15 Декември 2018събота21:44 ч.

Здраве

Първи признаци на болестта на Алцхаймер

Променливи настроения и стремеж към усамотяване са сред първите признаци на дегенеративното състояние

/ брой: 174

автор:Аида Паникян

visibility 812

Най-разпространената форма на деменция е болестта на Алцхаймер. Тя носи името на германския лекар, който за пръв път я описва през 1906 г. -  психиатърът Алоис Алцхаймер. Смята се, че до 2050 г. един на 85 души над 65 г. ще бъде засегнат от това страдание. А това е много сериозно предизвикателство както пред медицината, така и пред фармацевтичната индустрия. През 2017 г. „Дейли телеграф” съобщи, че 12 лекарства са в трета фаза на клинично изпитване (с пациенти) и се работи върху ваксина срещу болестта. 
Засега науката може да забави развитието на болестта, ако тя бъде установена в ранен етап. Затова е необходимо близките на възрастен човек да следят по-внимателно промените, които настъпват с него и своевременно да потърсят помощта на специалист невролог. Медплюс.ру дава някои  препоръки на какво да се обърне по-специално внимание и какви са ранните признаци на заболяването.
Сред първите сигнали са проблемите с паметта: разсеяност, нелогичен ход на мисълта, забравяне, повтаряне на по-рано казаното, загуба на скорошната памет, затруднения в абстрактното мислене и в заучаването на нови задачи.
Друг симптом е свързан със загубата на внимание, трудности при организация на битови неща или при извършаването на познати дейности. Те често се обясняват със стареенето, но, ако все по-често се повтарят, добре да бъде потърсен лекар.
Трудностите в ориентирането в пространство, в което доскоро човекът не е имал проблем, също е знак за начало на болестта. Например, ако години наред е ходил на пазар на едно и също място или на гости на приятел и изведнъж започва да се губи, това е сериозна предпоставка за тревога. Постепенно човекът започва да избягва непознати места.
Важно е да бъде наблюдаван възрастният човек как общува по телефон, има ли желание да го прави. Страхът от боравене с телефон понякога възрастните обясняват с „високите цени”, но това е явен признак на страха им от нещо, което изглежда непознато.
Проблем е и когато човекът започва да поставя на грешно място предмети, които винаги са стояли на определено място. Тогава започва да се проявява и чувство на раздразнителност и безпомощност.
Променливите настроения също трябва да обострят вниманието на близките. Такива състояния предизвикват у пациента тревожност, объркване, безпомощност.
Объркването на речта, затрудненията да се намерят подходящите думи за изразяване затрудняват вербалната комуникация и предизвикват желание у пациента да се усамоти и да се затвори в свое лично пространство, изпада в апатия.
Най-различни изследвания по света се провеждат, за да се потърси причината за заболяването, както и възможностите за предотвратяването му. Според някои учени недостатъчният сън и двигателен режим, както и прекомерната употреба на алкохол ускоряват заболяването. Според други умствената работа, активната мозъчна тренировка или просто решаването на кръстословици забавят атрофията на мозъчната кора и разрушаването на мозъчните клетки.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243