19 Май 2021сряда05:04 ч.

Медии

От април новините на БНР ще се слушат във всички страни от ЕС

Новата европейска радиомрежа "Евранет+" ще помогне страните членки да излъчват новини и информация за събития от Европа на 23 езика

/ брой: 34

автор:Павлета Давидова

visibility 119

Българското национално радио има реалната възможност да увеличи слушателите си благодарение на новия международен проект, в който участва. След успешната реализация на предишна подобна инициатива, преди дни бе обявено и стартирането на новата европейска радиомрежа "Евранет+", чиято основна цел е да подобри координацията между различните медии в страните членки на ЕС. Участниците в проекта ще обменят информация на официалните за съюза 23 езика.
Представянето на проекта бе направено от директора на БНР Валери Тодоров, главният изпълнителен директор на "Евранет+" Ерленс Калабюи и Анджей Шежньевски, който е директор на Полското радио. Калабюи обясни, че е предвидено участието на 20 радиостанции, които общо имат около 25 млн. слушатели дневно. За разлика от първия подобен проект "Евранет", сред чиито учредители е било БНР, в новия проект ще участват както обществени, така и частни радиа. Всяка медия ще излъчва собствени новини в общата мрежа, които ще бъдат преведени на останалите официални езици. В ефира на всички програми на БНР седмично трябва да звучат поне 75 мин. от новините, свързани с ЕС.
От края на май паралелно с функционирането на централния офис на "Евранет" в Париж, новата радиомрежа ще открие и свое  бюро в Брюксел,  което ще отговаря за координацията с европейските структури. "Евранет+" ще наблегне и на иновациите в радиоефира - мултимедията, цифровите и интернет платформите. БНР получи специална похвала за функциониането на своето интернет радио "Бинар".
Благодарение на този проект Европа ще опознае българската действителност по-добре, ще има много силен обмен на информация, обобщи Калабюи. Анджей Шежньевски допълни, че проектът дава възможност за достъп без бариери до живота в останалите държави в ЕС. Гостите засегнаха и темата за цифровизацията, която предстои, както и за възможностите от преминаването от аналогов към цифров сигнал. След като в България закъснява дигитализацията на тв ефира, може би трябва да избърза за радиото, анализира Валери Тодоров. Той допълни, че е необходимо страната да помисли и кой е най-добрият и функционален вариант на технология, която да изведе цифровия сигнал в ефира. Според него технологията, която се внедрява, в момента не е най-подходящата за цифровизация на радиото, защото слушателят няма възможност за свободно сърфиране между радиостанциите.
Калабюи коментира, че при напредъка в технологиите модерните медии разчитат на интегрираните екипи, където журналистите могат да работят във всички платформи - радио журналистика, интернет редактори и телевизионни водещи.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ