18 Септември 2021събота20:27 ч.

Мирогледът на поетесата Роза Боянова

/ брой: 82

автор:Велин Георгиев

visibility 1469

Роза Боянова ми е дала ключа от високата порта на нейния свят. Този Млечен път, това индиго, наречено според мен стратосфера, това наше вграждане в космическите светове, по-скоро "Тия думи, които изричам/ и после забравям,/ някъде горе стоят..." ме изправят пред нейния мироглед и изискват от мен да се настроя на нейния лад, защото давайки ми ключа към нейните дестинации, тя не забравя да узнае за нашата разлика. Защото

Вторият
е по-категоричен.
Вторият в боя обаче
е мъртвият.
Наследяваш неговото оръжие,
снимката на любимата му,
самата любима,
някоя неосъществена мечта...
(С нея какво ще правиш?)


Това стихотворение продължава да обяснява света на Втория, прибавяйки детайл след детайл, внушавайки му, че губи своята предпазливост, че все по-лесно изглежда всяко следващо начинание, подчертавайки обаче: "Но начинанието/ не се подчинява на никакви логики,/ освен на случая -/ закономерен, неизбежен и жесток..." За да каже на себе си, а и на другите като нея:
Внимателно подготвяй новата си книга.
В броя от 2 март на "Словото днес" има откъс от лекцията "Лекота" на Итало Калвино. Неговите "Американски лекции" включват цикъл от пет блестящи есета, които Итало Калвино подготвя да чете в Харвардския университет в рамките на една академична година (1985-1986). Ненадейната смърт на писателя възпрепятства този проект, при това преди да е написана последната, шеста лекция - "Съдържателност"... Та във въпросния откъс от "Лекота" се срещаме с един изключителен творец. "Винаги съм се старал да намалявам тежестта на човешки фигури, на небесни тела, на градове, но най-много усилия съм полагал в облекчаването на повествователната структура и езика..." И нататък са световете на Итало Калвино. Можем само да съжаляваме, че не е успял да напише шестата лекция "Съдържателност". Спирам се на този автор неслучайно. Роза Боянова е от тази кръвна група, щом ми говори за онемяла красота в нейните паралелни светове, в нейните чернови на Млечен път.
И все пак трябва да подчертая, че светът на Роза си е чисто неин, той не е на Втория, за когото така убедително говори. Та не се колебае да ме предупреди: Чуваш ли, подтекстът диктува... По някакъв много особен начин Роза Боянова ме прави съпричастен на драматизма в своя интимен свят. Изисква от мен да осъзная неговите детайли. Защото животът е зареден със състояния на тъга, нарушена е хармонията. Детайлите вътре в словото на авторката са натоварени с този драматизъм.
От доста дни общувам със стихосбирката на Роза "Чернови на Млечен път" (изд. "Български писател"), защото тя е чудесна поетеса, високо я ценя и се радвам, че словото й вече намери пътища към други народи. Защото поетичното й слово е запаметено в индигото на стратосферата, което е между нас и звездите.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 48

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 103

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 525

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 257

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 0

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1269

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 519

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 763

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 591

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ