21 Ноември 2018сряда21:09 ч.

Криза в доверието към управляващите

29% от българите искат предсрочни избори, сочи проучване на "Медиана"

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 375

Има криза на доверието към управляващите и популярността им намалява. Това е заключението на социолозите от агенция "Медиана" по повод проучване на обществено-политическите нагласи през септември 2018 г.
Всички представители на властта, с изключение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, са със сериозен спад в обществената си популярност, сочи проучването. Личният рейтинг на премиера Бойко Борисов е паднал с 6% и той понася най-сериозен удар. Следват го Волен Сидеров и Томислав Дончев с 5% загуба и Цветан Цветанов - с 3%. Спад има и в общата оценка на работата на кабинета, която вече е "среден" 3,29.
Според социолозите за последните три месеца е намалял с 10 на сто и делът на хората, които смятат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.
Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на близкото бъдеще, като тук влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период, коментират още социолозите. В същото време ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент - БСП, с 3,5%. Ако все пак парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23,6%, за БСП - 20,1% от хората. За ДПС биха дали своя глас точно 9 на сто, за Обединени патриоти - 6,6%, за АБВ - 2,2%. Демократична България би спечелила 2% от избирателите, а "Воля" - 1,8%.
Кризата във властта от последния месец най-сериозно е ударила "Обединените патриоти". Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал "Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%.
Проучването показва още, че над половината от избирателите заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните "Партия на Слави Трифонов" и "Партия на Румен Радев".

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 16

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 15

/ брой: 227