е около 32%, то това означава, че за около 13 млрд. евро не се плащат данъци, осигуровки и др. държавни такси и налози. Това нарежда страната ни на първо място в ЕС по сива икономика за поредна година. В други страни, където сивият сектор също отчита високи нива, като Латвия и Естония, процентът не надвишава 27-28.
Според данните в изследването през 2011 г. се наблюдава леко изсветляване на икономиката спрямо 2010 г.(с 3,02%), но през 2012 г. този темп се забавя до едва 0,61% и бизнесът на светло е 67,32 на сто, посочи проф. Стефан Петранов. Причината за лекото изсветляване е свързването на търговските обекти онлайн с приходната агенция.
Основни показатели, по които индексът се измерва, обаче продължават да се влошават. Най-много се влошава неформалната заетост - с 12,35 единици. Увеличаването на безработицата е мотивирала много хора да се съгласяват на всякакви условия, за да имат работа, включително да работят без договори. 
Вторият показател, отчитащ влошаване, е разплащането на ръка - това са фиктивните договори, които позволяват договаряне на една сума за заплащане, като останалата се плаща на ръка. Същевременно банковите преводи на бизнеса значително са намалели. Има и голямо влошаване в събираемостта на акцизи от тютюневи изделия. Пресичането на контрабандните канали се посочва като основен проблем.  
 По думите на Петранов малкият и среден бизнес е бил по-силно изложен на кризата от големите предприятия и това е накарал този вид предприемачи да започнат да прилагат повече "сиви практики". Сред тези сиви практики са именно работа без трудов договор, осигуряване на по-ниска сума от реално получаваната, неиздаване на касови бележки. На въпрос, по-добра ли е сивата икономика от никаквата, Петранов заяви, че ако сивата икономика е в малки размери и се проявява временно като реакция на някакви кризисни явления, то тя не би трябвало да представлява сериозен проблем. В България обаче сивата икономика е най-висока в ЕС.
На събитието присъства и зам.- министърът на финансите Людмила Петкова, която отбеляза, че една от основните причини за наличието на сивата икономика е административната тежест върху бизнеса. Тя заяви, че в момента в МФ има работна група, която до 10 дни ще излезе с конкретни стъпки и законодателни промени, ако се налагат такива, за намаляване на бюрократичното бреме върху бизнеса, които ще бъдат представени публично. Работи се по облекчаване при работа с единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски. С SMS ще се известяват лицата за възникнали задължения и промяна в салдото на самата сметка. В групата участват представители на НАП и митниците, синдикати общини и държавни ведомства, а мерките ще влязат в сила до края на другия месец.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 141

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 141

Френският Сенат одобри КОВИД-пропуски

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 141

Турция отхвърли искане на ЮНЕСКО за "Света София"

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 141

Литва ще пренасочва мигранти из Евросъюза

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 60

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ