17 Август 2022сряда13:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Американският бизнес:

Без съдебна реформа инвестициите в България ще намаляват

Вложения на САЩ у нас били 2,5 пъти повече от официално отчитаните

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 788

Работещата съдебна система, защитаваща бизнеса, и образователната система, предлагаща квалифицирани кадри за работни места на бъдещето, а не на миналото, са основните предпоставки за привличане на чужди инвеститори в България и създаване на съществен икономически ръст. Данъчната основа е добра, а лансираните преди време идеи за премахване на корпоративния данък по-скоро ще привлекат спекулативни капитали, от каквито българската икономика няма нужда. Това коментира изпълнителният директор на Американската търговска камара в България (АмЧам) Петър Т. Иванов при представянето на преоценката на американските инвестиции у нас в периода 1990-2016 г. С нея преди около месец бе запознат премиерът Бойко Борисов. Още тогава в отговор на негов призив за повече американски инвестиции у нас представителите на АмЧам поискаха по-добра бизнес среда.
Новият статистически анализ, извършен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и финансиран от фондация "Америка за България", сочи, че инвестициите от САЩ са 2,5  пъти повече от отчитаните от Националния статистически институт. Причината за разликата е, че повече от половината от американските вложения в България не са директни, а влизат през други държави, където правната среда се смята за по-добра от българската и компаниите считат, че така интересите им и парите им у нас ще са по-защитени. Преоценката нарежда САЩ на шесто вместо на отрежданото от НСИ и БНБ 13-о място по размер на инвестициите у нас. Реално направените от американски компании инвестиции в българската икономика са близо 4,5 млрд. лв. вместо отчитаните 1,915 млрд. лв. и това е консервативният анализ, уточниха Светла Костадинова и Калоян Стайков от ИПИ. Реално директно от САЩ у нас влизат 42,6 на сто от американските инвестиции. През Холандия, която от години е топ инвеститорът у нас, са вложени 38,8 на сто от американските капитали у нас. Близо 7 процента са влезли през Британските вирджински острови, близо 6% - от Люксембург. През Белгия са инвестирани 3,2 на сто от американските средства у нас, сочи анализът на ИПИ по данни от Търговския регистър за крайните собственици на фирмите с американски капитали у нас. Авторите на изследването посочиха, че ако се направи подобен анализ и за инвестициите от други държави, също ще се окаже, че съществена част от тях минават през Холандия.

Причината за откриването на холандски дружества от американски компании за бизнес в България е в това, че правната система там е позната, предвидима и на нея може да се разчита, че ще защити направените инвестиции от регистрираните в държавата дружества, обясни Петър Т. Иванов. Като друг сериозен проблем, очертаван и от българските бизнес организации неведнъж, от АмЧам посочиха липсата на квалифицирани кадри, които да отговарят на изискванията на новите инвеститори. Сред водещите инвеститори е застрахователна компания, която се обслужва от 500 българи на 4 езика. В най-скоро време друга компания предстои да заеме терен от 20 000 квадратни метра. Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, който представи доклада, съобщи, че по време на преоткриването на американските инвестиции у нас най-трудно е било да се идентифицират компаниите.Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 108

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 159

15 тона райски газ откриха в Париж

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 176

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 235

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ