20 Ноември 2018вторник20:47 ч.

Пълен фарс с министерските рокади

Кандидатът за поста на Московски се оттегли, а гласуването на оставките в парламента се отложи

/ брой: 179

автор:Ростислава Иванова

visibility 561

Поредица от изненади се случиха вчера около министерските рокади, обявени в началото на седмицата от премиера Бойко Борисов и коалиционните му партньори от ОП. Първо парламентът отложи гласуването на оставките на регионалния министър Николай Нанков, транспортния Ивайло Московски и вътрешния Валентин Радев, поискани от Борисов заради трагедията край Своге. По-късно пък Александър Манолев обяви на брифинг в Министерския съвет, че оттегля кандидатурата си за транспортен министър заради медийна атака срещу него, целяща да компрометира правителството.
В началото на пленарното заседание шефката на парламента Цвета Караянчева съобщи, че в Народното събрание не е постъпил указ на президента Румен Радев за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който трябва да бъде избран след това за нов вътрешен министър. По тази причина гласуването ще бъде отложено за следващата седмица. Преди това обаче от Президентството уведомиха, че Румен Радев ще подпише указа за освобождаване на Маринов след завръщането си от срещата в Рига на групата "Арайолуш". Държавният глава замина в сряда и ще се върне в петък. От институцията на държавния глава дадоха да се разбере, че искането на Министерския съвет за освобождаването на Маринов е закъсняло и затова документът не е бил подписан от държавния глава.
Неподписаният от президента указ стана повод за спекулативни интерпретации на някои от управляващите. Официален коментар от ГЕРБ обаче нямаше. "Отново опираме до темата дали президентът умишлено бави този указ, какво иска да направи с това - да попречи на избора на министъра на вътрешните работи ли какво. Той трябва да отговори на тези въпроси. За мен това не е много мъдър държавнически ход", заяви пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Пред ДУМА депутатът от ГЕРБ Александър Ненков пък предположи, че държавният глава си връща на премиера Борисов, защото не бил консултирал с него кандидатурата на Младенов за вътрешен министър. Други гербаджии предположиха, че президентът се е обидил, защото не бил включен в делегацията за ООН.
Социалистите също бяха изненадани от липсата на указ от президента. Според зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев "това може би се дължи на лоша комуникация между президентството и Министерския съвет". По-късно предположението му се оказа правилно. "Институциите трябва да работят, било то президентска или тази на Министерския съвет. Хубаво е да има комуникация. Не виждам умисъл, това си е задължение на президента. Доколкото разбрах, не е в страната", отбеляза Стойнев.
Караянчева коментира по-късно пред репортери, че в сряда се е чула с държавния глава и е останала с впечатление, че той ще подпише указа. Според председателя на НС оставките ще бъдат гласувани най-вероятно следващата седмица.
Главният секретар на МВР се назначава и освобождава с указ на президента по предложение на МС, но в закона не е фиксиран срок колко продължава процедурата.

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 18

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 22

/ брой: 226