13 Август 2020четвъртък16:59 ч.

Бетонират високите цени на парното

КЕВР иска да определя цените на топлоенергията веднъж годишно, въпреки че на газа те се променят всеки месец

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 918

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е на път да приеме решение, според което цената на топлоенергията, подобно на тока, да се определя само веднъж годишно, а не според пазарните условия, както се прави в момента, и според месечната цена на прородния газ. Причината за предложението на КЕВР е последната промяна в Закона за енергетиката, според която цените на природния газ вече се актуализират всеки месец, а при промяна с повече от 5% регулаторът е длъжен да измени и тарифите за топлоенергията. Сега се иска последното да е възможно само при резки изменения в цената на природния газ от порядъка на 15%, при това веднъж в рамките на шест месеца.

"Интересите на гражданите - потребители на топлинна и електроенергия, не са защитени в достатъчна степен в така предложените от КЕВР проекти на наредби за определяне цената на парното и тока.", коментира по този повод омбудсманът Диана Ковачева. Още в началото на месеца тя препоръча на КЕВР да удължи срока за обществено обсъждане на промените. Според Ковачева краткият срок за дискусия буди опасения, че регулаторът подхожда формално по теми, които засягат пряко всяко българко семейство. Целта, която КЕВР заявява - да приведе в съответствие тези наредби с наскоро приетите промени в Закона за енергетиката, категорично не е постигната, твърди общественият защитник.

Омбудсманът е на мнение също, че не е приемливо по време на регулаторния и ценовия период КЕВР да определя не по-често от веднъж на 6 месеца преференциалните цени на тока и парното.

"На практика цената на природния газ се променя всеки месец, КЕВР взема решение за тази промяна всеки месец, а в същото време наредбите му дават възможност да ги изменя едва два пъти на 12 месеца", твърди общественият защитник. Това се прави, за да може да се избегнат евентуални силни колебания, които настъпват в рамките на едногодишния период в цената на природния газ, и респективно това да не бъде отчетено с ежемесечни колебания в цената на потребяваната топлинна енергия. Такава промяна е в интерес на потребителите - хората могат много по-спокойно в рамките на едногодишния период да предвидят своите разходи за топлинна енергия, твърди шефът на регулатора Иван Иванов. 

"Освен това не е постигнат баланс между интересите на енергийните и топлоснабдителните дружества от една страна и интересите на потребителите, като по този начин регулаторът сам отваря вратата за възможни нарушения", твърди още  омбудсманът.

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ