14 Ноември 2018сряда20:12 ч.

Пет икара за "Хамлет" на Явор Гърдев

Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев бяха удостоени с награди за цялостен принос към театъра

/ брой: 74

автор:Дума

visibility 239

"Хамлет" от Шекспир на Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов" спечели пет награди "Икар-2013" - за режисура, за поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински, за сценография - на Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов, за майсторско техническо осъществяване, както и наградата за съвременен танц и пърформанс, която се връчва за първи път - на хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев за "Мишеловката" - пърформанс в "Хамлет", съобщи БТА.
Наградата е и за Леонид Йовчев (също номиниран), който имаше смелостта да се заеме с ролята на Хамлет, каза Явор Гърдев на тържеството в Народния театър, на което бяха връчени икарите на Съюза на артистите в България. Сред гостите бяха президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Владимир Пенев, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев


Щастлив съм, че получавам наградата именно за това представление - с него осъзнах, че сигурно средство срещу самомнението и суетата е да работиш с велик автор. Срещата с такава огромна планета от смисъл заличава възможността да мислим за индивидуалния си принос в изкуството, за егото и величието си, посочи Явор Гърдев. По думите му всяка постановка на "Хамлет" е среща, която завършва с поражение. Надявам се при нас пораженията да не са много големи.
Няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър, заяви на свой ред Камен Донев, като излезе на сцената да вземе "Икар" за водеща мъжка роля - за Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Николай Ердман на Александър Морфов в Народния театър. Следвайки съветите на учителя си проф. Крикор Азарян, че артистите трябва да се учат от децата, той се учил за ролята от дъщеричката си Ивана. Благодарността си към проф. Азарян и Тодор Колев изрази и тяхната ученичка Анастасия Ингилизова, отличена за поддържаща женска роля за "Декамерон" по Бокачо на Диана Добрева в театър "Българска армия". "Медея, майка ми" на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, съавтор на текста със Стефан Иванов, в ТР "Сфумато" взе "Икар" за най-добър спектакъл. Гергана Плетньова заслужи наградата за водеща женска роля за Соня във "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Пламен Марков във Варненския театър.
Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев бяха удостоени с "Икар-2013" за цялостен принос към театъра. Те благодариха на САБ и неговия председател Христо Мутафчиев за наградата, която е преобърнала всекидневието им и им е дала възможност отново да стъпят на сцената на Народния, където е преминал творческият им път.
Александър Балкански, удостоен с наградата на САБ "За чест и достойнство", цитира мисълта на Фелини, че циркът е не само трудно и красиво изкуство, но и културата, и житейският опит на нацията. Горд съм, че посветих живота си на цирковото изкуство, допълни основателят на цирк "Балкански". За циркови постижения бе отличена Цветелина Попова за 20-годишната й дейност и успехите й в областта на каучук-еквилибристиката.
Синът на Георги Калоянчев и внуците на Наум Шопов и Тодор Колев получиха почетните награди, които връчва на близки на напуснали ни именити театрали кметът на Каварна Цонко Цонев.
Министър Пенев присъди наградите на Министерството на културата за най-успешен мениджмънт и маркетинг на театър "София" и на Варненския куклен театър. "Вграждане" по текст на Мария Станкова, постановка на Веселка Кунчева в Пловдивския куклен театър, спечели "Икар" за куклен спектакъл и за музика - на Христо Намлиев. За индивидуално постижение в кукления театър бе отличена Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на "Изгубеният ключ" във Видинския куклен театър. Проф. Славчо Маленов бе удостоен с наградата на АКТ-УНИМА за цялостен принос в кукленото изкуство.
За "Златен глас" за дублаж бе избрана Елена Русалиева за Пати Хюз в сериала "Щети". Отличия за дебют взеха Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж" по Жан Жьоне на Касиел Ноа Ашер с продуцент "Гала филм", за критически текст - Асен Терзиев за "Театралността - езикът на представлението" (изд. "Проф. П. Венедиков"), за драматургичен текст - VOX POPULI за "Яце форкаш", за съвременна музика - "Дийп зоун проджект" за песента "I Love My DJ". Студенти на Здравко Митков и Атанас Атанасов получиха двете стипендии на САБ. За празничното настроение - освен шеговитият спектакъл, който мина под мотото "Печеля или не - това се пита" - дело на Стоян Радев, допринесоха и изпълненията на балет "Арабеск", "Сентиментъл суингърс" и акробатката Сирма Добрева.

Гневни шуменци нахлуха в областната управа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

И бизнесмени ще преподават във вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 0

/ брой: 222

Марешки се отказа да бойкотира кворума в НС

автор:Ростислава Иванова

visibility 0

/ брой: 222

Икономическият растеж рязко се забавя

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 222

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 222

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 222

Сделката за "Брекзит" е на финалната права

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 222

Оневинен е руският шпионин в Австрия

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 222

Вашингтон се обяви срещу "Турски поток"

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 222

Властта в кръгова отбрана

автор:Валентин Георгиев

visibility 13

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 9

/ брой: 222