16 Ноември 2018петък14:48 ч.

НС одобри рокадите в кабинета след тричасови дебати

/ брой: 184

автор:Ростислава Иванова

visibility 159

Сагата с рокадите във властта приключи вчера след тричасови дебати в парламента. Без гласовете на БСП и ДПС мнозинството в Народното събрание и "Воля" на Веселин Марешки одобриха промените в Министерския съвет, поискани от Бойко Борисов заради трагедията край Своге. Росен Желязков бе избран за транспортен министър на мястото на Ивайло Московски, депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова смени регионалния министър Николай Нанков, а главният секретар на МВР Младен Маринов стана вътрешен министър на мястото на Валентин Радев. Новите министри положиха клетва пред парламента. От управляващите само партия НФСБ на Валери Симеонов очаквано гласува "против" оставките на досегашните министри и в същото време подкрепи тримата нови, предложени от ГЕРБ.
Премиерът отново не присъства в Народното събрание - този път поради участие в неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Австрия. Това стана причина лидерът на левицата Корнелия Нинова да не се изкаже по време на дебатите. "Продължаваме да смятаме, че целият кабинет трябва да подаде оставка. Персоналните промени не променят политиката. Правителството вреди на България и трябва да си ходи цялото", заяви по-късно Нинова пред журналисти в НС. "Ще се изкажа, когато премиерът Бойко Борисов дойде. Оттук нататък ще дебатирам с него", отсече тя.
В началото на заседанието от левицата заплашиха зам.-председателя на парламента Емил Христов от ГЕРБ със скандал, който може да му струва поста, ако не позволи кандидатите за министри да участват в дебата. Гербаджията обаче  категорично отказа. Социалистите искаха да получат отговори на въпроси за заобикалянето на Закона за обществените поръчки от БДЖ, концесията на летище София, следващия главен секретар на МВР, състоянието на пътната инфраструктура и поръчките за строителство към едни и същи фирми.
В същото време водещият отне думата заради просрочено време на депутатите от БСП Весела Лечева и Дора Янкова. "Отново на едни оратори на трибуната времето не се брои, докато на други се спира микрофонът", протестира зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков, като визира шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 0

13 см сняг на връх Ботев, 10 см натрупа на Шипка

автор:Дума

visibility 15

Лицето на властта е жестоко и безскрупулно

автор:Дума

visibility 75

Румен Радев с критики към пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 47

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 359

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 701

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 168

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 223