26 Март 2019вторник21:37 ч.

Криза в доверието към управляващите

29% от българите искат предсрочни избори, сочи проучване на "Медиана"

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 555

Има криза на доверието към управляващите и популярността им намалява. Това е заключението на социолозите от агенция "Медиана" по повод проучване на обществено-политическите нагласи през септември 2018 г.
Всички представители на властта, с изключение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, са със сериозен спад в обществената си популярност, сочи проучването. Личният рейтинг на премиера Бойко Борисов е паднал с 6% и той понася най-сериозен удар. Следват го Волен Сидеров и Томислав Дончев с 5% загуба и Цветан Цветанов - с 3%. Спад има и в общата оценка на работата на кабинета, която вече е "среден" 3,29.
Според социолозите за последните три месеца е намалял с 10 на сто и делът на хората, които смятат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.
Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на близкото бъдеще, като тук влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период, коментират още социолозите. В същото време ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент - БСП, с 3,5%. Ако все пак парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23,6%, за БСП - 20,1% от хората. За ДПС биха дали своя глас точно 9 на сто, за Обединени патриоти - 6,6%, за АБВ - 2,2%. Демократична България би спечелила 2% от избирателите, а "Воля" - 1,8%.
Кризата във властта от последния месец най-сериозно е ударила "Обединените патриоти". Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал "Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%.
Проучването показва още, че над половината от избирателите заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните "Партия на Слави Трифонов" и "Партия на Румен Радев".

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 59

Румънците забогатяват

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 59