16 Август 2022вторник01:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Скандал

Властта срещу науката. Рунд втори

Вместо да отмени опорочения конкурс и да уволни шефовете на научния фонд, Игнатов подгони протестиращите

/ брой: 287

автор:Велиана Христова

visibility 2334

Министър Сергей Игнатов води люта битка да прикрие източването на пари от фонда "Научни изследвания" в МОМН (ФНИ) към частни фирми и приближени лица. Поведението му започва да става по-непристойно от самото източване. Вместо да отмени опорочения конкурс и да уволни председателя на ФНИ Рангел Гюров и управителя Христо Петров, около чиито персони са облагодетелстваните с държавни пари фирми и "наши" хора, министърът се зае с притискане на протестиращите учени и с търсене на компромати срещу тях.
Откакто преди близо месец 1241 учени пуснаха протестна подписка срещу безобразията във фонда, а ДУМА и още два вестника публикуваха факти за фирмите и приятелските кръгове във ФНИ, министър Игнатов си тури няколко смокинови листа и досега се крие зад тях:
- Няма нарушения във фонда, всичко е законно.
- Рангел Гюров е назначен, без да е професор по българските закони, защото е професор от Ангола и "извънреден професор" в НБУ (каквато титла по закон няма поне от 16 години).
- Вътрешен одит проверява конкурса, обаче договорите и парите си вървят, защото няма причина това да не става.
- Протестират онези недоволни учени, чиито проекти не са одобрени. 
Когато стотици учени излязоха на уличен протест, министърът си измисли (или му измислиха) още две песнички:
- Протестът е политически.
- Не знам какви са проектите, понеже фондът си е самостоятелно юридическо лице.
По-глупаво поведение човек не може да си представи. Защото проблеми и

драстични нарушения във фонда има и те са очевадни

На около 30 фирми и фондации без научен състав и база им се дават пари да правят "наука", а с "най-качествените проекти в България" се оказват приятелски кръгове около Гюров от НБУ (вкл. асистентът му Харизанов и заместничката му Берберова) и от Библиотечния университет (УниБИТ), където той любезно стана "доктор на науките" с тема по геология. Тези водещи "бенефициенти" лапват общо 42% от оскъдните 14,8 млн. лв., които държавата дава за проекти на всички учени от страната тази година и още 6,2 млн. лв. догодина. Дават се луди пари за смешни теми при пълен дисбаланс в полза на хуманитарите  спрямо природните науки, от които се чака икономическото развитие. 
Всичко това - при пълно информационно затъмнение около конкурса, без да е обявен съставът на постоянните и временните комисии на фонда, не са обявени кандидатствалите проекти, не е обявено класирането по точки, не са обявени рецензиите - нищо. А според Насоките за обявения конкурс "резултатите и класирането се обявяват на сайта на фонда". Няма резултати (точките, получени в оценяването), няма го класирането! Има само списък на одобрените проекти и сумата по всеки от тях. Няма как да се отхвърли съмнението на учените, че рецензии дори не са писани и че хора, кандидатствали в конкурса, са заседавали и в оценяващите комисии. Навсякъде по света в тайна може да се държат имената на рецензентите, но не и самите рецензии. "Ако учените се съмняват, това си е техен проблем", вика министърът. Обаче

проблемът е все повече негов...

Недоволните можели да си видят рецензиите до края на януари, ако подадат молби след 10 декември! Първо - защо два месеца след края на конурса и второ (за което министърът си трае) - според "Насоките" всеки учен може да възрази само по процедурни въпроси, но не и по същество! На практика жалващият се нищо не може да промени. Иначе министърът се хвали, че за пръв път давал възможност на неодобрените да си видят рецензиите. Дрън-дрън, това е практика във фонда от много години, а от 2007 г. е записано като изискване и в правилника му.
Темата "Рангел Гюров" е достатъчно коментирана в медиите и достатъчно известна на учените особено на тези от неговите науки. Разбира се, министър Игнатов се прави, че не знае за статията на 14 най-известни наши учени в областта на науките за Земята - за лъженауката на Гюров и за неговите научни "качества". Нито за писмото на Общото събрание на БАН, което посочва проблеми във фонда и иска преразглеждане на конкурса. Това искат и 1241 учени, подписали протестното писмо до НС. Това искат също с писмо множество млади български учни, работещи в чужбина. За министъра обаче

мнението на учените няма никаво значение

За разлика от това на... Националното представителство на студентските съвети, което няма пряко отношение към фонда, но пък заседава в МОМН и очевидно може да изпълнява поръчения оттам, без да се интересува от мнението на самите студенти. Затова писмото на НПСС събра освен смях по адрес на опитите на министъра да покаже, че някой все пак го подкрепя, още и упрека, че той противопоставя студенти на преподавателите им. Игнатов щял бил да смени шефовете на фонда, ама когато бъде одобрен новият проект за правилник на ФНИ. Проектът увисна в сайта на МОМН насред скандала. Само че авторите му - известни учени, също обявиха, че подкрепят протеста срещу проведения конкурс.   
Министърът не е отговорил досега споделя ли мнението на властващия в МОМН тандем Гюров-Петров, че стотиците протестиращи учени са "паразити от физическия и химическия факултет на Софийския университет". Става дума за същите паразити, които печелят десетки научни конкурси в чужбина и дават 20 на сто от международно признатата научна продукция на България. Подведени са политически, горките, вика министърът, пък и според него "истинските учени с протести не се занимават и плакати с гащи не носят". Вярно - "истинските учени", както се видя, са от разни фирми и приятелски кръгове, те с гащи не протестират, те гащи произвеждат.   
Колкото до фирмите, погледнете "Насоките", които фондът е дал за конкурса. В тях наука почти няма, има бизнес. Основните приоритети от Националната стратегия за научни изследвания, които са тема на конкурса, са допълнени с раздели от типа "педагогика" и "връзка наука-бизнес". А  две трети от "Насоките" са посветени на... фирмите и как те да бъдат финансирани. В тях има буквални препечатки на лош български език от директива 800/2008 на ЕС, която е за държавните помощи изобщо. Според Игнатов и шефовете на фонда нейните изисквания били спазени. Но, първо, директивата разрешава държавни помощи за фирми до 200 хил. евро, а някои от проектите на "нашите" в случая получават и по 480 000 лв. Второ, в директивата се предвижда фирми да получават държавни пари за наука само ако наемат и назначат на съответна длъжност научен персонал, временно изпратен им от научни институции. Нашите фирми и фондации, взели пари от фонда, не назначават никого на никаква длъжност, а учените, наети от тях да им свършат работата на частно, продължават да си работят паралелно в държавни вузове и институти. Нещо повече - използват държавната база да правят частните проекти. В ЕС никой не може да си помисли, камо ли да направи подобно нещо! Така че директива 800/2008, която е задължителна за страните на ЕС, просто е сритана в ъгъла от фонда на Сергей Игнатов.
 И още. Дори в "Насоките" за конкурса изрично пише, че не може да се финансират ПОСРЕДНИЦИ. А фирмите и фондациите, които получават парите на ФНИ, без да имат свои научни кадри и научна база, са точно такива - посредници между държавните пари и научните екипи. И като всички посредници трупат спекулативна печалба - в случая от държавната хазна.

Що ли Дянков не реагира?

Всеки да си отговори сам в чия полза е претакането на милионите.
Сергей Игнатов обаче започва да разбира, че случилото се не е досадна муха, която може да махне с ръка от ревера си. Вероятно вижда, че не е достатъчно да обяви за крадла и изнудвачка и да плаши със затвор проф. Мирослава Кортенска - член на Изпълнителния съвет на ФНИ, която бе беззаконно уволнена без подписана заповед и чрез съобщение в сайта на фонда, след като тя още през октомври въстана срещу безобразията в конкурса. Срещу Кортенска фондът сега с уникално писмо буквално събира доноси. Не е достатъчно Игнатов да клейми и да говори как губи съдебните дела проф. Емил Хорозов - бивш управител на фонда, който го напусна преди повче от година и написа скандален доклад за работата му. Доста ще да е залязла работата, щом министърът се реши да прибегне до услугите на Емил Кошлуков - стария авер на управителя Христо Петров, с когото същият Петров е съучредител на формацията "Новото време" през 2000 г. Емил Кошлуков - лектор в... НБУ. В събота той и Игнатов спретнаха такава телевизионна нечистотия, че и най-печеният мошеник би се изчервил. Този път на прицел се оказаха двамата млади учени, организатори на протеста срещу конкурса -

"паразитите" от Физическия факултет на СУ

гл.ас. Виктор Атанасов и доц. Христо Димов. Кошлуков размята някакви план-сметки на някакви проекти - ту вътрешни на Алма матер, ту от конкурса на фонда. Риторичен въпрос е откъде са му дадени план-сметки на прокти, които ни един учен никъде не може да види поради пълното им скриване "зад кулисите" на ФНИ. От цялата галимация, която "чедото на демокрацията" изсипа от екрана, се разбра, че в СУ имало някога някакъв проект за 1,3 млн. лв. за създаването на лаборатория и 200 000 лв. от тях били, видите ли, за възнаграждения на учените. Първо, ако проектът е от фонда, напълно законно се дават за екипа 35% от парите (с което Игнатов иначе се пъчи пред младите учени, чиито заплати са под 400 лв). И ако в Алма матер са дали на екипа само 200 хил. лв. за възнаграждения, значи са под нормата. Само че коментарът бе: я вижте к'во са грабили тия! А изводът: сега не са им дали пак да грабят, затова протестират! 
В план-сметката на друг проект - в конкурса на фонда, Виктор Атанасов бил искал и пари за командировки! А как, бога ми, се работи върхова научна тема без командировки?! В крайна сметка Атанасов е предвиждал командировка до водещи научни центрове за работа по перспективния и уникален материал графен, а не например до личната къща, която Рангел Гюров има на Азорските острови. От цялата безобразна каша, която Кошлуков свари, чак министърът май се притесни. Но всичко завърши с пламенния призив: я да се провери к'ва е тая лаборатория в Алма матер! Направо била за прокурор (!) Чудовищна инсинуация. Та значи, вместо да проверяват безобразията в конкурса на фонда, ще проверяват протестиращите от СУ?! Белким им намерят компромат. Ако водещият университет на България е направил нова лаборатория с 1 млн. лева, това е геройство - всички цивилизовани държави дават за подобно нещо поне милиард.
Колкото до Виктор Атанасов, ако бяха го потърсили поне по телефона, щеше да каже неща, които очевидно за замисъла на телевизионния тюрлю-гювеч са противопоказни.

Гл. ас. Виктор Атанасов:

"Никога не съм имал досега проект във фонда, нито една стотинка не съм взел оттам. Откакто се върнах от Франция, сега за пръв път кандидатствах с проект за 330 000 лв. с екип от 9 учени, не е одобрен и е много недостоен ход да ни обвиняват за каквото и да било. Ако искаха да покажат кой за какво взема пари, да бяха показали план-сметките на тези фирми и кръгове, които са спечелили в конкурса. Министърът каза, че одобрените проекти са такива, каквото е нивото на науката в България. Много позорно изказване. Нека да погледнем нивото на науката у нас, нека да ми покажат каква част от международно признатата българска наука е направена от тези фирми, които фондът сега финансира.   
Аз започнах да работя върху графена, преди да дадат Нобелова награда за него през 2010 г. В Софийския университет съм имал един проект за 1800 лв. и участвах в друг за още толкова. В рамките на проекта успях да произведа графен за 20 000 лв. Това е. Колкото хонорар съм взел, май бяха 600 лв., съм го вложил за изследванията, защото те са много скъпи, а парите ни са малко. Щом си служат с такива машинации спрямо нас, значи нямат никакви аргументи за това, което правят. Според мен интересът на хората в България е да има нови технологии, да има развитие. А не да има търговия с влияние, каквато има във фонда. Аз искам да работя в България и за България, нямам намерение да се връщам във Франция. Май стана така, че борбата за фонда в МОМН е борба за България".                  
-------------
Накрая. Нека сме напълно наясно с "неведението" на министър Игнатов за случващото се в "самостоятелното юридическо лице ФНИ". Според Закона за насърчаване на научните изследвания "министърът осъществява контрол за работата на фонд "Научни изследвания". А според действащия Правилник на ФНИ,

министърът утвърждава проектите

които са класирани и ще се финансират от фонда. Министър Игнатов или не изпълнява законите и е оставил тандема Гюров-Петров да си прави каквото си иска, или смята, че всички сме канарчета. Той лично е одобрявал проектите.     
Освен това според Закона за насърчаване на научните изследвания, фондът трябва да действа по предписания на Национален съвет за наука и иновации. Такъв съвет не действа изобщо. Пак според закона министърът не по-късно от два месеца преди сроковете за съставяне на държавния бюджет за съответната година внася в МС годишен доклад за състоянието и развитието на научните изследвания в научните организации и висшите училища. Внася и проект за конкурсните пари на ФНИ за идната година. "В срок до два месеца след одобряването на доклада министърът го публикува по подходящ начин". Нищо такова няма. Да не говорим, че в МОМН отдавна бе изработена наредба за оценяване на степента на компетентност на кандидатстващите организации, която е скрита дълбоко. След скандала сега става пределно ясно защо не се създават никакви правила и не се изпълняват никакви закони - за да си правят във фонда каквото си искат.
И те си го правят. А който дръзне да се противопостави на безобразията, бива тутакси омазван от глава до пети. Сестра му е проститутка - да върви да доказва, че няма сестра. И по-лошо - протестиращите са брутално заплашвани с проверки, прокуратура, съд, затвор и каквото ви дойде наум. Да не гъкват повече, че...
Да, въпросът наистина става политически. Такова долнопробие от страна на държавата и на хора, облечени с държавна власт, които се държат като махленски клюкарки и мачкат учените с дебелашки непукизъм и нарастваща доза полицейщина, не може да съществува в нито една европейска страна. Никак не е чудно, че скандалът стигна до световното списание "Нейчър" и до Еврокомисията. А оттам съобщиха, че ще го разгледат "на ниво комисия". Все пак живеем в ХХI век.

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа за септември

автор:Дума

visibility 292

Служебната власт назначи кадър на ГЕРБ за шеф на ТОЛ-а

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 157

Отчитат 25% спад на туристите в сравнение с 2019 г.

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 157

Храните на едро поскъпват

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 157

Запорожката АЕЦ пред спиране

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 157

Кисинджър: САЩ са пред война с Русия и Китай

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 157

В Пещера отбелязват Успение на Пресвета Богородица

автор:Дума

visibility 163

Не е честно!

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 157

О, свещена простота

автор:Виктор Папазов

visibility 334

/ брой: 157

Магията на Родопите

автор:Деси Велева

visibility 255

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ