26 Март 2019вторник13:18 ч.

Нов симфоничен оркестър започва сезона

Боби Йоцов дебютира на диригентския пулт, концертът е днес в Музикалното училище

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 655

Нов симфоничен оркестър открива XXI си сезон  с диригентския дебют на великолепния кларинетист и музикант Боби Йоцов. Концертът е днес в концертната зала на Националното музикално училище  "Любомир Пипков" на ул. "Оборище" 17, научи ДУМА от Веселин Добрев.
Този концерт ще бъде финал на организирания съвместно с американската фондация "Св. Георги Победоносец" 11-ти конкурс за написване на композиция в неравноделния размер 7/8-ми. Според регламента четирите номинации са направени от две журита - професионално, в което влизат Росен Миланов, Христо Йоцов, Иво Калчев, и аматьорско с участието на Борис Израел, Лора Цветанова, Габриела Колева.
Номинираните композитори са Йордан Гошев -   "Кукери" за тъпан и симфоничен оркестър (солист - Виктор Бенев); Aнатоли Вапиров - "Tракийски скици" за кларинет и симфоничен оркестър (солист - Росен Идеалов); Васил Бележков - "Златопръстият", сюита за кавал и симфоничен оркестър (солист - Кирил Бележков); Христофор Раданов - Сюита за два кавала и симфоничен оркестър (солисти - Недялко Недялков, Костадин Генчев).
Изборът на победителя и подгласниците му става чрез гласовете на публиката в края на самия концерт, със специални бюлетини, които се получават на входа на залата. Един родолюбив българин, хирургът-ортопед д-р Георги Лазаров, е основател на този конкурс. Лазаров живее повече от 40 години в САЩ.
Сезонът на оркестъра е под почетния патронаж на посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, който ще връчи и наградите на победителите.
 

 


 

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58