28 Септември 2020понеделник05:33 ч.

Бизнесът иска... а дава ли?

/ брой: 51

автор:Светлана Велева

visibility 1358

Бизнесът в лицето на БСК поиска вчера от президента Росен Плевнелиев на първото заседание за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство пълна прозрачност на дейността на държавната амдинистрация, приходите, разходите и още ред неща да се публикуват в интернет.
Дотук добре. И данъкоплатецът иска същото. Прозрачност - за това как държавата харчи неговите пари. Обаче данъкоплатецът иска същото и от бизнеса - прозрачност. Защото да отиваш на работа с джип за 120 000 лв. и да обясняваш на служителите си, че понеже е криза и имаш дългове, нямаш пари да им платиш заплатите, някак си не си убедителен. Неуместно е и непрестанно да слушаме за исканията на бизнеса, но никой да не търси отговорност от него. Държавата му бавела плащанията, трябвало първо тя да се издължи, за да може и той. Това е така, но държавата стопи задълженията си към фирмите до 135 млн. лв. в края на 2012 г. А фирмената задлъжнялост само за година нарасна с 5 млрд. лв., достигайки в края на 2011 г. 163 млрд. лв., което е над 200% от БВП.
Това спъва развитието на икономиката, защото тя е като скачени съдове - няма ли движение по един, замира движението по всички, включително и неизплащане на заплати. Задълженията на фирмите към персонала само през 2011 г. са нараснали със 420 млн. лв., достигайки до 1,9 млрд. лв. Това води до обедняване и спад на потреблението, като на свой ред обратно удря бизнеса и икономиката замира. Затова бизнесът трябва първо да започне да се издължава на тези, които го крепят с труда си, под строгата намеса на държавата. Защото ако не си платиш тока, ще ти го спрат. Обаче ако бизнесът не си плаща милионите, има отлагане на плащанията, които често дори са клаузи в договорите. Което означава, че в България на бизнеса, освен че му е разрешено повече, отколкото на всички останали, му е разрешено прекалено много. И за да ограничат тези отрицателни прояви, като начало трябва да се криминализира неплащането на осигуровки и на данъци. Тогава бизнесът ще бъде малко по-точен в преценките си. Не може да се поверява бизнес за милиони на хора, които нямат елементарна икономическа култура и които не спазват законите. Междуфирмената задлъжнялост вече е толкова голяма, че не е ясно кога ще събори на принципа на доминото всичко останало.
От друга страна, това, че фирмите имат огромни дългове, не е непременно сигнал, че икономиката издиша. Най-нормалното за капиталистическата икономика е да има фалити на фирми и да има дългове. Но докато не се изчистят тези задължения, означава, че има мощен сив сектор и скрити фалити на фирми. Реално те продължават да сключват договори, да примамват работници, че ще им плащат в много необозрим период, и това е безконтролно, при отстъпление на държавата. Крайно време е тя да потърси отговорност от бизнеса и да наложи по-строг контрол за неговата прозрачност.

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ