08 Юни 2023четвъртък00:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

На крилете на песента те покоряват света

Академичният хор "Ангел Манолов" се готви да отбележи 100-годишнината на своя основател и патрон, а през 2013-а - 80-годишнината от създаването си

/ брой: 8

visibility 3

Весела Василева

Академичният хор "Ангел Манолов" е създаден в далечната 1933 г. от маестро Ангел Манолов като  студентски мъжки хор, който от 1939 г. прераства в смесена младежка формация, събрала музикални таланти от различни висши учебни заведения в столицата. В хора са пели много наши световнопризнати оперни величия - Борис Христов, Никола Гюзелев, Ана Томова-Синтова и др. От създаването му до своята кончина маестрото е бил неотлъчно с този хор и е дал много за него. Имало е "златни години" за хора, когато е бил със състав от 160 хористи, диригентът е бил на щат, имал е и четирима щатни помощници. Водил го е цели 57 години - постижение, което до днес в България никой не е надминал. След смъртта на Ангел Манолов през 1991 г. хорът е бил пред разпадане. Поела го е Красимира Спиридонова, но хорът се разцепил, останали много малко хористи. След това под ръководството на Славил Димитров за участие в конкурси съставът бил попълван със студенти от Музикалната академия. През 1993 г. хорът приема името на своя основател - Академичен хор "Ангел Манолов".
Когато през 1998 г. диригентката Дарена Попова го поема, хористите са едва 12 човека - обикновена вокална група. Оттогава до днес в хора са участвали над 300 хористи. Текучеството е голямо, защото това са млади хора - предимно студенти, които след завършване на следването си  заминават в чужбина или започват самостоятелна работа в други населени места. А девойките, които са станали майки, често нямат вече възможност да участват, защото трябва да отглеждат децата си. В последните 7-8 години в хора се е запазило основно ядро от около 20 души, които помагат новодошлите бързо да се внедрят и да овладеят репертоара.
Академичният хор заема особено място в попрището на хоровото изпълнителско изкуство у нас, като години наред има изключителна роля за естетическото възпитание на българската студентска младеж. Въпреки че последните години са тежки за самодейните състави, когато през 1993 г. читалищата и културните домове останаха да съществуват на самоиздръжка, упоритите, какъвто е Академичният хор, продължиха да съществуват и да се развиват, да получават отличия и награди от участията си в наши и международни конкурси и фестивали. Читалищата, театралните и хоровите състави се превърнаха в "сдружения с нестопанска цел", обикновено изцяло на самоиздръжка. Дотогава ръководителите на такива състави бяха на хонорар или дори на щат към културните домове или читалища. С този закон на практика бе отрязано традиционното развитие на културата в държавата ни. Академичният хор е към националния Студентски дом, който днес също е самостоятелно юридическо лице, води се към Министерството на образованието, но е на самоиздръжка и е принуден да отдава за ползване залите си срещу заплащане, за да може да съществува. Хорът не получава издръжка отникъде. Ето защо диригентката и хористите са щастливи и благодарни, че Студентският дом им предоставя безплатно зала за репетиции.
Емблемата на всеки хор са облеклата на изпълнителите. Девойките имат два вида костюми - стари бели рокли, останали от 35-40-годишнината на хора (почти на половината от годините на самия хор), които са пред разпад (мъжете нямат запазени такива). Другите им рокли са от 2005 г., когато,  благодарение на директорката на Студентския дом Богдана Костова, са намерени пари и са ушити "новите" тоалети. Липсата на закон за спонсорството пречи хорът да намери благодетел, който да го подпомогне поне за нови облекла, които ще бъдат необходими за 2012 г., когато хорът ще представи България в европейския проект          "Крайдунавски и Черноморски караван", включващ 8 държави. Когато не се намери спонсор, хористите със собствени средства покриват разноските за участието си в турнетата из страната и чужбина.  Именно поради липсата на средства през последните години се унищожават много самодейни хорове. Състави като Академичния хор ги крепи и пази от разпад само духът и любовта към музиката и хоровото пеене.
А духът в хора е на взаимна обич между диригентката и хористите. Те са самодейци, любители, а не професионалисти, но пеят като такива. Дават всичко от душа и сърце, много бързо учат новото, пеят много хубаво, въпреки че не са платени и дори плащат членски внос за участието си в състава. В последните 10 години под палката на диригентката Дарена Попова хорът ежегодно участва в национални и международни конкурси и фестивали и е получил множество престижни награди, дипломи, златни, сребърни и бронзови медали, плакети и специални отличия, сред които и "Златен уелски дракон" във Великобритания. Днес репертоарът му е изключително богат и разнообразен. Студентите-певци преобразяват с неповторим облик творбите на българските композитори, множество славянски творци и западноевропейски композитори, както и пиеси от съвременни автори. Безспорно постиженията на хора се дължат на упоритата работа на амбициозната му диригентка, която също е носителка на редица отличия - два пъти на приза "Хосе Ходар" за най-добър диригент на международния хоров конкурс в Испания - 2005 и 2009 г., през 2010 г. получава същата награда - най-добър диригент, на Първия международен хоров конкурс в гр. Фреамунде - Португалия, пак в същата година получава и "Бронзова лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Златна значка "Мати Болгария". В предишните години е получила още множество награди и златни медали от български и международни институции, конкурси и фестивали.
През своето, вече 78-годишно, съществуване Академичният хор "Ангел Манолов" е изнесъл повече от 3500 концерта в страната и над 500 зад граница. Отминалата 2011 г. хорът отбеляза с концерти не само в родината, но и в Полша и Франция. На всички негови изяви у нас, както и през октомври 2011 г. на турнето му с 8 концерта в най-големите градове на Франция - Ница, Марсилия, Лион, Тур, Анжер, Париж и др., навсякъде е посрещнат с бурни аплодисменти и публиката го изпраща на крака.
Да хвърлим взор към бъдещето на хора, диригентката и хористите. Днес, в навечерието на юбилейната 100-годишнина на основателя на Академичния хор маестро Ангел Манолов (1912-1991), младите хористи на крилете на песента покоряват света и като български посланици навсякъде разнасят радост. Те отсега се готвят и за отбелязването с тържествен концерт на тази годишнина. В България - в София и в другите градове, концертите им пълнят залите с постоянни и нови почитатели.
Програмата им е много натоварена, но младите хора не се плашат. Упорито и бързо овладяват новите произведения, с които ще участват в европейския проект "Крайдунавски и Черноморски караван". Той обхваща 7 държави и в техните столици - Братислава, Будапеща, Виена, София, Истанбул, Букурещ, Тбилиси и Баку, ще се проведат концерти. Според проекта всяка от тези държави участва със свой представителен хор, програмата на който ще включва хорови произведения и от тези страни. Целта е през лятото всеки от хоровете да направи концерт във всяка от държавите. На хор "Ангел Манолов" предстоят изяви в споменатите столици, включително и в София. Заключителният концерт на всички хорове ще бъде в Баку, където задължително ще се пеят валсовете на Щраус.
По програмата на "Крайдунавски и Черноморски караван" са включени и два уъркшопа - първият мина през октомври 2011 г., който завърши с концерт. На него Академичният хор "Ангел Манолов" изпълни разучените по време на уъркшопа произведения от композитори от немско-австрийската школа. Вторият уъркшоп ще се състои през януари и отново ще завърши с концерт. А през май т.г. госпожа Попова като диригент ще бъде във Виена на такъв уъркшоп, където хорът на диригентите към Виенската музикална академия ще учи българска музика. Чрез тези уъркшопове хористите от различните страни добиват представа какво се прави в тях и имат възможност да се запознаят с други диригенти и с техните практики. Проектът е изключително плодотворна идея на австрийския министър на културата, одобрен и финансиран от Европейския съюз. За първия уъркшоп в София пристигна хоровата диригентка Нели Липума, преподавателка по пиано и композиция в музикалната академия на Виена. Тя толкова много хареса изпълнението на хор "Ангел Манолов", че планира да направи с него турне в родната си Сицилия. С нетърпение се очаква пристигането на следващия диригент за втория уъркшоп през този месец - госпожа Чин Хуанг, диригентка на Хора на диригентите при Виенската музикална академия.
През предстоящото лято освен участието в каравана "Академичният хор" ще откликне и на вече получените покани за участие в различни конкурси: в Германия - град Милтенберг,  а  през месец август в международния фестивал в Еквадор.
Водени от своята неуморна диригентка Дарена Попова, хористите вече са започнали подготовка и за отбелязване през 2013 г. с голям концерт на 80-годишния юбилей на своя любим хор. В България останаха малко певчески формации с такова дълголетие. Може би Академичният хор е доайен в хоровото пеене у нас. Да им пожелаем в бъдеще много успехи и награди, но преди всичко здраве!
 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 298

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ