19 Април 2019петък06:21 ч.

Лекуван - недолекуван

/ брой: 136

автор:Ева Костова

visibility 1453

Помните ли "Клан-недоклан" на Ран Босилек - уж детска приказчица, но с много поучителен край и още по-подсещащо съдържание. И понеже нашата здравна министърка обича приказките и песничките, решихме и ние да се поровим в класиката, та дано има полза в търсенето на здравно реформиране.
Че то сега приказката звучи като лекуван-недолекуван. Стоиш в болница, колкото стоиш, или по-точно - колкото дни имаш по клиничната пътека, и ако ще да не си довършен изцяло, те пускат да си вървиш по живо по здраво. Образно казано, де. Щото често ти не можеш и да вървиш, обаче на кого му пука. Или ще търсиш друга пътека, ако познат или специалист не ти направят услугата и ти кажат как точно да откриеш вратичка това да стане, или ще "виснеш" на грижите на деца и роднини. Ако ли пък положението ти е съвсем заникъде, близките ти нямат кой знае какъв избор. Или намират медицинска сестра, което, макар и срещу заплащане, не става много лесно, защото те не достигат и в болниците, или търсят хосписите.
Там обаче е за най-отчаяните пациенти, как да вкараш интелигентен човек с акъла си, без да се сети, че е обречен. Или не ускори края си точно с усещането за това!
Проблемът не от вчера и днес, всеки, който се е сблъсквал с него, винаги се е движел по ръба на острието между безсилното да не можеш да помогнеш на най-близките и усилията за запазване на собствения разум и физика. Затова и идеята за преструктурирането на закриващи се болници в места за долекуване, колкото и да не срещна пълно разбиране от електората, все пак остави вратичка за една наистина необходима грижа за измъчения българин.
Уви! Болници взеха да хлопват кепенците, спешната помощ и тя взе да издиша със съмнителни по ефекта си намаления на издръжката, а въпреки уверенията местата за долекуване все още са мираж.
Ще стане, обещава касата, но така, по-бавничко - някъде към края на юни, някъде през август, но тогава пък са летните почивки, някъде след промяна на Националния рамков договор за 2010 г. и - най-вече - след подсигурено финансиране от бюджета на касата. Сега са предприети бързи, ама много бързи мерки за остойностяването на тези клинични пътеки. После те ще се обсъдят с лекарската колегия, ще поизчакат да стане факт и прословутата здравна карта. Ще...
Така, лекуван-недолекуван, все повече заприличва на брадата на козела от Ран-Босилековия "Клан-недоклан". 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ