18 Януари 2020събота19:16 ч.

Походът на Наполеон към Египет в документи

Необикновена експозиция открива сезона на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 876

Откриването на експозицията "Египетската кампания (1798-1801) на Наполеон Бонапарт в документи и издания от фондовете на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" е на 13 септември от 16 ч. В продължение на две седмици посетителите ще видят ценни архивни материали от колекцията "Ориенталски сбирки", свидетелстващи за исторически събития от края на XVIII и началото на XIX век.
Изложбата е посветена на 220-годишнината от началото на военната кампания на Наполеон Бонапарт в Египет и е първата по рода си у нас, създадена на основата на богатия архивен и книжен фонд на Националната библиотека. За първи път се представят и архивни документи на арабски и османотурски език, пряко свързани с темата - общо 70 архивни единици (около 130 листа).
Част от архивните материали ще бъдат изложени в оригинал в осем витрини, а други са репродуцирани върху 16 експозиционни табла. Включени са писма и доклади на френските главнокомандващи, преведени от френски на арабски и османотурски език; документи, издадени от страна на централната османска власт, под чието управление тогава е Египет; документи, изпратени от различни османски военнокомандващи до централната османска власт, с които я осведомяват за движението и действията на френските войски; рапорти, съдържащи сведения за битките при Абу Кир, за присъствието на Бонапарт в Ариш през юли 1799 г.
Експертите са убедени, че във военно отношение Наполеоновата експедиция в Египет е провал, но от друга страна, тя се нарежда сред най-блестящите успехи на френската наука. Именно на тази тема е посветена финалната част на изложбата. Съгласно най-добрите традиции на френското Просвещение армията е съпровождана от повече от 160 учени - едни от най-забележителните умове на Френската академия на науките. Тяхна е заслугата за създаването на забележителното 20-томно "Описание на Египет", което провокира въображението на поколения европейци към мистичната арабска страна. Библиотеката притежава и двете издания на този монументален труд.

В Бобов дол не вярват на Ревизоро

автор:Дума

visibility 70

КАТ следи за скоростта в цялата страна

автор:Дума

visibility 54

Обраха митницата в Благоевград

автор:Дума

visibility 349

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 116

Сблъсъци в Бейрут

автор:Дума

visibility 38

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 493

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 601

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 476

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ