19 Ноември 2018понеделник14:29 ч.

ново:

БСП няма да се регистрира в парламента. Настоява за предсрочни избори. Очаквайте подробности БСП няма да се регистрира в парламента. Настоява за предсрочни избори. Очаквайте подробности

Мирогледът на поетесата Роза Боянова

/ брой: 82

автор:Велин Георгиев

visibility 710

Роза Боянова ми е дала ключа от високата порта на нейния свят. Този Млечен път, това индиго, наречено според мен стратосфера, това наше вграждане в космическите светове, по-скоро "Тия думи, които изричам/ и после забравям,/ някъде горе стоят..." ме изправят пред нейния мироглед и изискват от мен да се настроя на нейния лад, защото давайки ми ключа към нейните дестинации, тя не забравя да узнае за нашата разлика. Защото

Вторият
е по-категоричен.
Вторият в боя обаче
е мъртвият.
Наследяваш неговото оръжие,
снимката на любимата му,
самата любима,
някоя неосъществена мечта...
(С нея какво ще правиш?)


Това стихотворение продължава да обяснява света на Втория, прибавяйки детайл след детайл, внушавайки му, че губи своята предпазливост, че все по-лесно изглежда всяко следващо начинание, подчертавайки обаче: "Но начинанието/ не се подчинява на никакви логики,/ освен на случая -/ закономерен, неизбежен и жесток..." За да каже на себе си, а и на другите като нея:
Внимателно подготвяй новата си книга.
В броя от 2 март на "Словото днес" има откъс от лекцията "Лекота" на Итало Калвино. Неговите "Американски лекции" включват цикъл от пет блестящи есета, които Итало Калвино подготвя да чете в Харвардския университет в рамките на една академична година (1985-1986). Ненадейната смърт на писателя възпрепятства този проект, при това преди да е написана последната, шеста лекция - "Съдържателност"... Та във въпросния откъс от "Лекота" се срещаме с един изключителен творец. "Винаги съм се старал да намалявам тежестта на човешки фигури, на небесни тела, на градове, но най-много усилия съм полагал в облекчаването на повествователната структура и езика..." И нататък са световете на Итало Калвино. Можем само да съжаляваме, че не е успял да напише шестата лекция "Съдържателност". Спирам се на този автор неслучайно. Роза Боянова е от тази кръвна група, щом ми говори за онемяла красота в нейните паралелни светове, в нейните чернови на Млечен път.
И все пак трябва да подчертая, че светът на Роза си е чисто неин, той не е на Втория, за когото така убедително говори. Та не се колебае да ме предупреди: Чуваш ли, подтекстът диктува... По някакъв много особен начин Роза Боянова ме прави съпричастен на драматизма в своя интимен свят. Изисква от мен да осъзная неговите детайли. Защото животът е зареден със състояния на тъга, нарушена е хармонията. Детайлите вътре в словото на авторката са натоварени с този драматизъм.
От доста дни общувам със стихосбирката на Роза "Чернови на Млечен път" (изд. "Български писател"), защото тя е чудесна поетеса, високо я ценя и се радвам, че словото й вече намери пътища към други народи. Защото поетичното й слово е запаметено в индигото на стратосферата, което е между нас и звездите.

22 млн. лева повече в бюджета на София за чистота

автор:Дума

visibility 0

Миньор загина в рудник в Мадан

автор:Дума

visibility 31

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 101

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 63

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 224

Съветът на ЕС подкрепи споразумението за Брекзит

автор:Дума

visibility 0

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 841

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 244

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 245

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 295

/ брой: 224