17 Ноември 2018събота11:52 ч.

Здраве на поправителен

/ брой: 162

автор:Аида Паникян

visibility 803

Всичко най-добро в българското здравеопазване предстои да се случи. Поне така излиза от актуализираната Национална програма за реформи за 2018 г. на правителството. А тази програма е опит то да си вземе поправителния изпит пред Съвета на ЕС. Ще успее ли с притоплените си наредби, стандарти и пр., отхвърлени от съда, а после предлагани за "ново" обществено обсъждане? А дали пък правителството и МЗ не разчитат на лесното правило, че всичко ново е добре забравеното старо? Дали пък нашенските управници да не пробват да пробутат старите си номера на съвета? Дали ще мине е друг въпрос. 
Е, нищо, че е трябвало до края на 2017 г. да бъде решен проблемът с корупционните практики в доставката и ползването на медицински изделия, но правителството обещава пред Съвета на ЕС да реши проблема. Националната здравна информационна система, дето ГЕРБ се канят да изградят близо десетилетие, също трябва да е готова до края на т.г. (нищо, че още обществената поръчка не е обявена, ама те нали са си факири?). За пореден път от 2-3 години насам МЗ се хвали с онези 5,5 млн. европари, дето са за специализациите и другите 7 млн., дето са за обучение и квалификация на спешните медици... Все "новини", дето ние ден през ден пишем, а вие - четете. Но това не пречи на ГЕРБ да разчита на забравата и да изрежда под път и над път "постиженията" си без срам и свян. Същите, които на практика, меко казано, са провал. Защото в началото на XXI в. родилки и деца умират и вината за смъртта им се приписва на собственото им здраве. Пациенти са хоспитализирани по няколко пъти, защото калпавата система на клиничните пътеки е направена така, че човек да не се излекува в болницата, а виновен да бъде изкаран лекарят.
Общо взето, въпросът е нашенецът някак си да удържи на напъните на болестите, на високите цени на лекарствата и медицинските изделия до 2020 г. Пък после - тия от Съвета на ЕС я са същите, я - не. А ГЕРБ все ще намери начин да замаже очите им с някоя лъжа.

Майките продължават с протестите

автор:Дума

visibility 0

Цветанов доволен, коалицията - здрава

автор:Дума

visibility 14

Каракачанов: Правителството е стабилно

автор:Дума

visibility 207

След оставката: Победа за гражданското общество

автор:Дума

visibility 226

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 146

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 517

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1072

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 215

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 223