21 Ноември 2018сряда15:05 ч.

Караниколов, кажи!

/ брой: 179

автор:Мая Йовановска

visibility 543

Българската агенция за инвестиции, чиято работа е именно да привлича чужди вложения в страната, не разполагала с информация за дружествата, взели решение да прекратят дейността си в страната. Защо им е наистина? "Никога повече в България!" - с тези думи не един чужд инвеститор си е вдигнал чукалата оттук, без значение голям ли е или малък. Пресни са последните примери с големи вложители, които обявиха, че продават бизнеса си у нас - "Сосиете Женерал", "Теленор" и ЧЕЗ.
В държавата България отдавна институциите не си правят труда да анализират причините за каквито и да било негативни тенденции. Така и в БАИ изглежда не се интересуват от изясняването на факти и обстоятелства, които иначе биха помогнали в работата им. Ако искат да си я свършат, разбира се. А сривът на чуждите вложения у нас е чудовищен - с 15 млрд. лв. за 10 години. Той е на ниво от под 2% от БВП - далеч под здравословния за икономиката ни дял от 10 на сто. Защо ли? Причините са същите, поради които и българските фирми се отказват да правят бизнес или директно фалират - тежки административни режими, бюрокрация, липса на електронно управление, корупция, изключително мудна съдебна система, липса на подготвени кадри и т.н.
Така и новите инвестиции, т.нар. на зелено, рязко спадат и се броят на пръсти. А и все по-малко инвеститори разширяват дейността си у нас. От БАИ обаче обичат да се снимат усмихнати, когато дават сертификати за инвестиции. Тези хартийки са улесненията, с които държавата се ангажира към големите инвеститори. Досега агенцията била издала близо 250 такива. Никой от БАИ обаче не е "споделил" колко от тези намерения за бизнес наистина са се реализирали. Наблюдатели на процесите твърдят, че над половината въобще не се случват.
Караниколов, защо не отговориш най-после на тези въпроси?

Бизнесът обяви протестите за вредни

автор:Дума

visibility 0

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 129

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 218

/ брой: 226