17 Ноември 2019неделя15:09 ч.

Отзвук

30 сребърника за 2 евро

Европа предаде своите покровители св. св. Кирил и Методий

/ брой: 271

автор:Велислава Дърева

visibility 1815

Увод:
Всяка държава от еврозоната може да издава веднъж годишно възпоменателна монета от 2 евро. На едната страна - "ези", си пише "2 евро", плюс всичките там украси. На другата страна - "тура", изображението е такова, каквото реши държавата. За 2013-а Словакия (член на еврозоната) реши да издаде възпоменателна монета с изображение на светите братя Кирил и Методий по повод 1150-годишнината на Великоморавската мисия на славянските първоучители.


Обаче:
Няма да стане.
Словакия ще трябва да махне ореолите на светците-покровители на Европа от възпоменателните монети. По заповед на Европейската комисия и заради "оплаквания на някои държави членки на ЕС". В името на "религиозната безпристрастност и неутралност". Двойният кръст, който украсява герба и знамето на Словакия, щял бил да остане върху монетата. Засега. Може би. По велико благоволение и снизхождение на ЕК и "някои държави".
Словашката централна банка се подчини безропотно.
Словашката епископска конференция нарече решението на банката "позорно неуважение към историята на страната".
Но-о-о един историк (винаги и навсякъде се намира по един такъв чевръст услужливец) от Словашката академия на науките приветства банката, понеже доказала, че Словакия е "светска държава и не е свързана с никоя религиозна идеология".
След размера на краставиците, ханша на доматите, щастливите кокошки, играещите прасета и забраната за пушене, това е поредното европейско "постижение". Предишните бяха комични. Това е грозно и тъпо.
Не ЕК, нито онези "някои държави" са канонизирали нашите първоучители в Х век. Тогава ги е нямало. За щастие. Не те са ги причислили към сонма на светиите. Не те са им написали житията. Не те са ги прогласили за светци-покровители на Европа, а папа Йоан- Павел II. А това, което е по Божия промисъл, никой не може да го промени, нито отнеме. Включително - ЕК и "някои държави", скрити зад своята анонимност...
Сюжетът е скандален:
"Някои държави от ЕС" (досущ като немските епископи от IХ век) се ожалили на ЕК от светите братя Кирил и Методий, еврокомисарите ги осъдили и връхлетели върху тях "като врани на сокол", Словакия се подчинила и ги наказала, за да не накажат нея.
А България - България! - която нямаше да съществува без Азбуката и Църквата, не отронва ни звук. България, която пренесе светилника на Кирилицата и Вярата до цялото славянство, мълчи. През 2007 г. българското правителство (гадната тройна коалиция, прочее) проведе и спечели епична битка за една буква - буквата "В". За правото ни да пишем "евро", а не "еуро", както искаха невежите от Европейската централна банка. Днешното правителство пази безграмотно мълчание. Българските медии - също.
Мълчи и Ватиканът. А 62% от словаците изповядват католицизма.
И кога стана това? Оня ден.
И кога се случва това? Днес.
Когато радикалният ислямизъм (или ислямският радикализъм, ако ви звучи по-точно) избуява като троскот връз бездарно секуларизираната европейска нива. Когато в почти всяка европейска държава радикалният ислямизъм има държава в държавата, и в почти всеки европейски град има град в града; пренебрегва и отрича законите на държавата-домакин, воюва против тези закони, понеже накърнявали неговите права и религиозни чувства, не признава нищо, освен Корана и шериата, обявява за осквернител и поругател всеки, който произнесе и най-плахо несъгласие с Корана и шериата; използва демокрацията като оръжие срещу демокрацията и свободата - като оръжие срещу свободата.
Аз няма да анализирам тук радикалния ислямизъм (или ислямския радикализъм). Само ще напомня на оня словашки историк (и той експерт на прехода), че светска държава не означава атеистична държава, нито държава без история, нито пък - още по-малко - държава, която предава своята история и сама руши своите устои.
А какво, прочее, означава "религиозна безпристрастност и неутралност"? Що за шедьоври на лицемерната "политкоректност"? Ако една християнска държава има в герба си кръст - тя е религиозно пристрастна и нагло нарушава някакво фалшиво "изискване", някакъв "принцип" (формулиран неизвестно от кого) за "религиозен неутралитет". Така излиза. Но ако една разярена орда връхлети с крясък "Аллаху акбар!" в чуждо посолство и го опожари, и убие посланика - това е изблик на религиозна безпристрастност и пример за политкоректност. Така излиза.   
Според ЕК и "някои държави от ЕС".   
Кои са еврокомисарите знаем - 27 на брой, начело със "скъпия приятел Барозу" и една българка помежду тях. Кои са тези "някои държави"? Какви са техните аргументи? От какво се жалват, какво ги смущава, тревожи, притеснява, стресира, възмущава и гневи?
От какво се страхуват ЕК и "някои държави"?
От ореолите на светите първоапостоли, което ще рече - от тяхната святост? От тяхната просветителска мисия? От кирилицата? Която е вече на 1157 години и е четвъртата, благословена от Бога азбука, и третата, официално призната в ЕС? От славяните Константин-Кирил, наречен Философ, и Методий, с рожденото име Страхота? От делото на светите братя?
Които преведоха свещените книги, създадоха първия славянски език с писменост - старобългарския, който ще бъде наречен черковнославянски и от него ще се родят всички литературни славянски езици?
Които откупиха с живота си правото на всеки народ да разговаря с Бога на своя език, да чете Божието слово на своя език и така прогласиха равноправността на всички човеци, а самовлюбената "Западна цивилизация" трябваше да чака още седем века, че да се появи Мартин Лутер, да преведе Библията на немски, та да започне Реформацията? Които там, във Великоморавия, преди 1150 години, поставиха началото на великото всеславянско просветление и просвещение?
Които създадоха цяла една цивилизация - кирилската и славянската?
И които, най-сетне, са светци-покровители на Европа заедно със св. Бенедикт Нурсийски, за да "да диша Европа с двата си бели дроба", както каза папа Йоан-Павел II?
От това ли се страхуват ЕК и "някои държави"? От кирилицата? От Православието? От славянството? От духовността? От знанието? От историята? От кръста? От християнството по принцип? Или от факта, че Европа диша с двата си бели дроба, та ще е най-добре да спре диша изобщо?
От всичко. От всичко се страхуват, само не и от Бога.
Ако днес Словакия се подчини като пале на ЕК и "някои държави", напразни ще бъдат всички планирани тържества и подготвени речи в чест на Великоморавската мисия на св. Кирил и св. Методий. Не само напразни. Празни ще бъдат и гузни. Ако Словакия отстъпи, ще предаде себе си и своята история. И не само своята - нашата, общата славянска и европейска история ще предаде. 
Ако днес Словакия се подчини на ЕК и "някои държави", ако махне ореолите на нашите първоучители, утре ще поискат да заличим ореолите на светците от иконите и фреските (Прочее, ако Италия реши да издаде монета с образите на св. Бенедикт и на неговата сестра-близначка св. Схоластика, те ще имат ли ореоли или напротив?)
После, за да не накърняваме нечии талибански чувства и шериатски нрави, ще разпоредят да изличим самите икони, да ги изчегъртаме със собствените си ръце, да се отречем от св. Кирил, св. Методий и св. Бенедикт - от своите светци, покровители, просветители, първоучители и апостоли. От своята история, което значи - от своето бъдеще.
После ще заповядат на Гърция, Дания, Ирландия, Малта, Великобритания, Финландия, Швеция, Словакия и Швейцария (нищо, че не е в ЕС) да прочистят кръстовете от своите знамена, понеже са едни такива, предизвикателни, обидни, неприлични и религиозно пристрастни.
После ще ни заповядат да махнем кръстовете от своите държавни гербове, а в повечето европейски гербове сакралният знак за принадлежност е Разпятието, понеже това Разпятие роди и създаде Европа, а тя, за "благодарност", изхвърли християнската вяра християнския морал и християнските ценности от своята злополучна конституция. Европа сама изтръгна своето основно градиво, своя стожер, своята опора и упование, своята същност.
После...
После нито ще ни питат, нито ще ни заповядват. Просто ще откъртят кръстовете от християнските храмове, а накрая ще откъртят храмовете от лицето на земята.
И ще настъпи един муджахидински мир и покой. А полумесецът ще ни се присмива от небето...
Само така ЕК и "някои държави от ЕС" ще демонстрират "религиозна безпристрастност и неутралност", ще докажат своята "светскост" и как по никакъв, ама по никакъв начин "не са свързани с никоя религиозна идеология"...
Не преувеличавам.
Не фантазирам.
Предупреждавам.
Преди да е станало късно.
Отдавна е късно.

Цените на храните тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 61

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 220

Парламентарни избори в Беларус

автор:Дума

visibility 41

Каталуния ще е в "тотална блокада"

автор:Дума

visibility 787

Хиляди чехи поискаха оставката на Андрей Бабиш

автор:Дума

visibility 901

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 424

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 747

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 362

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ