18 Ноември 2018неделя13:13 ч.

Пълна свинщина

/ брой: 170

автор:Мая Йовановска

visibility 476

В разгара на опасните болести по животните, които оставят по пътя си огромни загуби за животновъдите, има един въпрос, на който никой в държавата не ще да даде отговор. А той е - каква е биосигурността в България?
Хиляди овце и кози отидоха под ножа в Странджа заради чумата по дребните преживни животни, стопаните получиха някакви обезщетения, но немалка част от тях няма въобще да продължат с животновъдството. Тая горчива каша те сърбат не за първи път. През 2011-а заради шапа - болест, невиждана от десетилетия, поминъкът им беше ликвидиран.
За чумата по дребните животни никой не си направи труда да отговори на въпроса откъде и как се е "докопала" болестта до страната ни. Имаше подозрения, но окончателен отговор - не. А това е изключително важно, за да разберем къде са пробойните ни.
В съседна Румъния от 1-2 години имат, меко казано, проблем с африканската чума по прасетата. Там огнищата вече са над 800, най-голямата им свинеферма "изгърмя", а освен колосални загуби болестта дори успя да предизвика политическа криза. Нашите власти след дъжд качулка се хвърлиха да строят ограда по сухопътната граница. Но какво се оказа - дадените близо 3 млн. лв. за въпросното гранично съоръжение са били напразни. Защото в провадийското село Тутраканци вече е потвърдено първото огнище на африканската чума. Заболяването е силно заразно и ваксина срещу него няма. Санитарните власти вече избиха прасетата в селото, твърдят, че вземат строги мерки и, разбира се, веднага уведомяват Европата.
Ще имаме ли този път отговор как чумата е прескочила оградката на Порожанов. Или е дошла по Дунава, където румънски пишман фермери изхвърляли заразени животни, или се е пръкнала от Космоса? Щото министърът още се чуди откъде е дошла. Толкова си могат. А отговор не чакайте. Само фактите са налице - че и този мор бе допуснат в страната. Свинщината е пълна.

 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223