14 Май 2021петък23:44 ч.

Бушуват "пламъците" на световната кибервойна

Интернет атаките, превръщащи се във все по-силно оръжие, могат да предизвикат икономически хаос и да парализират органите на политическото и военното управление

/ брой: 40

visibility 101

Тодор Андреев

Вашингтонският Институт за стратегически перспективи официално заяви, че световната кибервойна е неизбежна. А предполагаемия очакван резултат от нея поясни експертът Ричард Кларк, бивш съветник на президента Джордж Буш: "Представете си избухващи електрогенератори, дерайлиращи влакове, падащи самолети, взривяващи се газопроводи, системи въоръжения, които престават да функционират, и войски, объркали маршрутите на движение". Специалисти уточняват, че кибероръжие може да бъдат вируси, специални програми и всевъзможни атаки срещу мрежите. Тъй като практически всички жизненоважни структури в страните така или иначе са включени към интернет, може да си представим какъв мащаб ще има поражението, ако някой "сполучлив" вирус попадне на необходимото място.
Интернет атаките, същото това кибероръжие, по същество става по-силно и актуално от познатото ни досегашно оръжие. Щабът на НАТО сравни разрушителното действие на кибероръжието с това на оръжието за масово поразяване. Атаките му са трудно предсказуеми, а подготовката за виртуалните войни практически не може да се контролира. Неслучайно през юни 2009 г. Пентагонът създаде киберкомандване, ARFORCYBER, с предполагаем състав 1100 човека, разположено на територията на военната база Форт-Мид, което функционира съвместно с Агенцията за национална сигурност, със задача да разузнава във виртуалното пространство готвени кибератаки срещу САЩ и нанасяне на изпреварващи удари по противниците без огнево поразяване, без физическо унищожаване на живата сила и обектите, с предизвикване на  икономически хаос, сриване функционирането на енергетичните, транспортните и информационните системи и парализиране органите на политическото и военното управление.

Министерството на отбраната на САЩ разполага с 15 хил. мрежи и 7 млн. компютърни устройства, разположени в много страни, които се обслужват от над 90 хил. сътрудници


За да провери опасностите от една кибервойна, през 2010 г. американската компания Bipartisan Policy Center изкуствено създаде масирана хакерска атака с помощта на 230 компютъра. Експериментаторите разбират, че ядреният арсенал и обикновеното оръжие на Америка са беззащитни пред кибератаката. Опасявайки се от "кибернетичен Пърл Харбър", през юли 2011 г. Министерството на отбраната на САЩ разработи и публикува документ "Стратегия на операциите в киберпространството".

Мрежите на Пентагона се контролират непрекъснато

Всеки час се изпълняват около 250 хил. проверки за възможно несанкционирано включване на враждебни на САЩ държави и техните ведомства или частни лица към мрежите и базите данни на Министерството на отбраната.

Водещите страни от НАТО сериозно подхождат към въпроса за кибернетичната сигурност - вече няколко години поред през ноември се провеждат военни учения Cyber Coalition, посветени на съвместните действия на страните от алианса в условията на кибервойна


Въпреки че все още няма ясно определение на компютърното противопоставяне в пространството на световната паяжина на интернет, получило наименованието кибервойна, старите начини за водене на познатата ни война не са пригодни. И тъй като е сложно да се открие източникът на кибератаката, трудно се взема решение за нанасяне на ответен удар. Действията на участващите в тази война, насочени към дестабилизация в работата на компютърните системи и достъпа към ресурсите на интернет на държавните и недържавните учреждения, финансовите и политически центрове, субектите на бизнеса, напълно могат да станат причина за възникване на хаос, безредие, актове на вандализъм. Днес група специалисти или даже един човек са способни с помощта на технически и информационни средства да нанесат непоправима вреда на военната, икономическата, техническата, политическата и информационната сигурност на която и да е държава. Специалисти сочат, че кибервойната е такава област на войната, както и космосът, въздухът, морето или земята. И въпреки че кибервойната все още няма такъв мащабен характер, вредите от воденето й вече са очевидни.
Американски киберзащитници твърдят, че главен потенциален киберпротивник на Вашингтон е Китай, лидер сред основната десетка страни, от чиято територия редовно се атакуват компютърните мрежи на Америка. Пекин действа тихо и тайно, постепенно и планомерно, засмуквайки важна информация с военен, политически и икономически характер. Този стил на действие е много по-опасен от практикувания в Русия. Неотдавна австралийски вестник съобщи, че китайските хакери след 18 месеца атаки са проникнали в компютрите на британската военна компания BAE Systems, за да се снабдят с информация за конструкцията и електронното оборудване на най-новия изтребител F-35.
Израел е инвестирал стотици милиони долари, за да формира елитно подразделение от кибервойни. Еврейската държава търси усилено млади компютърни умове, за да ги привлече на работа. Канада и Съединените щати пък организират колективна защита на критичната цифрова инфраструктура и подобряване на отговора на киберинцидентите. Режимът на Иран значително е придвижил напред своите кибервоенни способности и сега ги показва открито като "източник на национална гордост". Предполага се, че той може да предприеме цифрови атаки срещу Запада и Израел.

Кибероръжието е твърде достъпно и ефективно

за да не бъде употребено. Пресметнато е, че само за 100 млн. долара може да бъдат създадени киберструктури, способни да атакуват Америка и да парализират напълно дейността на САЩ.
В момента Министерството на отбраната на САЩ има 15 хил. мрежи и 7 млн. компютърни устройства, разположени в много страни, които се обслужват от над 90 хил. сътрудници. С привличане на съюзниците от НАТО и частни фирми, които работят в сферата на информацията и сигурността, САЩ планират да установят нов ред в световното виртуално пространство, по специална заповед да "отключат" целия свят. Много е вероятно в програмните продукти, които са на пазара, да се появят елементи, които да поставят под въпрос всички постижения на информационната епоха.
Експерти са пресметнали, че през 2013 г. за защита от кибератаки Вашингтон ще трябва да похарчи 10,7 млрд. долара. През 2011 г. Конгресът разреши да се създава настъпателно кибероръжие. А през септември 2012 г. американската агенция за отбранителни изследователски проекти ДАРПА съобщи, че разработва "План Х", предназначен да осигури доминираща позиция на Америка при водене на война в киберпространството. Става дума за уникална електронна карта, на която да са изобразени обекти от военната инфраструктура на противника като военни бази, транспортни обекти, системи за енергоснабдяване. Преследват се задачи по ослепяване на радари, пускови устройства за ракети, разрушаване на центрофуги за атомните изследвания, т.е. онова, за което по-рано е трябвало да се изпращат диверсионни групи,

днес може да се унищожи с компютърна програма

Веднъж Артър Кларк иронично отбелязал, че "всяка достатъчно развита технология е неотличима от магията". Може да очакваме от най-високотехнологичното подразделение на Пентагона, че ще започне да действа като магия, създавайки на бойното поле илюзии.
Известно е, че Вашингтон е причастен към създаването на "промишления" вирус Стъкснет (Stuxnet) - компютърен червей, наподобяващ "бойна кибернетика", който според някои специални служби се използва за събиране на информация за иранската ядрена програма. Поразил компютърните системи на Иран, Сирия и на палестинска територия, прехванат от "Лабораторията Касперски" през май 2012 г., вирусът Flame (Пламък) се смята за начало на пълномащабна кибервойна. Сложната му програма, насочена според експерти към операции по кибершпионаж и кражба на информация, по сложност и функциониране превъзхожда всички известни видове опасности.
В началото на 2012 г. във Венецуела стана странно събитие - боен изтребител претърпя авария. По думите на пилота, преди падането самолетът престанал да го слуша и започнал да изпълнява съвсем други команди. Създало се впечатление, че изтребителят се управлява отвън. А през 2010 г. по време на тренировъчен полет ирански изтребител "Фантом" неочаквано променя курса и едва не се врязва в атомната електроцентрала в Бушер. За да не допусне разрушаването на основния обект на ядрената програма, иранското командване унищожава изтребителя Ф-4.
През пролетта на 2012 г. в Германия бе проведен форум, в хода на който бе разгледан проект за конвенция на ООН "За осигуряване на информационната сигурност", предложена от Русия. САЩ, безспорен лидер в тази област, ясно даде да се разбере, че няма намерение да подписва каквито и да е документи, тъй като този проект предвижда държавен контрол над информационното пространство. В същото време Америка не игнорира опасността от кибервойни. През 2011 г. Пентагонът съвместно с американското правителство прие стратегия, според която всяка кибератака ще се възприема като действие с военна насоченост. Ето защо държавата има пълното право да реагира, както намери за добре, включително и с употребата на ядрено оръжие.
Вече няколко години всеки път през месец ноември НАТО провежда военни учения Cyber Coalition, посветени на съвместните действия на страните от алианса в условията на кибервойна. Руски експерти отбелязват, че компютърните войни вече са започнали. В новата концепция за външната си политика Москва за пръв път използва понятието "заплаха в информационното пространство". Неотдавна Министерството на отбраната обяви конкурс за провеждане на изследвания в сферата на информационната сигурност. Въоръжените сили се интересуват от "методи и средства за осигуряване на антивирусни програми, средства за мрежова защита, средства за защита на операционните системи". Тайните служби вербуват талантливи млади специалисти в тази сфера, или по-просто казано - хакери.
Водещите страни от алианса сериозно подхождат към въпроса за кибернетичната сигурност. Германските средства за информация съобщиха, че от края на 2011 г. германската армия се намира в състояние на пълна готовност за водене на кибервойна. Във Великобритания се готвят програмисти за контраразузнаването МИ5 и външното разузнаване МИ6.
По експертни оценки, вече

над 120 държави в света са въвлечени в информационни кибервойни

Генералният директор на най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер - "Лаборатория Касперски", Евгений Касперски счита, че светът вече е навлязъл в епохата на кибертероризма. "Не всички разбират до каква дълбочина този компютърен свят е проникнал в нашия живот. Физическият свят се управлява от компютри и за съжаление много лесно е да се атакуват тези доста прости системи. Става дума както за физическо разрушаване, така и за съзнателно производство с дефекти", казва Касперски. Той отбелязва, че технически е лесно да се организира такава атака. За това са необходими инженери, програмисти и малък бюджет.
Специалисти от "Лабораторията Касперски" считат, че само международно споразумение е способно да забрани отбранителните ведомства да разработват вируси и по някакъв начин да нивелират потенциалната опасност в глобален мащаб. Касперски предлага проблемите да бъдат решени, както в миналото са решени проблемите с химическите, биологичните и ядрените оръжия: с международни споразумения за сътрудничество, неразпространение и неприлагане на кибероръжията, при това под контрола и наблюдението на независима международна организация.
За съжаление всичко това не е така просто. На страните неизбежно ще им се наложи да разграничат държавния контрол над потенциално опасните разработки и свободния достъп на своите граждани към информацията. Тоест към интернет. Различният подход на различните държави към въпросите на информационната свобода засега не дава реални шансове да се сключи някакъв договор, възпиращ разработването на бойни вирусни програми. Целият свят се оказва заложник на киберпространството - най-гениалното и непредсказуемо творение на човешкия разум.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ