23 Октомври 2019сряда20:56 ч.

90 години от рождението на чл.-кор.проф. Николай Делчев Наплатанов

Ученият оставя в съкровищницата на България специалисти по автоматика, телемеханика и техническа кибернетика, монографии, учебници и изобретения

/ брой: 83

visibility 2475

Делчо Наплатанов
 
През aприл се навършват 90 години от рождението и 20 години от кончината на големия български учен, педагог и общественик проф. д-р Николай Делчев Наплатанов (25.04.1923 - 18.04.1993), чл.-кореспондент на БАН, основател на катедра "Промишлена автоматика" в Техническия университет - София, дългогодишен ръководител на Института по техническа кибернетика на БАН, изтъкнат изследовател в областта на автоматиката, теорията на автоматичното управление и техническата кибернетика.
Чл.-кор. Николай Наплатанов е сред най-заслужилите представители на техническите науки в нашата страна. На него принадлежи честта за създаването и развитието в България на едно от най-плодотворните и съвременни направления в техническите науки - теорията на автоматичното управление и техническата кибернетика, както и свързаните с него многобройни научно-приложни направления.

От 2006 г. зала 2220 на Техническия университет в София носи името на член-кор.проф. Николай Наплатанов


Положеното от чл.-кор. Николай Наплатанов преди 60 години начало на това научно направление у нас даде възможност в течение на десетилетия да се осъществява значителна изследователска дейност и да се подготвят голям брой научни работници, преподаватели, инженери за нуждите на материалното производство и обществената практика. Под негово ръководство са защитени над четиридесет докторски и кандидатски дисертации от наши и чуждестранни аспиранти. Няма български специалист в областта на автоматиката и автоматизираното управление, който в една или друга степен да не е изпитал плодотворното влияние на чл.-кор. Николай Наплатанов или някой от неговите многобройни съратници и ученици. Принципен, взискателен, но едновременно с това и предоставящ творческа свобода на сътрудниците, той даде голям принос за подготовката на висококвалифицирани кадри в областта на автоматиката у нас.
Роден на 25 април 1923 г. в известното с възрожденските си традиции село Мечка (сега Оборище), Панагюрско, той от малък става съпричастен към съдбите и надеждите на хората в този край. По време на Втората световна война като ученик в гимназията намира смелост да застане решително в редиците на борците от антихитлеристка коалиция.
През периода 1942-1944 г. е политически затворник, концлагерист и партизанин от отряд "Георги Бенковски" и политкомисар на чета "Кръстьо Чолаков" в Средногорието.
Преподавателската си дейност чл.-кор. Николай Наплатанов започва през 1952 г. като асистент в Държавната политехника. От 1956 г. и до кончината си той свързва това свое призвание с Висшия машинно-електротехнически институт (ВМЕИ) - сега Технически университет, в София, където последователно е преподавател (от 1957 г.) по автоматично управление на електрозадвижванията и теория на автоматичното регулиране, доцент от 1961 г. по промишлена автоматика и професор от 1966 г. по теория на автоматичното управление. През 1977 г. е избран за чл.-кореспондент на БАН. Той е основател и дългогодишен ръководител на катедра "Промишлена автоматика", която над четири десетилетия под различни наименования играе ключова роля в изследователската дейност и подготовката на кадри по автоматика в нашата страна. В продължение на много години бе председател на Специализирания научен съвет по автоматика и кибернетика. Бил е ректор на ВМЕИ и член на Факултетния и Академичния съвет.
С името на чл.-кор. Николай Наплатанов е свързано и успешното развитие на автоматиката и техническата кибернетика на БАН. От 1964 г. до 1978 г. е директор на Института по техническа кибернетика (ИТК) при БАН. В последните години от живота си той работи в Централната лаборатория по системи за управление (ЦЛСУ) при БАН. Има големи заслуги за развитието на редица нови направления в академията - бионика, техническа кибернетика, кибернетични аспекти на ергономията и т.н. Взел е активно участие в работата на много научни и експертни съвети към президиума на БАН, бил е главен редактор на списание "Автоматика и изчислителна техника", отговорен редактор на поредиците "Известия на ИТК" и "Основи на техническата кибернетика", както и член на редколегията на списание "Техническа кибернетика". Вземал е активно участие в работата на научни съвети на ВУЗ и ведомствени институти и организации.
Като председател на Българския национален съвет по автоматично управление (БНСАУ), председател на голям брой национални конференции и участник в множество международни научни форуми, той допринесе за утвърждаване на българската школа в областта на автоматичното и автоматизираното управление. Не може да не се отбележи и неговата активна дейност за популяризирането на постиженията на автоматиката и кибернетиката чрез различните курсове и лекции в цялата страна.
Чл.-кор. Николай Наплатанов остави над 150 научни труда и повече от 20 учебници и учебни пособия в областта на автоматиката, теория на управлението и техническата кибернетика. Поредицата "Основи на техническата кибернетика", на която той бе вдъхновител и главен редактор, и досега се използва в учебния процес по теория на управлението.
Със своя живот и дело чл.-кор. Николай Наплатанов остави светла диря в развитието на автоматиката у нас. Неговият пример и научни идеи ще живеят в работата на многобройните му ученици, съратници и последователи.
 

Корнелия Нинова: Да освободим хората от страха

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 204

Борисов въвлякъл НСО в изборната кампания

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 204

МВР се заоправдава с "несериозни сигнали"

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 204

България е на дъното в ЕС по качество на живот

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 204

Държавата плати 250 млн. лв. авансово за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 204

Експерт: Лошите кредити се покриват от съвестните платци

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Средно по 419 лв. ще похарчат купувачите на Черния петък

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Започна строителството на тунел "Железница"

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Путин и Ердоган се разбраха за кюрдите в Сирия

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Откриха 39 тела в камион от България

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 204

Гръцки катер се блъсна в лодка с бежанци

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Празник срещу санкциите

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ