24 Март 2019неделя03:48 ч.

През 2020 г. светът ще харчи $1,4 трилиона за лекарства

Само за две диагнози пазарът на лекарства ще нарасне с милиарди

/ брой: 176

автор:Аида Паникян

visibility 757

През 2020 г. здравните системи по света ще харчат поне 1,4 трилиона долара за лекарства, оповести преди време международната анализаторската компания IMS Health. Въпреки различните мерки, които държаните предприемат, ръстът на лекарствения пазар не може да бъде спрян, защото хронично болните имат все по-добър достъп до по-качествено, съвременно и иновативно лечение. За това се грижи не само медицинската наука, но и фармаиндустрията. По тази причина разходите за лекарства не са проблем само за българската НЗОК или българското МЗ. Неотдавна стана ясно, че, ако американската програма Медикеър приоритетно плащала за генерични продукти, вместо за оригинални, през 2016 г. щяла да даде поне с 925 млн. долара по-малко за медикаменти на клиентите си.

Огромен ръст на разходите за лекарства само на две диагнози прогнозира лидерът за бизнес информация и анализи Глобъл Дейта (GlobalData).


От 618 млн. 25,30 млрд. долара

Например пазарът на лекарства за неалкохолен стеатохепатит от 618 млн. долара през 2016 г. в САЩ, Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания и Япония се очаква през 2026 г. да достигне 25,30 млрд. долара, което е около 45% годишен ръст. Обяснението е във все по-широкото разпространение на това "модерно" заболяване, което се развива на основата на добре известния метаболитен синдром: наднормено тегло, високо кръвно, повишен холестерол или триглицериди, повишена кръвна захар. Синхронът в този квартет води до множество заболявания, едно от които е стеатозата (мазен черен дроб) и неалкохолния стеатохепатит. Медици обаче обясняват, че заболяването може да се прояви дори при хора, които нямат наднормено тегло и от безобидно омазняване на черния дроб, ако човек не си обърне внимание, може да си докара хепатит и дори цироза. Например за САЩ чернодробната цироза, получена в резултат на неалкохолен стеатохепатит, е втора по честота причина за чернодробна трансплантация. За здравните системи би било много по-евтино заболяването да бъде своевременно лекувано, отколкото да се стигне до трансплантация.

Управляващият анализатор по медицина в GlobalData Лакшими Дармараджан (Lakshmi Dharmarajan) обяснява, че в момента няма одобрени терапии за лечение на неалкохолния стеатохепатит, липсва ефективна терапия, която да спре развитието на чернодробното заболяване и да предпази пациента от сърдечносъдови усложнения. А разработването на лекарства в тази област върви сравнително бавно, казва Дармараджан. Все пак към края на разработката си са няколко препарата, които превъзхождат значително сега съществуващите стандартни лекарства (метформин, витамин Е, хепатопротектори и др.), ползвани от медицината. Очакваните до 2026 г. препарати ще бъдат биомаркери за персонализирано лечение. "Поради различните им механизми на действие се очаква, че всяко от лекарствата ще има място в лечението на специфичен сегмент от хетерогенната популация пациенти, така че пазарът на препарати за неалкохолен стеатохепатит вероятно ще бъде силно фрагментиран, като всеки от тях ще има малък дял от общия пазар", прогнозира анализаторът. Той смята, че в началото тези препарати ще бъдат много скъпи, докато бъдат възстановени разходите по разработката им. Сред производителите са американската фармацевтична компания Gilead, американската биофармацевтична компания Intercept Pharmaceuticals, Inc., регистрирана през 2002 г. и специализирана в разработването на нови синтетични препарати за лечение на чернодробни заболявания, както и биофармацевтичната компания GENFIT, насочена в разработване на лекарства и диагностични решения за чернодробни заболявания с метаболитен произход. Приходите от препаратите на трите фирми се очаква да са съответно 29%, 22% и 21% от пазара на лекарства за неалкохолен стеатохепатит, прогнозира Дармараджан.

Пазарът на лекарства

за остеопороза до 2027 г. ще достигне 11,2 млрд. долара

годишно в споменатите 7 основни страни, сочат прогнозите на GlobalData. Няма място за чудене - болестта на чупливите кости е приоритет на дамите в менопауза, макар че нерядко засяга и мъжете над 50 г. Освен това нежният пол е не само преобладаващ, но и преживява средно с около 7 години силния. А и като цяло продължителността на живота през XXI в. е значително по-голяма, отколкото преди 100 години, например. Още множество фактори са причина за широкото разпространение на заболяването, което е предпоставка медицината и фармаиндустрията да търсят начини да облекчат здравните системи, като предлагат терапии за забавяне на развоя на заболяването, вместо лечение на фрактурите, което е и по-скъпо, и ангажира и здрави хора в грижата за болния, а това е икономически неефективно.

Независимо че пазарът на лекарства за остеопороза в момента е доминиран от генерични бифосфонати, очаква се той да претърпи значителни промени в следващите 10 години и да бележи годишен комбиниран ръст от 4,3%, казват от GlobalData. Пускането на два ключови продукта ще диверсифицира анаболния арсенал на лекарите, твърди анализаторската компания. Според нея влиянието на тези продукти вече е отбелязано от препарата на биофармацевтичната компания Radius Health, която развива и предлага на пазара иновативни ендокринни терапевтични средства в областта на остеопорозата и онкологията. Продуктът е пуснат в САЩ с 62% отстъпка в сравнение с единствения до онзи момент анаболен агент на фармацевтичната компания Eli Lilly, който се предлага и у нас. Само за 2017 г. Radius Health генерира 14 млн. долара. От GlobalData очакват да дойде и "по-голям играч на пазара за остеопороза под формата на новия антиген Amgen". За момента от FDA са сдържани по отношение на потенциалните сърдечносъдови нежелани рискове, но въпреки това от анализаторската компания предричат голям успех на продукта, който според тях ще предложи алтернативна терапия с по-привлекателен режим на дозиране веднъж месечно, нов механизъм на действие и силен профил на ефикасност. От GlobalData прогнозират, че новият препарат през 2027 г. ще има 17% пазарен дял в препаратите срещу остеопороза.

 

Анализаторите смятат, че биоподобните препарати, които са и с по-привлекателни цени, ще са новото предизвикателство за фармапазара и до 2027 г. ще окупират 33-процентен дял в лекарствата срещу чупливи кости.

Ако печалбите движат лечението, нищо чудно утре светът да стигне до положението да опазва здравето

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56