25 Март 2019понеделник04:46 ч.

Здраве на поправителен

/ брой: 162

автор:Аида Паникян

visibility 984

Всичко най-добро в българското здравеопазване предстои да се случи. Поне така излиза от актуализираната Национална програма за реформи за 2018 г. на правителството. А тази програма е опит то да си вземе поправителния изпит пред Съвета на ЕС. Ще успее ли с притоплените си наредби, стандарти и пр., отхвърлени от съда, а после предлагани за "ново" обществено обсъждане? А дали пък правителството и МЗ не разчитат на лесното правило, че всичко ново е добре забравеното старо? Дали пък нашенските управници да не пробват да пробутат старите си номера на съвета? Дали ще мине е друг въпрос. 
Е, нищо, че е трябвало до края на 2017 г. да бъде решен проблемът с корупционните практики в доставката и ползването на медицински изделия, но правителството обещава пред Съвета на ЕС да реши проблема. Националната здравна информационна система, дето ГЕРБ се канят да изградят близо десетилетие, също трябва да е готова до края на т.г. (нищо, че още обществената поръчка не е обявена, ама те нали са си факири?). За пореден път от 2-3 години насам МЗ се хвали с онези 5,5 млн. европари, дето са за специализациите и другите 7 млн., дето са за обучение и квалификация на спешните медици... Все "новини", дето ние ден през ден пишем, а вие - четете. Но това не пречи на ГЕРБ да разчита на забравата и да изрежда под път и над път "постиженията" си без срам и свян. Същите, които на практика, меко казано, са провал. Защото в началото на XXI в. родилки и деца умират и вината за смъртта им се приписва на собственото им здраве. Пациенти са хоспитализирани по няколко пъти, защото калпавата система на клиничните пътеки е направена така, че човек да не се излекува в болницата, а виновен да бъде изкаран лекарят.
Общо взето, въпросът е нашенецът някак си да удържи на напъните на болестите, на високите цени на лекарствата и медицинските изделия до 2020 г. Пък после - тия от Съвета на ЕС я са същите, я - не. А ГЕРБ все ще намери начин да замаже очите им с някоя лъжа.

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57