15 Ноември 2019петък09:27 ч.

Бизнесът иска... а дава ли?

/ брой: 51

автор:Светлана Велева

visibility 1051

Бизнесът в лицето на БСК поиска вчера от президента Росен Плевнелиев на първото заседание за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство пълна прозрачност на дейността на държавната амдинистрация, приходите, разходите и още ред неща да се публикуват в интернет.
Дотук добре. И данъкоплатецът иска същото. Прозрачност - за това как държавата харчи неговите пари. Обаче данъкоплатецът иска същото и от бизнеса - прозрачност. Защото да отиваш на работа с джип за 120 000 лв. и да обясняваш на служителите си, че понеже е криза и имаш дългове, нямаш пари да им платиш заплатите, някак си не си убедителен. Неуместно е и непрестанно да слушаме за исканията на бизнеса, но никой да не търси отговорност от него. Държавата му бавела плащанията, трябвало първо тя да се издължи, за да може и той. Това е така, но държавата стопи задълженията си към фирмите до 135 млн. лв. в края на 2012 г. А фирмената задлъжнялост само за година нарасна с 5 млрд. лв., достигайки в края на 2011 г. 163 млрд. лв., което е над 200% от БВП.
Това спъва развитието на икономиката, защото тя е като скачени съдове - няма ли движение по един, замира движението по всички, включително и неизплащане на заплати. Задълженията на фирмите към персонала само през 2011 г. са нараснали със 420 млн. лв., достигайки до 1,9 млрд. лв. Това води до обедняване и спад на потреблението, като на свой ред обратно удря бизнеса и икономиката замира. Затова бизнесът трябва първо да започне да се издължава на тези, които го крепят с труда си, под строгата намеса на държавата. Защото ако не си платиш тока, ще ти го спрат. Обаче ако бизнесът не си плаща милионите, има отлагане на плащанията, които често дори са клаузи в договорите. Което означава, че в България на бизнеса, освен че му е разрешено повече, отколкото на всички останали, му е разрешено прекалено много. И за да ограничат тези отрицателни прояви, като начало трябва да се криминализира неплащането на осигуровки и на данъци. Тогава бизнесът ще бъде малко по-точен в преценките си. Не може да се поверява бизнес за милиони на хора, които нямат елементарна икономическа култура и които не спазват законите. Междуфирмената задлъжнялост вече е толкова голяма, че не е ясно кога ще събори на принципа на доминото всичко останало.
От друга страна, това, че фирмите имат огромни дългове, не е непременно сигнал, че икономиката издиша. Най-нормалното за капиталистическата икономика е да има фалити на фирми и да има дългове. Но докато не се изчистят тези задължения, означава, че има мощен сив сектор и скрити фалити на фирми. Реално те продължават да сключват договори, да примамват работници, че ще им плащат в много необозрим период, и това е безконтролно, при отстъпление на държавата. Крайно време е тя да потърси отговорност от бизнеса и да наложи по-строг контрол за неговата прозрачност.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 191

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 168

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 255

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 164

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ