27 Март 2023понеделник06:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Ако щете - вярвайте

Как фараонът пътешества по въздуха и облита земята

Тайнствени рисунки от преди 3000 години на супермодерни вертолети, танкове и подводници в гробницата на величествения Сети I предизвикват учените да търсят правдоподобни обяснения, но отговор на загадката досега няма

/ брой: 168

visibility 2682

Ст.н.с. Николай Котев, д-р по история
 

Египетяните вярват, че на 45 км от Луксор, в град Абидос, се намира гробът на бог Озирис - един от най-почитаните богове на древния Египет. Но за най-голяма забелeжителност на този град се приема  погребалният храм на фараон Сети I (около 1291-1279 г. преди н.e.), син на фараона Рамзес I и на царица Сирта. Храмът на фараона Сети I в района на абидоските археологически обекти е най-голям и най-впечатляващ. Той е построен от плътно поставени един към друг варовикови и пясъчни блокове в една необичайна за древноегипетското строителство L-образна форма. Съоръжението е с огромни размери - 180 м дължина и 120 м ширина. По-голямата част от него е построена още в годините на царуването на Сети I, но оформянето със стенописи е завършено от сина му Рамзес II.
Обаче не удивителната красота на храма, а скритите в дълбочината на централното помещение първоначално неясни за разбиране йероглифи привличат вниманието на изследователите. Още през ХIХ век на една от стените учените откриват странни надписи, но не успяват да ги разшифроват.  А много по-късно, към края на ХХ век, те се вглеждат в тях по друг начин и остават изненадани: върху древните камъни, поставени още преди три хиляди години, са изсечени изображенията... на съвременна бойна техника - хеликоптер, подводница и танк!
 

Така бяха възприети от Холивуд някои от идеите

Излиза, че древните египтяни познават и притежават технологии от ХХ век още преди три хиляди години!
Сензационните фотографии на тези парадоксални йероглифи са пуснати в интернет за първи път от консултантката на Международната уфологическа мрежа (MUFON) Рут Хауер през 1997 г. с уговорката, че тя не може да докаже достоверността на фотографиите. Започва да се говори за фалшификация.
Но известният британски писател и учен-египтолог Алан Ф.Елфорд, автор на бестселъра "Боговете на новото хилядолетие", решава да помогне на своята изпаднала в беда колежка. През юни 1997 г. той посещава храма на Сети I и успява лично да заснеме спорните йероглифи. И съмненията отпадат - там действително са представени различни йероглифи-картини, напомнящи контурите на много образци от съвременната бойна летателна, морска и сухопътна техника.
Особено голямо впечатление върху британския учен прави т.нар. йероглиф "вертолет". Той поразително прилича на контурите на съвременния съветски щурмови вертолет МИ-24. Отдясно на вертолета прекрасно е запазен йероглиф, напомнящ контурите на съветския танк Т-72 с оръдейния му купол. Под него пък се намира йероглиф, приличащ на стремително движеща се подводна лодка.

Пилоти със защитни очила или пришълци от други светове


Изводът би могъл да бъде само един - древните жители на Египет би трябвало да познават принципите на много от съвременните технологии. Тук веднага много изследователи си спомнят за високоразвитите цивилизации, върху които според тях се разраства по-късно могъществото на древния Египет. Така абидоските йероглифи стават едва ли не едно от най-важните в света доказателства за теорията на осъществен палеоконтакт, т.е. те подкрепят хипотезата за посещението на Земята в дълбока древност от разумни същества с извънземен произход.
И тук учените привеждат един любопитен факт. Близо 150 години след откриването на изображенията на странните йероглифи са публикувани няколко фотографии, направени в храма на бога на слънцето Амон Ра в гр. Карнак. На тях също е изобразен йероглиф-вертолет. Сравняват ги с откритите в  храма на фараон Сети I в Абидос. И става веднага ясно защо египтолозите от ХIХ и началото на ХХ век не могли да се досетят какво е нарисувано на стените на храма и какво означава то - по това време те просто не знаят как изглеждат вертолетите - първият е създаден през 1936 г.
Тук следва да поясним, че древноегипетският език е преди всичко "картинен" език или, с други думи казано, всеки йероглиф представлява конкретна "картинка" на конкретен обект или субект. Така че може да се допусне съвсем сериозно, че йероглифът "вертолет" или "танк" ще означават наистина вертолет или танк. По йероглифа "подводна лодка" може да се спори, но любопитното е, че той фигурира именно във "военната" част на обяснението на древноегипетските символи.
Как е могло да се появят подобни символи на бойна техника още преди 3000 години и защо такива изображения не са запазени другаде?
Отговорът не е лесен. Тук е уместно да се подчертае, че тези "ултрасъвременни" бойни машини са описани в редица най-древни произведения на литературата и в изкуството. Там са представени  различни летателни апарати, ракети, хора със защитни очила...
Ето няколко хипотези: привърженикът на извънземния произход на древноегипетската цивилизация Ричард Хоглънд изказва мнение, че египтяните произхождат от посетилите преди много хилядолетия Земята експедиции от Марс, докато там все още съществува живот.
Друг известен египтолог - Брюс Роулс, пък твърди, че жреците на древния Египет са притежавали и използвали някакви неизвестни на нас днес знания, които им позволявали да проникват в бъдещето. Така те успели да се запознаят с танка, вертолета и подводната лодка. Това мнение се подкрепя и от отделни пасажи от древноегипетските "Текстове на пирамидите", в които директно се казва, че "фараонът пътешества по въздуха и облита земята"...
Обаче има египтолози, които не възприемат казаното и написаното по-горе. Сред тях е Кетрин Грифис-Гринберг от Алабамския университет в САЩ, която казва, че това което ние смятаме за вертолет, подводна лодка, танк, е всъщност т.нар. "палимpсест", т.е. случайна илюзия.
Работата се състои в това, че Рамзес II, синът на фараон Сети I, много скоро след смъртта на баща си "коригира" част от текстовете на надписите в храма (което било напълно нормална практика за онова време, често срещаща се по света и днес). Но защо в такъв случай тези йероглифи започват толкова подозрително да приличат на различни образци съвременна бойна техника? Дали е илюзия това? Отговор никой не може да даде...
Досега подобни древни изображения и скици на различни летателни апарати са открити освен в египетските градове Абидос и Карнак, също и във високопланинските райони на Тибет, в Индия, Китай Перу и другаде. Те трябва да бъдат разгадани, както е нужно да бъде снета и тайната на други, още по-интересни египетски йероглифи-картини, за които все още няма нужното научно обяснение.
   

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ