04 Октомври 2022вторник13:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Русенската градска галерия на 80 години

Във фондовете й се съхраняват ценни работи на български класици и на чуждестранни автори

/ брой: 1

автор:Огнян Стамболиев

visibility 2168

През зимата на 1933 г., след големия успех на първата си обща изложба, група русенски художници решава, че в града има "голяма и неотложна нужда" от постоянна галерия или "художествен музей" и изпраща до общината писмо с искане за учредяването й. На 30 април с.г. тогавашният кмет Юрдан Павлов подписва желания акт. За първи дом на новосъздадената културна институция е избран Домът за изкуствата и печата (предшественик на Клуба на дейците на културата), а след три години галерията е преместена в Русенската общинска библиотека, която се намира в красивата Дайнолова къща в самия център на града. Художниците-основатели са 11 (Александър Лазаров, Атанас Михов, Влади Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Крал Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев и Тодор Янков), които даряват свои картини. Малко по-късно към тях се присъединяват и други художници и родолюбиви русенски граждани, които предоставят безвъзмездно свои картини и скулптури. Днес тези творби съставят колекцията "Основатели на Русенската художествена галерия", която е постоянно изложена.
През 1946 г. се променят статутът и принципите на управлението на галерията. Учредява се "Народна художествена галерия, гр. Русе", в която ще трябва да се "съхраняват творби на художници и скулптори с висока художествена стойност и национални и битови достойнства". С помощта на държавата фондът непрекъснато се разширява и обогатява чувствително с нови творби - главно откупки, и по-малко с дарения, и галерията бива преместена в няколко преустроени зали на партерния етаж в прекрасната барокова сграда на Доходното здание на централния площад "Свобода". Там престоява до 1979 г., когато е преместена в специално построената за целта сграда на една от главните улици "Г. Димитров" 39 (днес "Борисова").
Новата сграда (арх. Светозар Панайотов) е с площ от 2800 кв. м, с надземен и подземен етаж, и макар и с редица недостатъци (и като проект, и като изпълнение), успява да събере нарасналия фонд от близо 2800 картини, графики, скулптури и малки пластики от автори от края на XIX век до наши дни. Направленията са "Родно изкуство", "Новите художници от 30-те години на ХХ век", "Съвременни автори", сред които голямо е участието на творците от Русе и региона. Сред тях са Кирил Станчев, Димитър Хинков, Роксандра Костова, Петър Попов, Никифор Цонев, Марко Монев, Ради Неделчев, Стефан Кацаров, Николай Караджов и други големи национално утвърдени имена.
Във фонда има и ценни работи на класиците Вл. Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Никола Танев, Иван Ненов, Васил Стоилов, Давид Перец, Димитър Казаков, Васил Бараков, Жак Авдала, Бенчо Обрешков, както и на световноизвестни автори - Корнелиу Баба, Камило Отеро, Виорел Марджинян, Виктор Вазарели, Роберт Янчович, Сусумо Ендо, Андре Ланской и др. Много богат е и графичният раздел, събрал интересни автори от България, Китай, Чехия, Румъния, Куба и др.
Днес Русенската галерия (с директорка Елена Великова) е сред най-активните у нас. Наред с постоянните експозиции тук непрекъснато се организират интересни изложби на наши и чуждестранни творци, както и други прояви и проекти - пленери, хепънинги, творчески ателиета, инсталации, рецитали, концерти и др.
 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 593

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 158

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ