06 Април 2020понеделник15:51 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Софийската стокова борса с рекорден оборот

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 563

Оборот от близо 800 млн. лева е направила Софийската стокова борса (ССБ) през 2012 г. Той е най-големият от създаването й преди 22 години. Това обяви изпълнителният директор на ССБ Васил Симов на пресконференция вчера.
Миналата година е била рекордна и по броя на сключените сделки, които са 1359. Обикновено в годините на избори оборотите рязко спадат, допълни Симов. Стоковите борси са алтернатива на сивата икономика, която си остава доста голяма и цели сектори нямат желание да легализират бизнеса, посочи още той.
 Голяма част от оборота се формира през Закона за обществените поръчки. Над половината от оборота на борсата се е формирал през Закона за обществените поръчки от държавни и от общински структури. Подобно било и положението на фондовата борса, където приватизацията на фирми и на остатъчни държавни дялове правят голяма част от оборота, каза Васил Симов. Над 90% от оборота на ССБ се правел в сектора с нехранителни стоки, което било нормална практика и по световните пазари. Най-малка е търговията със зърно - има търсене и предлагане, но самите сделки са малко на брой, добави Симов.
Единствената стока с по-ниска цена през 2012 г. е захарта. Поевтиняването е между 15 и 20% съответно за рафинирана и нерафинирана захар по световните пазари, а в България тя поевтиня от 1,80 лв. за килограм до 1,70 лв. Маслодайният слънчоглед е поскъпнал от 630-670 лв. за тон до 1100 лв. в края на годината. Олиото е поскъпнало с 16% - от 1,99 лв. за литър до 2,32 лв. Цената на хлебната пшеница се е покачила от 219 на 340 долара за тон без ДДС. Реколтата от пшеница в България през 2012 г. беше над 4,2 млн. тона и цената й остава висока, защото тя се формира от страните в Черноморския регион. Заради сушата Украйна и Русия са с два пъти по-слаба реколта, което вдигна цената на зърното. Царевицата е поскъпнала от 300-350 лв. за тон до нива над 500 лв. през септември.
 

Компенсациите за евтиния газ се отлагат

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 65

Работодателите искат ремонт на схемата 60/40

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 65

Банките ще отсрочват кредити само на редовни платци

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 65

Какви са вариантите за отсрочка на банкови кредити

автор:Дума

visibility 287

Първи спад на новите случаи в Ню Йорк

автор:Дума

visibility 178

Борис Джонсън постъпи в болница

автор:Дума

visibility 299

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 871

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 452

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ