25 Октомври 2021понеделник14:42 ч.

Деница Златева:

Позицията на Станишев в ПЕС дава нови възможности на България

С оставането му като единствен кандидат за президент се оценява положително и всичко, което той свърши като временен лидер на европейската левица, категорична е членът на ИБ на БСП

/ брой: 224

автор:Александър Симов

visibility 715

Деница Златева е родена на 16.07.1975 г. София. Има висше образование, специалност корпоративен мениджмънт. Член на ИБ на БСП с ресор международна дейност. Преди около месец бе избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Владее английски, немски, руски, испански езици.

Цитат:
България в момента отсъства от процеса на взимане на решения в Европа, което е много жалко

- Госпожо Златева, знак за какво е фактът, че Сергей Станишев остана единствена кандидатура за президент на ПЕС?
- Естествено, че това е знак за доверие към Сергей Станишев и към ролята на БСП в определяне на политиката на Партията на европейските социалисти. Сергей Станишев се ангажира още от самото приемане на БСП в ПЕС много активно с изработването на конкретни политики, с участие на лидерски срещи, на заседанията на президиума. Той беше един от премиерите и един от лидерите, които винаги участват на срещата на премиерите и на срещата на лидерите, независимо какви ангажименти е имал. Това наистина се оценява от нашите партньори в рамките на ПЕС. Смятам, че това е доверие и оценка за свършеното от Сергей Станишев в качеството му на временен председател на ПЕС през отминалите 9 месеца.
- Ако трябва да откроим основните моменти от тези 9 месеца, кои ще са те?
- През това време бе стартирана една много активна общоевропейска кампания срещу младежката безработица, при това с много конкретни предложения. Едно от тях е да бъде въведена младежка гаранция за всички младежи, които по една или друга причина останат четири месеца незаети. Ние дори предложихме конкретни мерки за финансирането на тази младежка гаранция, тъй като се установи, че в Европейския социален фонд има над 30 милиарда недоговорени средства. Нашето предложение е 10 милиарда от тези средства да бъдат насочени именно към борбата срещу младежката безработица.
Голям успех за нашето политическо семейство е, че на последния Европейски съвет именно председателят на Европейската комисия Барозу, а и самият Европейски съвет прие това като един от приоритетите. Това говори за бавна, но вече промяна на посоката на развитие на Европа.
Другият голям успех в рамките на тези 9 месеца е, че ПЕС стана много по-видима на заседанията на Европейския съвет. Ако в края на 2011 г. ние имахме трима премиери, след това загубихме Словения, но пък спечелихме Белгия, Франция, Словакия, Румъния, управляваме в Хърватия. В момента има една много по-добра координация на позициите на участниците от нашето семейство.
Не бива да подценяваме и факта, че социалист застана начело на Европейския парламент. Това е Мартин Шулц, който много твърдо също отстоява нашата алтернативна политика. За този период ПЕС много активно подпомагаше националните партии в техните предизборни кампании. Защото ПЕС е толкова силна, колкото са силни нейните национални партии.
А като човек-международник, който се интересува от външна политика, говоря за Станишев, ПЕС беше много активна в сътрудничеството с партиите от "Арабската пролет" и по линия на Източното партньорство, и с партиите от нашите съседни страни.
- Сергей Станишев ще бъде лидер на ПЕС в едно интересно време - идват нови европейски избори, левицата трябва да избере свой кандидат за шеф на ЕК. Кои са идеите, които той смята да развива като президент на ПЕС?
- Сергей Станишев представи вече някои от своите постоянни приоритети в предстоящата му дейност. Бих откроила два основни. Първият е свързан с разработването на новата програма на ПЕС, която трябва да бъде приета другата година през месец май в Лайпциг. Това ще бъде новият манифест на ПЕС.
На второ място, но не по важност, е процедурата, която ще стартира ПЕС за избор за единен кандидат за председател на ЕК. Това ще е нещо уникално, защото нито една друга европейска партия не е имала такава процедура. Идеята е да се даде възможност на всяка една от партиите-членове на ПЕС да издигне кандидат за председател. В момента се уточняват процедурите, по които ще стане това, но те ще бъдат много открити и прозрачни.
- Какъв дивидент би натрупала левицата от подобно действие?
- Най-важното е това, че ПЕС ще има един кандидат и то след провеждане на обща кампания във всичките 27 страни-членки, сред всичките 30 партии-членове на ПЕС. Защото това беше проблем на предишните избори, пред който се изправихме през 2009 г. Тогава десницата много отрано открои сегашния председател на ЕК като нейното лице. Стигна се дотам, че имаше леви правителства, които също изразиха подкрепа за Барозу, така че в един момент левицата стигна до положение, в което беше разделена, защото нямаше един кандидат, около който да се обедини. Много е важно ПЕС да се представи силно, да спечели следващите европейски избори, защото само когато имаме мнозинство в Европейския парламент, когато имаме повече гласове в Европейския съвет, когато имаме мнозинство сред комисарите, имаме и председател на ЕК, тогава ще можем да сменим курса на развитие на Европа.
Много е важно и каква подкрепа оказваме на нашите партии, на които им предстоят кампании през следващите 2 години. На България също й предстоят тежки парламентарни избори през 2013 г. и за нас новата позиция на Сергей Станишев като постоянен президент на ПЕС е възможност да се гарантират свободни и демократични избори, защото ще настояваме нашите партньори от ПЕС да изпратят международни наблюдатели на вота. Тази позиция на Станишев дава и нови възможности за България, защото той може много по-силно да лобира за националните ни интереси, какъвто е приемането ни в Шенген. Друга важна тема, която се подценява, е какъв ресурс ще бъде отделен на България през следващата многогодишна финансова рамка, тоест колко милиарда евро ще даде ЕС на страната ни, за да може да се развива социално, инфраструктурно, за да се насърчава конкурентоспособността, но като че ли по тази тема няма никаква информация каква позиция защитава българската страна и какви са приоритетите за следващия планов период.
- Като наблюдавате обикновените социалисти, какво е вашето мнение - след този успех на БСП успяват ли да възприемат европейските каузи като свои вътрешни такива?
- Специално кампанията срещу младежката безработица беше много успешна. В нея се включиха и нашите евродепутати - госпожа Илияна Йотова е много активна по тази тема. Съвместно с Младежкото обединение бяха направени редица конференции, срещи с млади хора. По инициатива на госпожа Йотова беше издаден и наръчник за кариерно развитие. Тази тема е еднакво близка както на българските млади социалисти, така и на нашите приятели в Германия, Испания, Англия и други страни.
Естествено нашата задача е колкото се може повече да говорим при срещите си със социалистите за това какво представлява ПЕС, каква висока оценка е получила БСП, че българин е начело на ПЕС. По този начин да им покажем, че Европа малко или много стана по-близка до нас. Защото в крайна сметка българските социалисти, а и не само те, се интересуват днес от това дали ще им бъдат увеличени заплатите, дали ще имат достатъчно пари, за да си купят лекарствата, дали ще могат да си платят сметките през зимата, а като че ли отговор на тези въпроси от страна на правителството все още няма.
- След като заговорихме за кабинета, какво е вашето мнение - води ли той адекватна европейска политика. Питам ви, защото все по-често се чуват мнения, че премиерът е едно голямо отсъствие на европейските съвети, безцелно си щрака по мобилния телефон и почти не взема отношение по поставените теми.
- Ако трябва да бъда откровена, не само премиерът, България отсъства от процеса на взимане на решения в рамките на ЕС. При публичната изява на българските министри почти не се коментира темата за това какви са българските приоритети, какви механизми използваме за отстояването на тези приоритети, какви мерки са предприети, за да се гарантира голям ресурс от европейските фондове за следващия програмен период. Стига се даже до комични ситуации, в които представители на различни министерства, които на заседания на експертни групи защитават различни позиции. Участниците от други страни изпадат в доста неловка ситуация, защото това означава, че България няма национална позиция, която да отстоява.
За съжаление, като човек, който следи темата за европейската политика и управление на европейските фондове, дори на страницата на Министерския съвет няма никаква информация. Появяват се съобщения, че Съветът по европейски въпроси е приел позицията на България за следващо заседание на някой от съветите, но няма никаква информация каква е тази позиция. Два пъти годишно министър-председателят изнася доклад с видимо отегчение в парламента. Дълбоко се съмнявам, че той дори е чел съдържанието на този доклад, защото той е 40-50 страници. Но, ако човек го прочете внимателно, от него също не се вижда какъв е националният интерес и каква е националната позиция. Това отново показва, че България наистина отсъства от процеса на взимане на решения в Европа, което е много жалко.


 

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 280

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 223

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 164

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 167

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 346

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 109

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ