08 Декември 2023петък18:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Документ

ПРОМЯНА ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ (предизборна платформа на БСП)

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 6066

Безработица, финансови сривове и небивало неравенство разтърсват голяма част от света и Европа. Всички го виждат. Но трябва да назовем истинските причини за това - неолиберализмът и диктатът на финансовия капитализъм.
 Нашата страна остава най-бедната в Европейския съюз, защото в България икономическият модел беше най-погрешен. Половината население вече живее в бедност или в риск от бедност. В същото време хора от властта и още повече тези, които те обслужват, продължават да забогатяват за сметка на цялото общество.
Управлението на страната през последния мандат остави над 630 000 безработни и обезкуражени - почти 20% от работоспособното население. Десетки хиляди фирми прекратиха своята дейност. Това управление намали наполовина фискалния резерв и увеличи държавния дълг - общо 8 млрд. лв. пасив, без да привлече сериозни инвестиции и да повиши индивидуалното потребление. Замрази заплатите и пенсиите, а скъпотията расте.
 Властват корупция и  престъпност. Увеличават се самоубийствата от отчаяние. Пошлост и жестокост ни заливат отвсякъде. Създадена е система за промиване на мозъци, която включва медии, социологически и рекламни агенции. Десетки хиляди продължават да напускат страната, за да търсят препитание в чужбина.
Всичко това никога не е било. Това са резултатите от досегашното управление.


 Авторитарното управление е само външен израз на политиката в обслужване на монополите и олигархичната власт. Тази политика вместо да овладее кризата я изостри до крайност. Безизходицата изведе стотици хиляди хора на улицата. Мнозинството не иска нищо по-малко от радикална промяна.
 Сега преди всичко трябва да угасим пожара. Държавата да гарантира сигурност - лична, икономическа, социална.  Да съживи надеждата, че в България има достойно място за всеки. Но сбъдването на всяка надежда се нуждае от време. Това е времето на отговорността пред избирателите и закона.
До края на годината трябва да спрем пропадането на страната, а след това да постигнем растеж и напредък, да измъкнем страната и хората от бедността и мизерията. Да спрем господството на бездуховността и простащината. Да подкрепим знанието и културата, да увеличим средствата за наука и иновации.
БСП е за активно участие на България в Европейския съюз съобразно с националните интереси и недопускане на Европа на "две скорости". Споделяме целите на програмата "Европа 2020" за борба с бедността, за социално включване и образование.


БСП предлага това, без което не може. Това, което ни отличава от нашите опоненти. Сега всички се опитват да говорят от името на народа, важно е кой ще застане на негова страна.

Държавата и демокрацията
Управлението на ГЕРБ драстично ограничи социални и граждански права, включително свободата на словото. Масовите граждански протести, довели до оставката на правителството, показаха недоволството от това управление, от тежкия живот и от несправедливостта. Но проблемът е по-дълбок - ниското доверие в държавните институции и в цялата политическа система.
БСП като част от политическия живот на страната през последните десетилетия, в които повечето български граждани се чувстват ощетени от прехода, също носи отговорност за днешното състояние на страната. Но за разлика от нашите политически опоненти ние винаги сме се застъпвали за социалната роля на държавата, отстоявали сме демокрацията и парламентарното управление в България.


Сега предлагаме радикална промяна, която да върне доверието на гражданите в политиката, да направи държавата отговорна пред тях, да възстанови нейните административни способности. Разчитаме на действена и демократична държава, чрез която да се реализира нашата социално-икономическа политика.
Време е да стигнем до истинския смисъл на демокрацията като власт на народа. Да съчетаем представителната и пряката демокрация, а тях двете - с гражданско участие и контрол. Проблемът не е в Конституцията, а в незачитането на прогласени от нея основни права. БСП е готова да обсъжда промени в основния закон, но няма да допусне зад тяхната фасада да се ограничи демокрацията.
Промяната диктува да освободим политиката от частни интереси и външна зависимост. Държавата трябва да регулира пазара, да влияе върху разпределението на капитала и да пази обществото от всевластието на парите. Да стане щит срещу монополите. Всичко това налага народът да си върне държавата.
БСП е за парламент, в чиято цялостна дейност и в законодателния процес се обсъждат и решават най-важните за хората въпроси в съответствие с техните интереси. Ще използваме парламентарния контрол за редовен публичен отчет на министър-председателя и Министерския съвет пред Народното събрание и обществото за изпълнение на правителствената програма.


БСП е за повишаване на способността на администрацията да работи за гражданите. В нея вместо "калинки" и корумпирани чиновници  трябва да има само компетентни и лоялни към закона служители.
БСП разчита на активна местна власт, която във взаимодействие с държавата успешно да се справя с местните проблеми и да се заеме със социално-икономическото развитие на общините.
Предприемаме незабавни мерки за овладяване и ограничаване на престъпността чрез по-голямо присъствие на полицията "на терен" и взаимодействие между нея, общинските власти и граждански инициативи.

Снимка Мариета ТОМОВА


Противодействаме срещу корупцията чрез открито управление, строга дисциплинарна и имуществена отговорност за допуснати нарушения на закона от държавни служители; чрез  рязко ограничаване на конфликта на интереси и въвеждане на гражданско наблюдение върху дейността на държавни и общински органи.
Настояваме за пряк избор на районни кметове и районни съвети в най-големите градове.
Ние сме за пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет от съдебната квота с участието на всички магистрати.
БСП разчита на активността на гражданите. Пред тях се ангажираме да внесем и подкрепим законопроект, който да свали бариерата за валидност на националните и местни референдуми.
Предлагаме да се създаде обществен фонд (на конкурсни начала) за финансиране на медиите, когато изпълняват обществени и културни функции. Заставаме срещу медийните монополи, включително в разпространението на печата и на телевизионните канали. Ние сме за публичност на информацията за собствеността и финансирането на всички медии; за тяхната равнопоставеност при кандидатстване за обществени средства.
България - икономически активна държава
За БСП приоритети са създаването на заетост, доходи, образование и здравеопазване. За решаването на тези проблеми е необходима икономически активна държава.
Отхвърляме досегашната политика, която води до диктат на монополи и до изтощаване на българската икономика от чужди компании. Вместо върху едрия капитал държавата упражнява своята сила върху малкия и среден бизнес, който все повече се задушава от бюрократични пречки, необосновано високи санкции и дори политически и административен рекет.
Необходимо е да възстановим равновесието между реална икономика и финансов сектор, между производство и услуги.
Застъпваме се за активна фискална политика, която да стимулира инвестиционното и индивидуалното потребление с цел по-бързо България да излезе от депресията и да постигне устойчив растеж.
Държавата трябва да участва в икономиката - като регулатор, като инвеститор и като собственик. Като планира насоките на икономическото развитие и определя приоритетни направления за растеж.
БСП е за активно регулиране и за увеличаване на държавното участие в структуроопределящите отрасли:
"    Във финансовия сектор:
-    Облекчаваме кредитирането на малкия и среден бизнес чрез допълнително капитализиране на Българската банка за развитие и превръщането й в солиден инструмент за провеждане на държавната политика в банковия сектор.
-    Засилваме надзорната роля на БНБ.
"    В енергетиката:
-    Предлагаме да се приеме решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".
-    Искаме проверка на правомерността на сключени договори и въвеждане в експлоатация на възобновяеми енергийни източници през последните години.
"    В инфраструктурата:
- Ускоряваме изграждането на автомагистралния пръстен на България и на железопътната инфраструктура по важните коридори и направления; значително подобряваме поддръжката и доизграждането на I, II и III клас пътища.
- Развиваме морските и речни пристанища и изграждаме контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас.
-    Ефективно използваме държавните мрежи за комуникация.
" В земеделието - ефективно целево използване на държавния поземлен фонд за повишаване на продуктовото разнообразие и за затваряне на кръга - производство - преработване - продажба на земеделска продукция.
В другите приоритетни сектори - добивна и преработвателна промишленост и туризъм ролята на държавата е да осигури благоприятни нормативни условия за тяхното развитие в интерес на българското общество.
За БСП спасението от безработицата е преди всичко в реиндустриализацията на страната и в развитие на производството. Разчитаме нашата външна политика и дипломация да насочат своята дейност освен към европейските пазари и към страни с устойчив висок растеж.
Предлагаме да се приеме 10 годишна програма за създаване на индустриални предприятия, осигурена чрез национален инвестиционен фонд, формиран със средства от европейски фондове и целеви външни и вътрешни източници, включително от търговски банки.
Поставяме задача да възстановим позициите на България като стратегически транспортен център на Балканите чрез изграждане и поддържане на съвременна транспортна инфраструктура, включително на Черноморските и речни пристанища.
Преди това ще спрем приватизацията на БДЖ и ще предприемем стъпки за разсрочване на дълговете на компанията. Обявяваме се против приватизацията на "Български пощи".
Настояваме там, където се предоставят държавни ресурси и финанси да има ясен собственик. В съответствие с това трябва да се забрани на офшорни компании да участват в приватизацията и концесионирането, да притежават финансови институции и медии.
Хората не бива да са заложник на монополите, а бизнесът да бъде рекетиран от властта. Възприемаме достъпа до електроенергия и вода като човешко благо и право.
Необходима е съвременна ценова политика. За целта предлагаме отново да се приеме закон за борба срещу спекулата, който да предотврати прекомерните печалби и да защити потребителите.
Нашият стремеж е значително да се повиши делът на българските продукти в изхранването на населението. За постигането на тази цел предвиждаме мерки за подкрепа на произведеното в България, за поставяне на българските производители в равностойно положение по отношение на големите търговски вериги.
В бъдеще екологичната криза може да засенчи финансовата. Ние отстояваме исканията на хората за опазване на околната среда и за използване на природните ресурси предимно в интерес на българския народ.

България - социална държава
БСП се стреми да увеличи значително работните места и да намали наполовина безработицата за времето на мандата. Усилията са насочени към постигане на трайна заетост.
Предлагаме национална младежка политика, основана на достъпно и качествено образование и на държавна гаранция за младежка заетост.
За БСП основният принцип за изразходване на обществените средства за социални цели е: обществените пари - за обществени нужди - предимно в обществени институции. Според този принцип трябва да се устроят и здравната и образователната система.

Необходими са животоспасяващи и коригиращи мерки за българското здравеопазване. Настояваме здравните вноски на гражданите да се използват само за здравеопазване. Здравната система да се преориентира към предотвратяване и профилактика на социално значимите заболявания. Това налага промяна на здравния модел за засилване на ролята на държавата и за промяна на статуса на лечебните заведения като търговски дружества.
Обръщаме внимание на здравословния начин на живот чрез създаване на условия за системни занимания с физически упражнения и спорт, особено за децата и младежите. За това предлагаме подрастващите да ползват безплатно или при ниски такси спортни съоръжения, предоставени от държавата и общините. Да се повиши издръжката за спорт на всеки ученик и студент.

Да преминем от пасивно към активно социално подпомагане. Социалният работник трябва да работи не само на бюро и с документи, а и там, където живеят хората.

Доброто образование все повече става условие за развитие на страната и за просперитет на нацията. Необходимо е образованието, особено професионалното, да се обвърже с икономическите и социалните потребности на регионите. Поставяме си като непосредствена задача рязко да намалим високата неграмотност и липсата на квалификация. Училището да възстанови традиционните морални ценности и възпитателните си функции.
За нас ученика не е "касичка с пари", която се движи от училище в училище. Ролята на държавата е да осигурява издръжката в държавните и общинските училища, да подкрепя училищата в малките населени места, включително с допълнителни субсидии, а не да финансира частното образование. Училището трябва да създаде социална среда за равнопоставено развитие на учениците от всички социални групи.

България е в критично демографско състояние. Отговорът на БСП на този проблем е:
-    Увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от една до две годишна възраст до размера на минималната работна заплата.
-    Стимулиране на отглеждането на три деца чрез увеличаване на размера на еднократната помощ за раждане.
-    Държавата да създаде условия и да изисква изпълнение на задължението за придобиване на минимално образование и трудови умения.
-    Поставяме проблемите на ромите преди всичко като част от острите социални проблеми в България, като за тяхното решаване разчитаме на национални и европейски средства.

България е с големи регионални неравновесия. За тяхното намаляване БСП предлага:
-    Бюджетите на страната да се съобразяват с интересите на най-бедните региони - на Северозападния и на почти цяла Северна България.
-    Разработване на национална позиция за запазване и засилване на специалния подход на Европейския съюз към най-слабо развитите страни и приемане на допълнителни икономически мерки с цел ускоряване на сближаването.
-    Провеждане на национална регионална политика с осигурени от държавата средства и проектно финансиране за всеки от икономическите региони, особено за изостаналите.
-    Въвеждане на минимални социални стандарти, на които да отговаря всяка община.
-    Развитие на децентрализацията чрез възлагане на дейности, включително социални, от държавни на местни органи с осигуряване на необходимото финансиране.
БСП ще насочи публичните разходи приоритетно към инвестиции за заетост, към образование, наука и иновации, към здравната и социалната сфера. Ангажираме се с:
-    Повишаване на събираемостта на данъци и други приходни източници; с рязко ограничаване на контрабандата и свиване на сивата икономика.
Предлагаме замяна на "плоския" данък с прогресивно облагане на доходите на физическите лица.
 Започваме да работим за цялостна промяна в облагането на доходите на физическите лица, за да преминем през втората половина на мандата към семейно подоходно облагане.
 От 2014 г. въвеждаме:
-    Нулев данък за доходи в размера на минималната работна заплата.
-    Запазваме 10% ставка за облагане на доходите над минималната работна заплата до 4 500 лв.
-    20% ставка за частта от доходите над 4 500 лв.
-    Корпоративният данък остава 10%; заедно с това предлагаме стимули за запазване и разкриване на работни места, особено за младежи и хора в предпенсионна възраст и за инвестиции в районите с висока безработица.
-    Защита на кредитополучателите от едностранна промяна на условията по договорите от банките.
-    Гражданите да се освободят от заплащане на банкови такси, когато правят преводи към бюджета или да могат да заплащат тези такси на специални каси.
-    Да се създаде механизъм с който държавата да предпази изпадналите в "дългово робство" и да предотврати отнемане на единственото жилище, което кредитополучателите изплащат.
За финансиране на обявените политики и на изброените ангажименти разчитаме на няколко допълнителни приходни източника към държавния бюджет:
-    Повишена събираемост на държавните вземания с 1-1,5 милиарда лева годишно.
-    От оползотворяване на средствата по европейските програми и от европейско финансиране за новия програмен период - 4-4,5 млрд. лв. годишно.
- Ползване на вътрешни и външни финансови ресурси за продуктивни инвестиции за развитие на икономиката и за повишаване на заетостта.

Уважаеми избиратели,
В този критичен за страната момент нашата политика е в съответствие с актуалните национални задачи, с интересите на огромното мнозинство български граждани.
Да се обединим без разлика на възраст, пол, вероизповедание, етническа принадлежност, всички български граждани, които приемат предлаганата от нас промяна и създаването на национално отговорно управление.
Само вашата убедителна подкрепа е гаранция, че няма да се наложи да отстъпваме от поети ангажименти. Полученото доверие за обявената от нас политика е по-важно от властта на всяка цена.
Предлаганата радикална промяна ще накара част от напусналите страната да се върнат в нея, а другите да останат тук, за да има за всички ни бъдеще в България.
Скъпи избиратели, гласувайте за БСП, за Коалиция за България - за достоен живот в България!
За повишаване на заетостта и на доходите от труд:
-    Създаване на условия за разкриване на не по-малко от 250 хиляди работни места по време на мандата чрез вътрешни и външни инвестиции, включително от европейски средства.
-    На всеки млад човек да се предложи работа или обучение за заетост не по-късно от 4 месеца от завършване на образование.
-    Създаване на възможности за заетост чрез нови програми за определени групи - за млади хора, за хора с увреждания и за тези в предпенсионна възраст като се увеличат средствата - от държавния бюджет с поне 100 милиона лева годишно и чрез европейско финансиране.
-    Създаване на фонд за стимулиране на работодатели, които наемат хора с увреждания.
-    Облекчаване на реда за ползване на фонда за обезщетение при фалити на предприятия, за да получават работниците това, което им се полага.
-    Увеличаване на минималната работна заплата, която до края на мандата да достигне 450 лв., и на минималната пенсия за трудов стаж, така че до края на мандата плътно да се доближи до прага на бедността.
-    Увеличаване на размера на детските добавки, съобразно с възрастта, и ревизиране на подоходния критерий за тяхното получаване.
-    Увеличаване на целевите помощи за първокласници в съответствие с минималната работна заплата.
-    Увеличаване на стимулите за отглеждане на деца с увреждания в семейна среда.
-    Разширяване на обхвата на лица, които ползват "личен асистент" и "социален асистент".
-    Спиране на увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране.
-    Въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на 2 години осигурителен стаж и/или възраст.
-    Ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход; периодично преизчисляване на старите пенсии.
-    Увеличаване на максималния месечен размер на осигурителния доход на 10 минимални работни заплати.
-    Промяна на условията за пенсиониране на военнослужещите и възстановяване на отнети от тях социални права.

За ограничаване на монополите и на енергийния произвол:
-    Въвеждане на по-ниска тарифа за заплащаната електроенергия за потребление до определен лимит.
-    Предприемане на действия за завръщане на държавата в енергетиката, включително в електроразпределението.
-    Преразглеждане на сключените дългосрочни договори за изкупуване на ел. енергия и намаляване на дела на скъпите източници в енергийния микс.
-    Спиране на безконтролния ръст на слънчевите електроцентрали.
-    "Разбиване" на изкуствените монополи и предотвратяване на картели - при горивата (чрез по-лесен достъп до акцизни складове), при лекарствата (чрез ограничаване на хоризонталната и вертикалната концентрация на аптеки), в съобщенията, във финансовия сектор и в търговията.
-    Преразглеждане на действащи концесионни договори; запазване на значителен публичен дял (държавен или общински) в най-важните концесии.
-    Освобождаване на малкия и средния бизнес от административния произвол; намаляване на разрешителните и лицензионни режими.
-    Приемане на график за срочно разплащане на дължимите от държавата средства на бизнеса.
-    Увеличаване на възможностите за кредитиране на малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие.
-    Осигуряване на реален достъп до повече обществени поръчки за малки и средни фирми чрез премахване на дискриминационните условия в тях.

Здравеопазване с грижа за хората:
-    Възстановяване на диспансерната форма за наблюдение на социално значимите заболявания - сърдечносъдови, онкологични и други.
-    Специално внимание на майчиното и детското здравеопазване.
-    Спешната медицинска помощ да стане наистина спешна и да остане държавна.
-    Въвеждане на финансови стимули за работа в отдалечени и трудно достъпни райони, както и целеви субсидии за общинските болници там.
-    Лечението на инфекциозните, психичните и други социално-значими заболявания, както и дейностите, свързани с общественото здраве (ваксинации, асистирана репродукция и др.) да се поемат от държавата.
-    Премахване на лимитите за направления и делегираните бюджети за болниците.
-    Бърза промяна, която да улесни специализацията на младите лекари.
-    Въвеждане на справедлива единна методика за оценка на труда на категориите персонал в болниците и заплащане съобразно индивидуалния принос.
-    Създаване на фонд за финансиране на здравната помощ за социалнослаби граждани.
-    Фактическо възстановяване на поликлиничното обслужване чрез стимулиране на груповите медицински практики.
-    Промяна в здравния модел чрез засилване на ролята на държавата в областта на здравеопазването.
-    Публичните средства да се разпределят на принципа на равнопоставеност и лоялна конкуренция. Според него договорните партньори на НЗОК не бива да получават допълнително заплащане от пациентите.
- Намаляване отново на такса "достъп" за посещение при лекар за пенсионерите на 1 лев.
-    По-голямата част от цената на предписаните лекарства за хронично болни да се изплаща от здравната каса. 

Образование за всеобща грамотност и напредък на нацията:
-    Предприемане на мерки за рязко намаляване на  преждевременно напускащите образователната система, като в училището се осигурява освен обучение, хранене и ученическо облекло; като създадем и използваме училища "Втори шанс".
-    Издигане на престижа и на социалния статус на българския учител чрез увеличаване на възнагражденията и въвеждане на държавен стандарт за учителския труд.
- Държавната поръчка във висшите училища да се определя не само от техния капацитет, а главно от обществените потребности и качеството на обучение.
- Въвеждане на финансови стимули за установяване на взаимодействие между висшите училища и бизнеса.
-    Намаляване на дела на таксите в държавните висши училища, заплащани от студентите - до 1/4 от определената издръжка.
-    Установяване на национални критерии за заемане на академични длъжности.
-    Държавата да се грижи приоритетно за финансиране на науката, иновациите и за стимулиране на високотехнологичните производства.
Ние сме за държавна подкрепа за съвременни български културни проекти и автори, за запазване и развитие на читалищата като духовни средища, за съхраняване и популяризиране на националното културно наследство. Подкрепяме културните индустрии и защитаваме авторските права.


За подкрепа на земеделското производство
Поемаме ангажимент за подкрепа на българското селско стопанство и на българското село, за стабилизиране на горския сектор чрез:
-    Съчетаване на общата селскостопанска политика на ЕС с национални секторни приоритети и развитие на селските райони.
-    Държавни помощи за подпомагане на слабите звена в сектора - производство на плодове и зеленчуци, подкрепа на животновъдството.
-    Подкрепа за кооперациите чрез промяна на досегашната политика, която привилегирова едрите земеделци.
-    Подпомагане на дребните и средните производители чрез целево финансиране и въвеждане на "таван" върху субсидиите,  плащани на една земеделска фирма.
-    Защита на собствениците на земеделска земя, които да получават минимално гарантирана рента.
-    Създаване на Агенция за земята с цел ефективно използване на земеделската земя и за предотвратяване  на злоупотребите с държавния и общински поземлен фонд.
-    Развитие на преработването на селскостопански продукти и осигуряване на достъп до пазара на дребните и средните земеделски производители чрез инвестиции в общините.

За чиста природа и природни ресурси за обществото:
-    Незабавно спиране на незаконните и в разрез с обществения интерес процедури по Черноморското крайбрежие; въвеждаме постоянно наблюдение и контрол върху управлението на държавните имоти по крайбрежието.
- Бързо обявяване на всички утвърдени зони по НАТУРА 2000 и за осигуряване на тяхната защита.
-    Спиране на безогледното изсичане на горите и възобновяване на горския фонд.
- Отстояване на забраната за проучвания и добив на шистов газ чрез метода хидравлично разбиване.
-    Ефективно използване на минералните и геотермалните води за развитие на българската икономика и туризъм.
-    Гарантиране на държавния интерес в геоложкото картиране на процеси и богатства в недрата и прилежащата зона на Черно море.

За граждански диалог
Ние се обръщаме към гражданските организации и към участниците в гражданските протести с предложение за:
-    Провеждане на форум под мотото "Отговорен парламент", в който с участието на граждански организации да се дискутират приоритетите в работата на парламента в първите месеци от работата на 42-ото Народно събрание.
-    Ще инициираме извънреден цикъл на диалога между местната власт и Народното събрание до края на месец юни 2013 г. за съгласуване на неотложни действия за подкрепа на общините. 
-    Включване на граждански експерти за наблюдение върху дейността на регулаторните органи и в държавните и общински комисии за обществени поръчки.
-    Започване на проверка на големите приватизационни и концесионни договори, сключени в последните 15 години, с приоритет на тези, към които има най-голям обществен интерес.
-    Създаване на публичен регистър във всяко ведомство и община за спечелените обществени поръчки и за предоставени от държавата/общината средства.
 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 256

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 285

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 293

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ