21 Април 2019неделя16:03 ч.

ВАС разрешава да се ползват лъчеапарати втора употреба

/ брой: 173

автор:Аида Паникян

visibility 471

Петчленен състав на ВАС спря действието на наредба на МЗ, която задължаваше лечебните заведения да ползват само фабрично нова неизползвана апаратура за лъчелечение. Наредба 2 за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване изискваше да не се въвеждат в експлоатация нуклеарномедицински уредби за образна диагностика, компютър-томографи и ангиографи, които не са фабрично нови или фабрично обновени. Решението на съда е окончателно. Жалбата в съда е подадена от Центъра за защита на правата в здравеопазването и от МБАЛ - "Медицински комплекс Св. Иван Рилски" ЕООД. Ответник е министърът на здравеопазването, който в писмено становище оспорва частната жалба. Тричленен състав на съда отхвърли искането на ЦЗПЗ и на "Медицински комплекс Св. Иван Рилски". Основанието бе, че общественият интерес - здравето и живота на пациентите, е над икономическия.
Основанията на ВАС за спиране на действието на преходните и заключителни разпоредби е възможността от настъпването на значителна или трудно поправима вреда. Тя може да бъде както имуществена - загуба или пропусната полза, така и неимуществена. Според съда вреда ще има и за пациентите, чието лечение ще бъде възпрепятствано до въвеждане на нова или фабрично обновена апаратура за лъчелечение и за диагностика.
Наредбата на МЗ не допуска след влизането й в сила въвеждането в експлоатация на употребявани апарати за лъчелечение и за образна диагностика или да бъдат фабрично обновени, т.е. да бъдат ремонтирани и обновени до състояние, в което апаратурата е била нова.

 

Честита Цветница!

автор:Дума

visibility 161

До 18 градуса на Цветница

автор:Дума

visibility 141

Шести сме в Европа по заразени с морбили

автор:Дума

visibility 180

Борисов: Правим паркове, за да се събират БСП

автор:Дума

visibility 274

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 948

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 405

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 545

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 225

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 247

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1380

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 897

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ