17 Април 2021събота14:08 ч.

Първи сме в ЕС по сива икономика

По спад на търговията на дребно сме трети в Общността според Евростат

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 137

България е на първо място в Европа по дял на сивия сектор в икономика, показват последните данни на Европейската комисия. Незаконната икономическа дейност в страната ни е еквивалентна на 31.9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).
През 2011 г. делът на сивия сектор в България беше 32%, като и тогава страната ни заемаше първото място в ЕС. Изглежда мерките на правителството за ограничаване на нелегалната икономическа дейност нямат желания ефект.
Въпреки сравнително ниското данъчно бреме - 33.4% от БВП, сивият сектор е устойчив на кризата и на действията за ограничаването му, като закона за ограничаване на плащанията в брой, свързването на касовите апарати с НАП и данъка върху лихвите по депозитите на физическите лица.
На второ място в своеобразната негативна класация се намира Естония, където сивият сектор формира 29.3% от икономическата активност. Румъния е трета, с дял на нелегалната икономика от 29.1%.
За сравнение средният дял на сивия сектор в страните от Европейския съюз през миналата година е бил 14.9%. Гърция се намира едва на 8-мо място в ЕС по дял на сивия сектор, съобщава Екathimerini, като в резултат на рецесията през последните години нелегалната икономическа активност в южната ни съседка е достигнала 25% от БВП.
Страната ни е сред водещите и в друга черна класация. Европейската статистическа служба Евростат обяви, че България е на трето място по спад на търговията на дребно през ноември 2012 г. спрямо ноември 2011 г. с 5,2%.
През ноември обемът на търговията на дребно е нараснал с 0,1% в еврозоната и с 0,2% в ЕС за разлика от октомври, когато регистрира спад с 0,7%. През ноември миналата година търговията на дребно е намаляла с 2,6% спрямо ноември 2011 г. в еврозоната и с 1,3% в ЕС.
През ноември 2012 г. спрямо октомври 2012 г. търговията с храни, напитки и цигари е намаляла с 0,3% в еврозоната и с 0,2% в ЕС. Нехранителният сектор е останал стабилен в еврозоната и е регистрирал растеж с 0,2% в ЕС. На годишна основа търговията с храни, напитки и цигари е намаляла с 2,1% в еврозоната и с 1,4% в ЕС. Нехранителният сектор е отбелязал спад съответно с 3,2% и 0,9%.
На месечна основа търговията на дребно е нараснала в десет държави членки на ЕС и е намаляла в 11. Най-голям растеж е регистриран във Финландия (+2,2%), в Румъния (+1,9%) и в Латвия (+1,4%). Най-голям е спадът в Люксембург (-1,5%), в Ирландия и Португалия (-1,3%). На годишна основа търговията на дребно е намаляла в 11 страни и е нараснала в десет. Най-голям спад се наблюдава в Испания (-9,6%), в Словения (-6,1%), в България и Португалия (-5,2%). Най-висок е растежът в Латвия (+8,7%), в Белгия (+4,5%) и в Естония (+4,3%).

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 464

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ