19 Декември 2018сряда00:19 ч.

ГЕРБ се кани да увеличи здравната вноска с 12 лева

Няма да го допуснем, категорични са от левицата

/ брой: 174

автор:Аида Паникян

visibility 877

Управляващите от ГЕРБ се канят да увеличат осигурителната вноска и да въведат втори задължителен допълнителен стълб, подобно на пенсионното осигуряване. Това съобщават от Канал 3 и поясняват, че идеята била в суров вид, а информацията - неофициална. "Отричат подобна идея. Но дори да опитат да я осъществят, в никакъв случай не можем да го допуснем и БСП ще отстоява тази си позиция до край", категоричен бе пред ДУМА депутатът от левицата и зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване доц. д-р Георги Йорданов. По думите му е недопустимо най-бедната нация в ЕС, която и без това доплаща половината от стойността на лечението и на медикаментите си, да бъде обременена с допълнителни средства за здравни осигуровки.
Здравната осигуровка до 2019 г. остава 8%. ДУМА припомня, че в началото на управлението на ГЕРБ през 2009-10 г. имаше идеи за увеличаване на вноската с 2%, но те така и не се осъществиха.
По данни на НАП в момента здравноосигурителните вноски се поделят между работодател и работник в съотношение 60:40, като 3,2% са за сметка на осигуреното лице, а 4,8% - за сметка на осигуряващия. Самоосигуряващите се плащат 8%.
От 2016 г. след промени в Закона за здравното осигуряване, държавата започна с по 5 процентни пункта да увеличава вноската към НЗОК на деца, ученици, студенти и докторанти, лишени от свобода, бежанци, военни, пенсионери и пр. Дотогава държавата плащаше за тях по 50% от 8-процентната вноска, а идеята бе до 2026 г. държавата да плаща 100% осигуровките на тези групи хора. По подобен начин се увеличават и вноските на самоосигуряващите се - от 16,80 лв. месечно през 2016 г., на 18,40 лв. през 2017 г., а от 1 януари т.г. стана 20,40 лв.
Друга идея на управляващите, макар още да не са я оповестили, е пациентите да доплащат за лечение, което струва над 700 лв. (до тази сума лечението на здравноосигурените ще продължи да поема НЗОК). По време на първата сесия на парламента за настоящия сезон председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията му ще внесе "проект за развитие на здравноосигурителния модел" и ще настоява за широк дебат. Припомняме, че за нов здравноосигурителен модел заговори настоящият здравен министър Кирил Ананиев. Непосредствено преди ваканцията на парламента той представи идеите си пред управляващите от ГЕРБ, но така и не стана ясно какви точно са идеите му. Новия управител на касата пък д-р Дечо Дечев също намекна за регламентиране на доплащането от пациентите, но и той обяви, че ще представи вижданията си през есента.
Здравнонеосигурените към края на 2017 г. са 719 хил. души, обяви през април в парламента финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос от депутата от БСП Лало Кирилов.


снимка Емилия Костадинова

Във "Визия за България" БСП настоява за държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с обществени средства.
На снимката д-р Десислав Тасков и проф. д-р Георги Михайлов представят идеите на левицата за развитието на българското здравеопазване

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246