14 Декември 2018петък15:35 ч.

БСП уличи мнозинството в лъжа заради хората с увреждания

Антон Кутев настоя законът за личната помощ да бъде включeн в дневния ред на парламента

/ брой: 197

автор:Юлия Кулинска

visibility 451

БСП уличи вчера мнозинството в НС в лъжа заради хората с увреждания. Пoвод стана искането на левицата внесеният законопроект за личната помощ да влезе в седмичната програма за работа на парламента. Предложението бе мотивирано от парламентарната трибуна от зам.-председателя на ПГ "БСП за България" Антон Кутев.
Мнозинството се опитва безобразно да излъже хората с увреждания и накрая да не приеме Закона за личната помощ, затова държим този закон да се гледа сега, заяви той. Социалистите бяха провокирани от съобщението ден по-рано, че законопроектът ще влезе за дебати в пленарната зала на 19 октомври. "Не виждам смисъл този документ да върви заедно със Закона за личната помощ. Ако настоявате да си гледате в пакет законите, това касае дебатите на първо и второ четене, между тях те могат да се движат заедно. В момента няма никаква причина законът за личната помощ, който е внесен преди повече от 2 месеца, да не бъде дискутиран. Той е ключов и касае всички хора с увреждания", обясни Кутев. Депутатът е категоричен, че законът изразява най-важната част от грижата за хората с увреждания, каквито са личната помощ и възможността, и начинът за нейното регламентиране.
"Нищо не пречи законопроектът да бъде приет на първо четене сега. С това ще покажем отношение към исканията на хората с увреждания, които протестират на улицата. А след 19 октомври да го дебатираме паралелно със Закона на хората с увреждания", отбеляза Кутев.
Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ нарече предложението пиар акция. В крайна сметка предложението на БСП за гласуването на промените на първо четене да влезе в дневния ред беше отхвърлено със 76 гласа "за", 39 бяха против, а 49 се въздържаха.
Независимо че социалният и финансовият министър Бисер Петков и Владислав Горанов подписаха във вторник план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания с конкретни срокове, родители отново излязоха на протест под наслов "Системата ни УБИВА всички - отговорност на Бойко Борисов". Те се събраха пред МС, за да потърсят сметка на премиера за неизпълнени ангажименти, за липсата на реални реформи и за незаинтересоваността от ефективно и компетентно управление. Родителите на деца с увреждания настояват за промени в Закона за хората с увреждания, в Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243