10 Декември 2018понеделник14:02 ч.

Метеоролозите надделяха - ще излязат от БАН

Лъжите за финансовата им криза и частните фирми на директора бяха потулени

/ брой: 168

автор:Ростислава Иванова

visibility 251

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще бъде изваден от структурата на БАН. Това ще стане от 1 януари догодина, за да се уреди въпросът с прехвърлянето на собствеността, съобщи вчера в МС министър Красимир Вълчев след среща при премиера Борисов.
Метеоролозите спретнаха пореден протест вчера, a в сайта на института се появи съобщение, че категорично не приемат предложенията на БАН да преминат на отделен целеви бюджет в рамките на академията, а заплатите за научните длъжности да са еднакви с тези в другите научни звена. Не може да ни казват те какви пари са ни нужни, за да работим, заявиха от НИМХ. Искането им е институтът да се отдели от БАН и да премине към МОН. Според тях от години НИМХ страда от недофинансиране по вина на ръководствата на БАН. Пред сградата на академията, а после и под прозорците на Борисов в МС те издигнаха плакати: "Спасете ни от БАН", "БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи, въздуха ни остави".
Ни дума обаче не се чу отново за паралелните частни фирми на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов, които той има в нарушение на законите и Устава на БАН, нито пък за лъжите, че НИМХ е в тежко финансово състояние.
Този път някои журналисти обаче посетиха счетоводството на БАН, където им бяха показани данните за реалното финансово състояние на НИМХ, което е по-добро от това в други институти. Наличната валутна сметка на института в размер на 1,5 млн. евро. Според участници в шествието този път са дошли всички работещи, понеже при предишния протест директорът Брънзов накарал отсъствалите да си пуснат един ден отпуск.  
Протестът вчера провокира премиера да привика на среща в МС представители на протестиращите, председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и министър Вълчев. До разбирателство между страните обаче отново не се стигна. Метеоролозите останаха непреклонни в искането си за отделяне.
Въпросът ще бъде обсъден в Общото събрание на академията на 10 септември. Ще се разглежда решението как НИМХ да излезе от БАН. "Ако трябва, ще се направят и законови промени", обяви Вълчев. "Вариантът за излизане на НИМХ от академията се оказал по-възможен и приемлив, той е най-добрият и за БАН, и за НИМХ", категоричен бе министърът. За частните фирми и реалните финанси - отново не каза и дума.
От решението на ОС зависело колко бързо ще стане отделянето на института. Според министъра реалистично е това да стане от 1 януари 2019 г. В следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. Ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможностите на парламента да вземе решението, обясни Вълчев. Собствеността, която ползва НИМХ, обаче е на БАН, а по закон всяка промяна в собствеността на БАН се решава от парламента. Проф. Брънзов пък каза, че няма да има пречки учени от НИМХ, които смятат, че бъдещото им развитие е в БАН, да останат в академията.


Снимка БГНЕС
След поредния си протест вчера синоптиците успяха да постигнат своето - да отделят НИМХ от БАН

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239