19 Септември 2021неделя01:48 ч.

Американският бизнес:

Без съдебна реформа инвестициите в България ще намаляват

Вложения на САЩ у нас били 2,5 пъти повече от официално отчитаните

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 789

Работещата съдебна система, защитаваща бизнеса, и образователната система, предлагаща квалифицирани кадри за работни места на бъдещето, а не на миналото, са основните предпоставки за привличане на чужди инвеститори в България и създаване на съществен икономически ръст. Данъчната основа е добра, а лансираните преди време идеи за премахване на корпоративния данък по-скоро ще привлекат спекулативни капитали, от каквито българската икономика няма нужда. Това коментира изпълнителният директор на Американската търговска камара в България (АмЧам) Петър Т. Иванов при представянето на преоценката на американските инвестиции у нас в периода 1990-2016 г. С нея преди около месец бе запознат премиерът Бойко Борисов. Още тогава в отговор на негов призив за повече американски инвестиции у нас представителите на АмЧам поискаха по-добра бизнес среда.
Новият статистически анализ, извършен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и финансиран от фондация "Америка за България", сочи, че инвестициите от САЩ са 2,5  пъти повече от отчитаните от Националния статистически институт. Причината за разликата е, че повече от половината от американските вложения в България не са директни, а влизат през други държави, където правната среда се смята за по-добра от българската и компаниите считат, че така интересите им и парите им у нас ще са по-защитени. Преоценката нарежда САЩ на шесто вместо на отрежданото от НСИ и БНБ 13-о място по размер на инвестициите у нас. Реално направените от американски компании инвестиции в българската икономика са близо 4,5 млрд. лв. вместо отчитаните 1,915 млрд. лв. и това е консервативният анализ, уточниха Светла Костадинова и Калоян Стайков от ИПИ. Реално директно от САЩ у нас влизат 42,6 на сто от американските инвестиции. През Холандия, която от години е топ инвеститорът у нас, са вложени 38,8 на сто от американските капитали у нас. Близо 7 процента са влезли през Британските вирджински острови, близо 6% - от Люксембург. През Белгия са инвестирани 3,2 на сто от американските средства у нас, сочи анализът на ИПИ по данни от Търговския регистър за крайните собственици на фирмите с американски капитали у нас. Авторите на изследването посочиха, че ако се направи подобен анализ и за инвестициите от други държави, също ще се окаже, че съществена част от тях минават през Холандия.

Причината за откриването на холандски дружества от американски компании за бизнес в България е в това, че правната система там е позната, предвидима и на нея може да се разчита, че ще защити направените инвестиции от регистрираните в държавата дружества, обясни Петър Т. Иванов. Като друг сериозен проблем, очертаван и от българските бизнес организации неведнъж, от АмЧам посочиха липсата на квалифицирани кадри, които да отговарят на изискванията на новите инвеститори. Сред водещите инвеститори е застрахователна компания, която се обслужва от 500 българи на 4 езика. В най-скоро време друга компания предстои да заеме терен от 20 000 квадратни метра. Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, който представи доклада, съобщи, че по време на преоткриването на американските инвестиции у нас най-трудно е било да се идентифицират компаниите.Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ