26 Юли 2021понеделник00:59 ч.

Бизнесът иска... а дава ли?

/ брой: 51

автор:Светлана Велева

visibility 1515

Бизнесът в лицето на БСК поиска вчера от президента Росен Плевнелиев на първото заседание за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство пълна прозрачност на дейността на държавната амдинистрация, приходите, разходите и още ред неща да се публикуват в интернет.
Дотук добре. И данъкоплатецът иска същото. Прозрачност - за това как държавата харчи неговите пари. Обаче данъкоплатецът иска същото и от бизнеса - прозрачност. Защото да отиваш на работа с джип за 120 000 лв. и да обясняваш на служителите си, че понеже е криза и имаш дългове, нямаш пари да им платиш заплатите, някак си не си убедителен. Неуместно е и непрестанно да слушаме за исканията на бизнеса, но никой да не търси отговорност от него. Държавата му бавела плащанията, трябвало първо тя да се издължи, за да може и той. Това е така, но държавата стопи задълженията си към фирмите до 135 млн. лв. в края на 2012 г. А фирмената задлъжнялост само за година нарасна с 5 млрд. лв., достигайки в края на 2011 г. 163 млрд. лв., което е над 200% от БВП.
Това спъва развитието на икономиката, защото тя е като скачени съдове - няма ли движение по един, замира движението по всички, включително и неизплащане на заплати. Задълженията на фирмите към персонала само през 2011 г. са нараснали със 420 млн. лв., достигайки до 1,9 млрд. лв. Това води до обедняване и спад на потреблението, като на свой ред обратно удря бизнеса и икономиката замира. Затова бизнесът трябва първо да започне да се издължава на тези, които го крепят с труда си, под строгата намеса на държавата. Защото ако не си платиш тока, ще ти го спрат. Обаче ако бизнесът не си плаща милионите, има отлагане на плащанията, които често дори са клаузи в договорите. Което означава, че в България на бизнеса, освен че му е разрешено повече, отколкото на всички останали, му е разрешено прекалено много. И за да ограничат тези отрицателни прояви, като начало трябва да се криминализира неплащането на осигуровки и на данъци. Тогава бизнесът ще бъде малко по-точен в преценките си. Не може да се поверява бизнес за милиони на хора, които нямат елементарна икономическа култура и които не спазват законите. Междуфирмената задлъжнялост вече е толкова голяма, че не е ясно кога ще събори на принципа на доминото всичко останало.
От друга страна, това, че фирмите имат огромни дългове, не е непременно сигнал, че икономиката издиша. Най-нормалното за капиталистическата икономика е да има фалити на фирми и да има дългове. Но докато не се изчистят тези задължения, означава, че има мощен сив сектор и скрити фалити на фирми. Реално те продължават да сключват договори, да примамват работници, че ще им плащат в много необозрим период, и това е безконтролно, при отстъпление на държавата. Крайно време е тя да потърси отговорност от бизнеса и да наложи по-строг контрол за неговата прозрачност.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 141

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 141

Френският Сенат одобри КОВИД-пропуски

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 141

Турция отхвърли искане на ЮНЕСКО за "Света София"

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 141

Литва ще пренасочва мигранти из Евросъюза

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 60

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ