23 Юли 2019вторник02:30 ч.

Русенската градска галерия на 80 години

Във фондовете й се съхраняват ценни работи на български класици и на чуждестранни автори

/ брой: 1

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1579

През зимата на 1933 г., след големия успех на първата си обща изложба, група русенски художници решава, че в града има "голяма и неотложна нужда" от постоянна галерия или "художествен музей" и изпраща до общината писмо с искане за учредяването й. На 30 април с.г. тогавашният кмет Юрдан Павлов подписва желания акт. За първи дом на новосъздадената културна институция е избран Домът за изкуствата и печата (предшественик на Клуба на дейците на културата), а след три години галерията е преместена в Русенската общинска библиотека, която се намира в красивата Дайнолова къща в самия център на града. Художниците-основатели са 11 (Александър Лазаров, Атанас Михов, Влади Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Крал Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев и Тодор Янков), които даряват свои картини. Малко по-късно към тях се присъединяват и други художници и родолюбиви русенски граждани, които предоставят безвъзмездно свои картини и скулптури. Днес тези творби съставят колекцията "Основатели на Русенската художествена галерия", която е постоянно изложена.
През 1946 г. се променят статутът и принципите на управлението на галерията. Учредява се "Народна художествена галерия, гр. Русе", в която ще трябва да се "съхраняват творби на художници и скулптори с висока художествена стойност и национални и битови достойнства". С помощта на държавата фондът непрекъснато се разширява и обогатява чувствително с нови творби - главно откупки, и по-малко с дарения, и галерията бива преместена в няколко преустроени зали на партерния етаж в прекрасната барокова сграда на Доходното здание на централния площад "Свобода". Там престоява до 1979 г., когато е преместена в специално построената за целта сграда на една от главните улици "Г. Димитров" 39 (днес "Борисова").
Новата сграда (арх. Светозар Панайотов) е с площ от 2800 кв. м, с надземен и подземен етаж, и макар и с редица недостатъци (и като проект, и като изпълнение), успява да събере нарасналия фонд от близо 2800 картини, графики, скулптури и малки пластики от автори от края на XIX век до наши дни. Направленията са "Родно изкуство", "Новите художници от 30-те години на ХХ век", "Съвременни автори", сред които голямо е участието на творците от Русе и региона. Сред тях са Кирил Станчев, Димитър Хинков, Роксандра Костова, Петър Попов, Никифор Цонев, Марко Монев, Ради Неделчев, Стефан Кацаров, Николай Караджов и други големи национално утвърдени имена.
Във фонда има и ценни работи на класиците Вл. Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Никола Танев, Иван Ненов, Васил Стоилов, Давид Перец, Димитър Казаков, Васил Бараков, Жак Авдала, Бенчо Обрешков, както и на световноизвестни автори - Корнелиу Баба, Камило Отеро, Виорел Марджинян, Виктор Вазарели, Роберт Янчович, Сусумо Ендо, Андре Ланской и др. Много богат е и графичният раздел, събрал интересни автори от България, Китай, Чехия, Румъния, Куба и др.
Днес Русенската галерия (с директорка Елена Великова) е сред най-активните у нас. Наред с постоянните експозиции тук непрекъснато се организират интересни изложби на наши и чуждестранни творци, както и други прояви и проекти - пленери, хепънинги, творчески ателиета, инсталации, рецитали, концерти и др.
 

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 159

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 64

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ