09 Декември 2022петък00:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Европа

Членовете на Комисията по рибно стопанство на Европейския парламент: България е пълна с инициативни и предприемчиви хора

От 26% договорирани средства у нас по оперативна програма "Рибарство" едва на 7% възлиза цифрата на реално разплатените проекти

/ брой: 165

автор:Милена Николова

visibility 1553

Делегация на Комисията по рибно стопанство посети България на 14 и 15 юли т.г. по инициатива на българския евродепутат Илияна Йотова. Поводът бе докладът на г-жа Йотова за настоящото и бъдещото управление на черноморското рибарство. Това е първият документ на Европейския парламент, който се занимава с тази тематика, тъй като България и Румъния са членове на ЕС едва от няколко години, а г-жа Йотова е единственият депутат от тези две държави, който членува в Комисията по рибарство.
"Положих много усилия, за да убедя моите колеги, че си струва да запълним тази празнина в знанието на Европа за Черноморския басейн и нуждите на неговите рибари. Особено съм доволна, че организирахме делегация до България, където моите колеги успяха да се срещнат с всички заети по някакъв начин в сектора на рибарството - професионални организации, учени и държавна администрация", разказва г-жа Йотова. Тя допълни, че е останала неприятно изненадана и огорчена от отсъствието на новоназначения директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. "Оставям настрана обвиненията за миналото на г-н Захариев, както и съмненията в неговата професионална компетентност да ръководи агенцията", отбеляза българският евродепутат. "За мен, и особено за моите чуждестранни колеги, беше странно не само неговото отсъствие, а и това, че спря от участие в срещата с делегацията редица експерти от предварително подадения списък от старото ръководство на ИАРА."
В хода на работата на делегацията стана ясно, че българският сектор на рибарството има 26% договорирани средства по оперативна програма "Рибарство", но едва на 7% възлиза цифрата на реално разплатените проекти. Г-жа Йотова коментира: "Работата с тази ОП е изключително трудна, но предишното ръководство на ИАРА все пак имаше някакви известни успехи и успя да раздвижи значително нещата в положителна посока. Очевидно за "възнаграждение" трябваше да бъдат уволнени и на тяхно място да дойдат нови и напълно чужди на системата хора. С каква цел - предстои да видим."
Варненските институти по океанология и рибни ресурси отбелязаха

нуждата от по-голямо сътрудничество

с румънските им колеги. Според нашите учени има споразумения за съвместни изследвания, защото само така може да се разбере реалното състояние на запасите в морето, на основата на което пък да се взимат политически решения. Проблемите за проектите обаче са сериозни, тъй като българската държавна администрация отпуска парите за изследванията по едно време на годината, а румънската - по друго. "Всеки път се налага да обясняваме защо искаме точно толкова пари за изследвания, всеки път ни дават символични суми и всеки път се разминаваме с румънците", споделиха учените. Според тях има реална опасност непълните данни, а понякога и липсващите научни данни от наша страна да накарат Европейската комисия да наложи квоти и на други видове, освен на калкана и цацата, като превантивна мярка. "След това ще трябва да доказваме дълги години наред, че запасите са в добро състояние, а междувременно нови наложени квоти просто като превантивна мярка ще бъдат убийствени за българските рибари."
Делегацията на Комисията по рибарство се срещна и с представители на рибарските сдружения по нашето Черноморие. "За мен като социалист е особено важно да срещна моите колеги с представителите на дребно- и средномащабния риболов. Още повече, че той преобладава в Черно море", казва Илияна Йотова. Благодарение на българския евродепутат те разбраха преди няколко месеца за съществуването на т.нар. помощ "de minimis", която се предоставя на рибарите в много европейски държави за компенсиране на загубите от лошо време, в което те не могат да упражняват професията си. "За съжаление България не е сред страните, които позволява това, макар че Европейският съюз предвижда такава възможност в законодателството си."

Помощите "de minimis" могат да възлизат на стойност до 30 000 евро

на година и се отпускат при много ясни и строги условия, стига държавата-членка да е позволила това. "Има сериозен дебат дали тази помощ не трябва да се преразгледа и сега съществуващият таван да се повдигне дори двойно. Всичко това се прави в светлината на все повече нарастващите цени на горивата, които и без това притискат този крехък сектор", споделя г-жа Йотова. Тя добави, че недоумява защо българското Министерство на земеделието и храните отхвърля тази възможност, въпреки положителното становище на ИАРА. "Това мога да го отдам на две причини -  при първата, МЗХ ги е страх да работят с финанси за подкрепа на собствените ни рибари от страх, че ще направят гаф, който няма да могат да обяснят на Брюксел. Втората причина може да е просто чиновническото бездушие - на тях просто не им се занимава с допълнителната бумащина, която евентуално би съпровождала всяка молба за помощ", споделя българският евродепутат.
Всички рибарски организации споделят големите трудности при работата си с оперативната програма по рибарство. Усвояването върви мудно, съвсем наскоро програмата беше "отпушена" и реално тръгнаха разплащания с бенефициентите, а вече се вижда краят на рамковия период през 2013 г., в който нашите рибари ще могат да ползват европейски пари за реалните си нужди. Тепърва предстои да се обсъжда за какво ще се дава занапред европейско финансиране в сектора на рибарството, след като отмине 2013 г. Рибарите разказха, че главно се ползват пари за рязане на кораби за скрап, което се стимулира поради заплахата от свръхкапацитета на флота, застрашаващ сериозно рибните ресурси. Проблемът е, че у нас все още не се инвестира масово в иновации и аквакултури например, които все повече се разглеждат като разумна алтернатива, която ще облекчи натиска над естествените запаси в Черно море, като същевременно запази поминъка в крайбрежните райони и отговори на търсенето на пазара.
Голямо улеснение за рибарите представлява първото сертифицирано рибарско пристанище в Созопол, към което скоро трябва да се присъединят и още няколко по нашето Черноморие. В същото време рибарите са сериозно притеснени от апетитите за използването де факто на пристанището като туристическо, за спиране на туристически съдове и т.н. Това представлява реална заплаха рибарите да нямат къде да разстоварват уловената риба. 
Членовете на делегацията бяха поканени да присъстват и на заседанието на Комисията по земеделието и горите на 41-ото Народно събрание в Бургас на 15 юли. Там се проведе изнесено заседание съвместно с представителите на рибарските организации, на което беше обсъден новият български проектозакон за рибарството. Евродепутатите споделиха, че в техния дневен ред от есента влиза новият законодателен пакет, който всъщност ще даде облика на сектора през следващите десет години. Те подчертаха, че в новата Обща политика в областта на рибарството ще се задават общите цели и основата част от правилата, но държавите-членки ще могат сами да преценяват начините, по които ще постигнат набелязаните цели.
Депутатите от Комисията по рибарство на Европейския парламент останаха приятно изненадани от предприемчивостта на българите в сектора на рибарството в Черно море. Те останаха изключително впечатлени от

мидената ферма край Каварна

която съществува от повече от 15 години; от рибопреработвателните дружества във Варна, изнасящи месо от рапани чак за Япония и Южна Корея, както и от рециркулационната система за производство на аквакултури като барамунди в Бургас. "Вижда се, че сте постигнали не малко с парите от предприсъединителния фонд САПАРД, но за да продължите да се развивате, трябва да се работи много по-активно по възможностите на оперативната програма", заяви Гуидо Милана, заместник-председател на Комисията по рибно стопанство. Неговата колежка и координатор на социалистите в комисията г-жа Улрике Родуст добави: "Впечатлена съм от това колко много българи са се захванали в сектора на рибарството от нула и са постигнали наистина забележителни резултати с труд, упорство и предприемчивост."  Колегите на г-жа Йотова обещаха да имат предвид всичко споделено от рибарите при формирането на новата обща политика в областта на рибарството и новата бюджетна рамка след 2013 г.


Гостите от Комисията по рибно стопанство към ЕП посетиха и мидената ферма "Дълбока" край Каварна по инициатива на българския евродепутат

НАП отчете 60% ръст на сайтовете за залози

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239

Прогнозират 10-15% поскъпване на газа през март

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 239

Хванаха 104 финансови мулета

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 239

Потребителите в ЕС очакват инфлация и безработица

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

Виктор Бут беше разменен за баскетболистката Бритни Гринър

автор:Дума

visibility 912

Жена загина при наводнения в Лисабон след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 292

Стачка в "Ню Йорк Таймс"

автор:Дума

visibility 295

На светло, в сянката

автор:Евгени Гаврилов

visibility 209

/ брой: 239

Европа срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 239

Девалвация на родното образование

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 239

Как 8 декември става студентски празник

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ