18 Март 2019понеделник18:44 ч.

Джаз в 7/8 ще звучи в НМУ "Любомир Пипков"

Победителят в ХII международен конкурс за композиране на симфонично произведение и неговите подгласници ще си разпределят награден фонд от 9500 долара

/ брой: 233

автор:Петра Ташева

visibility 680

Любителите на българска музика с традиционните ни народни ритми и мотиви ще имат възможност да се насладят на новите творби в характерния за нашия фолклор такт 7/8. Това ще стане на заключителния тазгодишен гала концерт днес, 8 октомври, от 19.30 ч. в залата на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Там ще се проведе ХII издание на Международния конкурс за композиране на симфонично произведение на тема "Джаз в 7/8".
Финалистите, чиито творби ще бъдат изпълнени на концерта, са избрани от професионално жури в състав: председател Любомир Денев - композитор и диригент, Игор Богданов - диригент, и Петко Радев - дългогодишен първи кларинетист на Миланския оперен театър "Ла Скала". Непрофесионално жури от слушатели имаше право също да селекционира един участник. Председател на тази комисия бе Борис Израел - банков дилър. Журито бе още съставено от Габриела Колева - мениджър на френска компания, и Ведра Ханджиева - пенсионер. Така бяха допуснати до финалния кръг четирима композитори (изброени по азбчуен ред): Анатоли Вапирев с "Фантазия за симфоничен оркестър", Васил Бележков с "Bossa Copa", Васил Делиев и творбата му "BG Импресия в 7/8", а Владимир Джамбазов ще се представи с "KARIA".
Публиката ще има право също да участва в определянето на победителя в конкурса. Тя ще гласува в залата, на самия концерт. Победителят в ХII международен конкурс и неговите подгласници ще си разпределят награден фонд от 9500 щатски долара. Един слушател от публиката, който е гласувал в залата, също ще бъде възнаграден със 100 лв., което ще се реши чрез томбола от входните билети.
Наградите ще бъдат връчени от Митко Тодоров, зам.-министър на културата. Тома Спространов ще води концерта-конкурс. Организатори на събитието са фондацията "Свети Георги Победоносец" на родолюбивия пловдивчанин д-р Георги Лазаров, който от много години живее и работи в Балтимор, САЩ, Нов симфоничен оркестър и Министерството на културата на Република България.

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 90

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 146

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 313

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 218

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 129

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 191

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 142

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 405

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52