14 Декември 2018петък15:34 ч.

Пробив по "Брекзит" за границата с Ейре

Лондон склонен на митнически проверки в Ирландско море

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 343

Британският министър за "Брекзит" Оливър Робинс е постигнал прогрес в преговорите с ЕС по ключовия проблем за границата с Република Ирландия, съобщиха британските медии.
Няколко неназовани източника от правителството на Обединеното кралство твърдят, че Робинс е постигнал пробив и че преговорите вървят в "правилната посока". Робинс и Мишел Барние, който представлява ЕС на преговорите, са постигнали договореност за отсъствие на митнически проверки между Ейре (Република Ирландия) и Северна Ирландия. Освен това стоките, транспортирани между Великобритания и Северна Ирландия, ще бъдат подложени на минимален митнически контрол.
Това трябва да се възприема като явна отстъпка на Лондон. Въпросът за ирландската граница остава един от ключовите проблеми за разрешаване. Лондон се стреми да не наруши условията на Белфасткото споразумение и да не допусне появата на реална граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след "Брекзит". Всъщност тази ще бъде  единствената сухоземна граница между Великобритания и ЕС, доколкото Северна Ирландия е част от Обединеното кралство. Двете Ирландии също не искат сухоземна граница след "Брекзит", за да общуват без препятствия. От друга страна, Лондон заяви, че няма да позволи установяването на граница в Ирландско море, разделящо Северна Ирландия от Великобритания, защото това може да доведе до разпад на кралството. Митническият контрол е част от една граница, но очевидно минималният контрол върху стоките още не е пълноценна граница и това е компромисът, на който се е съгласил британският преговарящ Оливър Робинс. Парадоксът е, че условната граница между Великобритания и ЕС ще се измести от ирландска земя в Ирландско море или вътре в британска територия.
Междувременно британският премиер Тереза Мей иска да направи допълнителни отстъпки на Брюксел, за да остави Великобритания в Митническия съюз и след "Брекзит", пише "Таймс". Тя ще представи новите си предложения идния вторник. Не е ясно обаче дали те ще бъдат приети от всички министри.
В същото време вестникът разкрива, че между 30 и 40 депутати от опозиционната Лейбъристка партия са готови да подкрепят споразумение за "Брекзит", което Тереза Мей се опитва да постигне с ЕС, съобщи днес лондонският вестник "Таймс". За да спечели вота в парламента, Мей има нужда от гарантирана подкрепа на около 320 депутати в 650-членната долна камара. Тя разполага с 315 и управлява с работно мнозинство от 13 гласа благодарение на споразумение с 10-те депутати на северноирландската Демократична юнионистка партия. Но недоволни съпартийци твърдят, че около 40 от нейните депутати консерватори могат да гласуват срещу споразумението й с Брюксел.
Великобритания и ЕС трябва да се договорят за условията по "развода" преди края на настоящата година. Ако това не стане в рамките на този срок, споразумението за "Брекзит" може да не успее да бъде ратифицирано преди "развода", който ще се случи на 29 март 2019 г.


 

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243