14 Декември 2018петък20:16 ч.

Гуна Иванова с двоен юбилеен концерт

Известната певица ще представи спектакъла "Българийо, майчице свята" на 30 октомври в зала 1

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 458

Легендата на българския фолклор Гуна Иванова отбелязва през 2018-а два юбилея: 70 години жизнен път и 50 години на професионална сцена. По този повод "Фен фолк тв" организира юбилеен концерт на обичаната народна певица, който ще се състои на 30 октомври в зала 1 на НДК. В него Гуна Иванова ще поднесе по впечатляващ начин избрани песни от дългогодишната си кариера. Заедно с ансамбъл "Майсторите на танца" от  Перник и състав "Творецът" от Свищов тя ще представи фолклорен спектакъл под наслов "Българийо, майчице свята".

Специални гости на концерта ще са талантливите й внучки Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, вокално трио "Евридика", формация "Армейска песен", Даниел Спасов и Милен Иванов. Билети се продават на касите на НДК и в мрежата на "Eвентим".
Гуна Иванова е родена на 20 юли 1948 г. в петричкото село Богородица. Пее още от дете, а първата й официална изява е на фестивала в село Кърналово. През 80-те г. завършва факултета "Дирижиране на народни хорове" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и днес предава своя богат житейски и професионален опит в качеството си на вокален педагог на няколко женски и детски формации в София и Перник. Със своите възпитаници издава два диска с 35 видеоклипа, които озаглавява "Бог да пази децата ни". През 1983 г. печели конкурс за солистка в Ансамбъла на строителните войски, където пее до 2000 г. Десет години по-късно е солистка в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Гуна Иванова е гастролирала в Русия, Сирия, Тунис, Монако, Франция, Швейцария, Германия, бивша Югославия, Англия, Канада, Южна Африка, като в Йоханесбург изнася благотворителен концерт за построяването на българска църква.
Журира в различни конкурси и фестивали. Нейни песни и размисли за българското певческо изкуство са звучали в продължение на 90 минути в ефира на Би Би Си в Лондон през юни 1992 г. по повод гастрола й в Англия. Името на Иванова е включено в сборника "Бележити български жени" на издателство "Сириус".
Певицата е носителка на редица отличия, сред които Награда на публиката на "Пирин фолк" в Банско (2005), втора награда за изпълнение на "Македония фолк" (2006), първа награда за изпълнител в "Пирин фолк" в Сандански (2007), "Статуетката на Южна Африка" на организирания в Кейптаун "Балкан фест Южна Африка" през 2008 г.

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243