09 Май 2021неделя14:35 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

12 000 души се веселиха на събора край Копринка

Бъдещето минава през дружбата между двата братски народа, аз ще работя за нея, заяви пред осмия събор на русофилите кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин

/ брой: 208

автор:Христо Христов

visibility 2520

"Да си русофил на първо място означава да обичаш България! Това трябва да бъде ясно на онези, които се страхуват да отидат при партньорите си, за да не им се скарат заради едни или други конкретни стъпки с Русия. Бъдещето ни минава през дружбата с Русия и аз гарантирам, че ще работя за развитието на нашите взаимоотношения, така както работих за това през четирите години в правителството на Сергей Станишев. Когато правехме всичко, за да се строят АЕЦ "Белене", най-модерната атомна централа в Европа, "Бургас-Александруполис" и "Южен поток", обяви на висок глас пред близо 12 000 души от цяла България, събрали се в събота за осмия събор на русофилите край язовир Копринка, кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин.
 Думите му срещнаха бурно одобрение, множеството не спря да ги коментира час след като официалната програма бе приключила и от естрадата звучаха не речи и призиви, а добре познати мелодии и текстове на песни, родени сред степите на Великата Рус.Стотици от съборяните поискаха да стиснат ръцете на Станишев и Калфин, за да им пожелаят успех на предстоящите избори за местна власт и президент


"На 82 години съм, 18 от тях прекарах по обектите в Коми, където работих до самия край на 1988 г. Кой каквото и ще да говори, истината е, че дадохме много, но и много получихме. Цяло едно поколение израсна там. Хора, родени в Русия, но българи по кръв, за които тези две понятия, България и Русия, са едно цяло, така както са едно цяло двама братя. В радост и трудни времена", почти в скоропоговорка коментира чутото бай Христо Иванов.
Възрастният софиянец беше само един от хилядите, които в горещия съботен ден бяха  придошли от буквално всички кътчета на България, за да заявят на висок глас: "Русофилството не е мръсна дума, дружбата с Русия не е само минало, а част от съвременния свят, и без нея на България няма да й е по-лесно в стремежа да излезе от кризата". Така, както го заяви Василка Петрова, една от хилядите работили, учили и дипломирали се в някогашния СССР българки, докато разлистваше пожълтял от годините албум.
Председателят на центъра за стратегически изследвания при президента на Русия Леонид Решетников с гордост възкликна: "Аз съм руснак, но преди всичко обичам България. Докато я има Русия - ще я има и България".
За измеренията на това преминало през вековете чуство говори и председателят на националното движение "Русофили" Николай Малинов, като сравни паметниците на Шипка и Альоша в Пловдив с детския лагер на устието на река Камчия, където правителството на Москва е инвестирало вече 150 млн евро. През съвременната база целогодишно преминават хиляди момчета и момичета, за да запомнят думите на песента "Моя страна, моя България".
"Българският народ носи дълбоко в сърцето си любовта и признателността към Русия и руския народ. И тези чуства са неподвластни на времето. За мен бе удоволствие и чест да бъда през всичките тези вече 8 години патрон на тези срещи край язовир Копринка. Вярвам, че новият държавен глава ще продължи да дава подкрепа на подобни инициативи, защото те прокарват мостове не само в отношенията между нашите две държави, но и в чисто човешки план между хората. А това е най-важното", изтъкна в приветствието до събора президентът Георги Първанов.
"Ние, хората, за които понятието дружба не е празна дума, искаме отношенията ни с Русия да се развиват динамично, защото това е в интерес на българския народ! Съгласни ли сте?", риторично се обърна към множеството лидерът на БСП Сергей Станишев и получи в отговор силни овации. Той напомни, че от личността на държавния глава в изключително голяма степен зависи това да бъде факт.
"Постигнахме немалко през двата мандата на президента Георги Първанов, но върху тази основа трябва да се надгражда. И аз лично се гордея, че кандидатът на моята партия, на българските социалисти се казва Ивайло Калфин. Защото това е човекът, който през 2005-2009 г. с работата си изпълни със съдържание българо-руските отношения", заяви Станишев.
Часове наред продължи културната програма на събора, на сцената излязоха, за да покажат таланта си, десетки професионални и самодейни състави, на практика от цялата страна: от мъничкото родопско село Върбовка, община Сатовча, та чак до Свищов, а поляната се изправи на крака, за да припява на хитовите български и руски песни, изпълнени от неостаряващата Грета Ганчева.


Николай Малинов удостоен с орден "Пушкин"


Приветствието към събора на президента на Русия Дмитрий Медведев бе прочетено от посланик Юрий Исаков. Той прочете и указ от 9 септември 2011 г. за удостояването на Николай Малинов с орден "Пушкин". Отличието се присъжда за активната му роля по съхраняването и опазването на стотиците паметници и паметни знаци на руско-българската дружба в България.
По думите на Малинов, около 430 са руските, а над 130 са съветските паметници, за които  активистите на движение "Русофили" са се грижили и грижат, всички те са описани и показани в специален албум.


 

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 840

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 528

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1069

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ