19 Декември 2018сряда00:21 ч.

Дни на руското кино с вход свободен у нас

Космическият екшън "Салют 7" на Клим Шипенко открива фестивала на 22 август в РКИЦ

/ брой: 161

автор:Альона Нейкова

visibility 1117

Дни на руското кино с вход свободен ще има в два български града. Освен прожекции в София и Варна са планирани срещи на известни режисьори и актьори с колеги и зрители. Церемонията по откриването на фестивала ще се състои на 22 август, сряда. Голямата зала на Руския културно-информационен център (ул. "Шипка" 34) ще е домакин на събитието, а космическият екшън "Салют 7" на Клим Шипенко е първият филм, който ще се прожектира в рамките на програмата. Един от създателите на музиката в заснетата по действителен случай кинотворба - композиторът Дмитрий Носков, ще е сред специалните гости на форума в българската столица.
Ценители ще имат привилегията не само да гледат най-нови продукции, заснети през 2017-а и 2018-а, но и ще видят съвременни творби, вече получили награди на престижни руски фестивали, разкри за ДУМА Владимир Ястреба, ръководител отдел "Култура" в РКИЦ.
Младият режисьор Кирил Плетньов ще гостува за първи път в България с "Давай!", който ще бъде показан на 23 август. Създателят на удостоената с две награди на "Кинотавр" драма "Подхвърлен" - Иван И. Твердовский, също се очаква да пристигне по повод представянето на филма пред публиката у нас на 24 август. "Монах и демон" на Николай Достал ще се прожектира на 25 август. Режисираната от Наташа Тюлпанова криминална комедия "Блокбастер" ще може да се гледа на 26 август. Следващата седмица ще започне със "Селфи" на Николай Хомерики с участието на Константин Хабенски. Очаква се режисьорът да дойде в София заедно със съпругата си Анастасия Хомерики-Гранковска. С "Нашествието" на Фьодор Бондарчук ще бъдат закрити Дните на руското кино в столицата. Всички прожекции са от 19 ч., с български субтитри.
Във варненския Фестивален и конгресен център (бул. "Сливница" 2) същите филми от програмата ще са достъпни за почитателите на седмото изкуство от 25 до 30 август. В съботния ден от 17,50 ч. ще бъде показан "Давай!", в неделя от 16 ч. - "Селфи", в понеделник от 13,45 ч. - "Подхвърлен", на 28 август от 16 ч. - "Нашествието", на 29-и от 13,45 ч. - "Монах и демон", а в четвъртък с "Блокбастер" от 14 ч. събитието ще приключи и в морския град.
Проектът, насочен към укрепване на двустранните отношения в областта на киното, се реализира в рамките на международното културно сътрудничество между Руската федерация и Република България. Организатори на фестивала са Министерството на културата на Русия, "Россотрудничество", Националният филмов център, Фонд "Кино", "Вяст плюс" и продуцентската компания "Фест-филм".

 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246