10 Май 2021понеделник12:13 ч.

Походът на Наполеон към Египет в документи

Необикновена експозиция открива сезона на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 1337

Откриването на експозицията "Египетската кампания (1798-1801) на Наполеон Бонапарт в документи и издания от фондовете на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" е на 13 септември от 16 ч. В продължение на две седмици посетителите ще видят ценни архивни материали от колекцията "Ориенталски сбирки", свидетелстващи за исторически събития от края на XVIII и началото на XIX век.
Изложбата е посветена на 220-годишнината от началото на военната кампания на Наполеон Бонапарт в Египет и е първата по рода си у нас, създадена на основата на богатия архивен и книжен фонд на Националната библиотека. За първи път се представят и архивни документи на арабски и османотурски език, пряко свързани с темата - общо 70 архивни единици (около 130 листа).
Част от архивните материали ще бъдат изложени в оригинал в осем витрини, а други са репродуцирани върху 16 експозиционни табла. Включени са писма и доклади на френските главнокомандващи, преведени от френски на арабски и османотурски език; документи, издадени от страна на централната османска власт, под чието управление тогава е Египет; документи, изпратени от различни османски военнокомандващи до централната османска власт, с които я осведомяват за движението и действията на френските войски; рапорти, съдържащи сведения за битките при Абу Кир, за присъствието на Бонапарт в Ариш през юли 1799 г.
Експертите са убедени, че във военно отношение Наполеоновата експедиция в Египет е провал, но от друга страна, тя се нарежда сред най-блестящите успехи на френската наука. Именно на тази тема е посветена финалната част на изложбата. Съгласно най-добрите традиции на френското Просвещение армията е съпровождана от повече от 160 учени - едни от най-забележителните умове на Френската академия на науките. Тяхна е заслугата за създаването на забележителното 20-томно "Описание на Египет", което провокира въображението на поколения европейци към мистичната арабска страна. Библиотеката притежава и двете издания на този монументален труд.

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 270

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 349

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 85

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ