19 Декември 2018сряда08:49 ч.

А БГ инвеститорите?

/ брой: 167

автор:Мая Йовановска

visibility 555

Крайно време е да спрем да се заблуждаваме - България очевидно не е привлекателна за чуждите инвеститори. Тези лъжи за прекрасната бизнес среда обикновено слушаме от представители на властта, които така продължават да оправдават  плоския данък например, който отдавна си изпя песента. А реалността е тежка администрация, корупция, бавна съдебна система, голям брой разрешителни и сертификати, което реално най-много затруднява по-малките инвеститори.
Данните за чуждите инвестиции изглеждат катастрофални - от близо 18 млрд. лв. за 2007 г. през миналата година те са се сринали до 1,8 млрд. лв. Без майтап, у нас най-големият чужд инвеститор са българските емигранти! Тези пари, разбира се, отиват за потребление, но и това не е без значение за слаба икономика като нашата. Сред многото цифри обаче изпъква нещо много важно. И то е огромният дял на местните инвестиции в общия обем на вложенията. Той нараства драстично при главоломен срив на чуждите вложения. Общо инвестициите годишно се движат около 18 млн. лв. През 2007-а чуждите вложения са били над 98% от тази сума, докато сега те са под 10%. Или казано просто - най-големият друг инвеститор у нас е българският предприемач.
Няма какво да се лъжем - немалка част от тези пари идват по линия на обществени поръчки или от еврофондовете и те отиват при "наши" хора. Въпросът е какво прави държавата за другите, за хилядите средни, малки и още по-малки фирми с всичките им кусури, които движат икономиката на нашата държава? От Съюз "Произведено в България" определиха правенето на бизнес у нас като опит за плуване в басейн със сярна киселина. Не разбирам защо властта не спре най-после да ни баламосва с разните му там митични чужди инвеститори, които, като дойдат, видите ли, реки от мед ще потекат. Погрижете се най-после за нашите предприемачи, като ги облекчите от корупцията и тромавата администрация, а най-вече за по-малките, които едва оцеляват. Щото те и вас хранят, господа и дами управляващи!


 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246