19 Ноември 2018понеделник16:48 ч.

"Пътят" на Йовчев

Великият гимнастик с впечатляващ бенефис

/ брой: 46

автор:Марин Милашки

visibility 1004

"България ти благодари за всичко, шампионе". Така 12 500 зрители в "Арена Армеец" изпратиха великия гимнастик Йордан Йовчев, който прекрати кариерата си с паметен бенефис. За пореден път Данчо показа защо е сред най-обичаните национални герои - бебета в детски колички, дядовци и баби, хора от всякакво поколение със сълзи на очи аплодираха 2 часа големия българин. Гала спектакълът "Пътят" включи над 160 участници от всички видове гимнастика. Звездата обаче бе именно Йовчев, който излезе няколко пъти на сцената. Данчо, който вчера навърши 40 години, направи съчетания на коронните си уреди халки, успоредка и висилка. Впечатляващ обаче бе завършекът на халки, който дори го просълзи.


В залата бе и големият приятел на Йовчев - Юри Кеки (Ит). Двукратният олимпийски първенец се появи на сцената и триумфално вдигна ръката на Йовчев. Така както го направи на Олимпиадата в Атина 2004. В Гърция Кеки посочи кой е истинският шампион, въпреки че съдиите дадоха златния медал на Димостенис Тамбакос (Гър). "Това е срам и позор за гимнастиката", твърдеше тогава целият свят. Този момент е и най-паметният в кариерата на Йовчев, но 12 "съдийски" стотни го разделиха от мечтаното злато. Игрите в Атина са 4-ти поредни за Данчо, а тогава вече всички смятаха, че той приключва. Да, но Йовчев направи невероятното и остана още 8 г. в тежкия спорт. Пловдивчанинът участва първо в Пекин 2008, а след това и в Лондон, с което се превърна в единствения гимнастик с 6 олимпиади. "Исках просто да изиграя едно нормално и цяло съчетание. Знаех, че това ще бъде краят", каза Данчо Йовчев.
Финалът на шоуто в "Арена Армеец" наистина беше паметен. 12 500 души станаха на крака и в продължение на 15 минути ръкопляскаха и не оставиха Йовчев да слезе от голямата сцена. След коронното му изпълнение на халки публиката започна да скандира "Данчо, Данчо", на което той клекна на земята, целуна пода, прекръсти се и със сълзи на очи помаха за довиждане.
Освен среброто на халки в Атина Йовчев има още 3 бронзови медала от Игрите под 5-те преплетени кръга. 2 пъти е двоен световен шампион на земя и халки от Гент и Анахайм през 2001 и 2003. Той е и двоен сребърен медалист в Дебрецен 2002 г. От декември 2008-а е председател на българската федерация по спортна гимнастика. В Лондон Йовчев е знаменосец на България, а във финала на халки се класира 7-и. Йовчев е още най-добър спортист на Балканите 2003, Спортист №1 на България (2001, 2003), победител в конкурса "Мъж на годината 2004", а миналия петък бе удостоен с орден "Стара планина" - I степен.
"Публиката и обичта прави това, което показваме. Феновете бяха уникални, както и спектакълът. Това е доказателство, че можем да правим хубави неща. Още не мога да повярвам, че повече няма да играя. Но наистина, това е краят. Не знам обаче как ще продължи животът ми, след като вече няма да влизам в залата. Винаги съм гледал на кариерата си като на едно приключение, което трябва да продължавам възможно най-дълго. Работих здраво, бях убеден, че мога да го направя и вероятно имах таланта, който ми помогна да успея. Златният медал в Атина щеше да ми хареса", каза Йовчев.


Йовчев изигра 3 съчетания на успоредка


Юри Кеки вдигна победоносно ръката на Йовчев, така, както го направи на Олимпиадата в Атина 2004


Данчо с големия си приятел и треньор на националния отбор Красимир Дунев


На финала на шоуто в "Арена Армеец"


Усмивката никога не слиза от лицето на великия българин
БГНЕС

БСП няма да крепи кворума, иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 260

22 млн. лева повече в бюджета на София за чистота

автор:Дума

visibility 39

Миньор загина в рудник в Мадан

автор:Дума

visibility 140

Шефът на "Нисан" арестуван за укриване на данъци

автор:Дума

visibility 49

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 952

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 295

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 273

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 313

/ брой: 224