15 Декември 2018събота03:10 ч.

Турция и "Финалният сблъсък в Сирия"

Засилва се дипломатическият трафик по трасето Анкара-Москва, Техеран, вероятно заради някои разминавания помежду им

/ брой: 172

автор:Зорница Илиева

visibility 480

Над Сирия, по-точно провинция Идлиб, облаците на напрежение се сгъстяват. В Москва са убедени,че "планът за нова атака на САЩ срещу Сирия е готов и се чака сигнал от Пентагона". Лавров заяви, че се "подготвят провокации с химически оръжия, за да се даде повод за нападение на САЩ срещу сирийските правителствени сили". Сирийският външен министър Уалид ал-Муалем при среща преди дни в Москва с Лавров каза, че "независимо от подготвените нападения от САЩ в съюз с Франция и Англия, Сирия ще отиде докрай в освобождението на Идлиб". "И да го организират, и да не го организират, ние няма да се откажем от пътя си, няма да се откажем да изчистим Сирия от терористичните организации", допълни той.

Идлиб е последна крепост на радикализираните ислямистки групировки


в Сирия, които бяха принудени от армията на Дамаск, с подкрепата на Русия и Иран, да се оттеглят от другите райони на страната. Казват, че в Идлиб, "развъдник на терористи" според Лавров, водеща е групировката "Ахрар аш-Шам", наследничка на "Ал-Кайда" и "Ан-Нусра", но сред бойците преобладават тези, които са дошли от Европа, Кавказ или уйгурския район на Китай. Кремъл смята, че САЩ подкрепят бунтовници, включително и тези в Идлиб в опит да предотвратят заздравяването на властта на Асад над цяла Сирия".
Но едновременно с това един удар срещу руски военни сили, ангажирани в Сирия, ще постави сянка на съмнение върху цялостния успех на Москва в геополитическата й игра на близкоизточния терен. Руските военноморски сили провеждат широкомащабни учения в Средиземно море с над 25 бойни кораба и 30 най-съвременни самолета, а Пентагонът обяви, че "американските сили ще проведат едноседмични регионални учения в Египет с 800 военнослужещи". Американски самолетоносачи и ракетни крайцери всъщност не са напускали през последните години Средиземно море. Има американска военна база и в Катар. От Москва казват, че "ученията не са свързани с предполагаемите събития в Идлиб", но няма спор, че "Русия е започнала военноморските маневри, за да предотврати или поне смекчи американската атака срещу Сирия" ("Взгляд"). Както казват, "никой да не мисли да извърши глупост като огън с крилати ракети по правителствените сили в Сирия". Е, светът е бил вече свидетел на такава "глупост", особено в Сирия, но сега става въпрос за сблъсък, който може да предизвика нов пожар в страната на Асад и да предизвика последици, които ще отдалечат края на 7-годишната война в Сирия.  
На този фон е видно, че се засилва "дипломатическият трафик" между Русия, Иран и Турция, както казват в Анкара. На предстоящата в Техеран среща на "групата от Астана" (предвидена за 7 септември) няма как най-критичната тема да не бъде операцията в Идлиб. Сирийската армия на президента Асад е обкръжила района на Идлиб. Но възползвайки се от ситуацията, САЩ явно се опитват да подстрекават събития, които ще попречат за постигане на поставените цели за ликвидиране на събралите се там терористични групировки. Според турски медии в Идлиб

под един покрив са събрани 11 различни групировки

които на 28 май създадоха т.нар. "Фронт за национално обединение" и точно той директно се подкрепя от Турция. Докато участничките в процеса Астана декларират, че приоритет на техните усилия е ликвидирането не само на "Ислямска държава" (ИД), но и на наследниците на "Ан-Нусра" като "Хайет Тахрир Шам", няма съмнение, че САЩ целят "да развалят тристранните преговори". Поне така твърдят в Анкара.
Факт е обаче, че по въпроса за терористичните организации има някои разминавания в становищата на Русия, Иран и Турция. И то най-вече от страна на Турция. Дамаск цели да "изчисти Идлиб от терористите" и да постави този район под свой контрол, тоест регионът на изток от Ефрат, който според Анкара е "под опеката на ПКК с подкрепата на САЩ". Именно затова Турция подава противоречиви сигнали. От една страна, подкрепя операцията на сирийската армия на Асад, както правят Русия и Иран, а от друга - прави си сметки да постави под свое покровителство и района около Идлиб. Така, както постъпи с операциите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка". През последните два месеца са наблюдавани действия на Турция в подкрепа на обявения "Фронт за национално обединение", който заедно с ИД и "Ан-Нусра" се намира в Идлиб и може да играе ролята на "троянски кон" в услуга на турските интереси. А те, по понятни причини, са пряко свързани с бъдещето на сирийските кюрди. В Рейханлъ, турската област Хатай, е имало среща на племенни сирийски водачи, които са излезли с призив към различните групировки в Идлиб да "сложат оръжие" предвид подготвяната операция на сирийската армия, подкрепяна от Русия и Иран. Идлиб е съседен на Хатай, а бойците от групировките по познат вече начин се настаняват сред цивилното население в опит да се спасят, но така жертват именно редовите граждани. Опасенията, че операция "Идлиб" може да доведе до множество цивилни жертви, не е без основание,

но войната този път е наистина на живот и смърт

И Турция, въпреки опасенията, продължава преговорите с Москва и Техеран. Последно външният министър Чавушоолу, министърът на отбраната ген. Акар и шефът на разузнавателната служба МИТ Хакан Фидан бяха в Москва на разговори с Путин. Въпросът е на кого от геополитическите играчи няма да издържат нервите. Има информации, че независимо от струпаните бойни кораби на САЩ и Русия в Средиземно море контактите между военните им ръководства не само не са прекъснати, но са и интензивни тези дни. Москва е наясно, че "цялата мощ на американската армия и флота надвишава силата на руския флот", но сега "става въпрос за тактика и ефективност на оръжията". Американците много пъти обстрелваха Сирия, но "половината и дори повече ракети не достигнаха целта си", казват представители на руските военни сили. Те вярват, че "обединението, което създадохме сега, е максимално, за да се предотврати нападение над Сирия".
Турция не само остава член на "групата Астана", но Ердоган отново потвърждава, че "никой не може да диктува дали да купим или не руските С-400". Ще продължи да внася и дължими суми по договор за доставка на американските F-35 и е сигурен, че Вашингтон все някога ще ги достави в Турция. Това при положение, че турската лира е в съотношение 1:6,50 лири, че задълженията на реалния сектор са вече 1 трилион 380 млрд. дол., че до края на годината инфлацията сигурно ще мине 20%, а безработицата расте с бързи темпове, въпреки манипулациите на проправителствените медии по въпроса. За 2018 г. трябва да се платят 179 млрд. дол. външни дългове и още 57 млрд. дол. вътрешна задлъжнялост. Всичко е "от днес за утре", казват в Анкара. Казват още, че вината за срива на лирата се прехвърля на Тръмп", но 

"Тръмп ли вкара в бетон взетите 325 млрд. долара външен дълг"

питат турски експерти. Задават се въпроси и защо Турция се е превърнала в "рай за вносни стоки и на всеки 100 метра построи молове". Звучи познато, нали? Няма отговор и на питането кой е измислил модела за развиване на потреблението, а не на производството. Опозицията в лицето на Народнорепубликанската партия (НПР) прави извода, че "ако една голяма държава като Турция може да бъде разклатена с един туит на Тръмп, това означава, че страната не се управлява добре". Независимо от взетите мерки да се увеличат спестяванията в турски лири и да се увеличи гратисният период с още 6 месеца, за да се върнат в страната вложените навън авоари. Наречено е "мир върху притежаваните ценности".
Видно е, че в Турция е напрегнато. В Сирия, около Турция, напрежението също расте. Стремежите на Вашингтон да удари по авторитета на Москва и Дамаск не се крият. Анкара също е на прицел. Но се увеличават и становищата, че мерките на САЩ всъщност целят да се удържи вътрешното положение при неимоверно големия дълг, който Америка е натрупала. А някои в Москва дори твърдят, че "ако САЩ не държат света в страх, те ще се сринат икономически".
Затова ли Макрон при посещението си във Финландия заяви, че е необходимо преразглеждане на отношенията ЕС-Русия и е необходима нова визия за тези отношения, особено в областта на отбраната и киберсигурността? "Отношенията ни с Турция и Русия в дългосрочен план ще се стабилизират и ще има стратегическо сътрудничество за повече сила", казал на пресконференция френският президент. Ердоган явно умее да се ориентира. Но къде ще остане по отношение на Сирия? Предстои да се изясни. На първо време на "срещата Астана".


 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243