13 Ноември 2018вторник01:35 ч.

Държавата се сети да прави хранилище за електронните данни

/ брой: 158

автор:Ростислава Иванова

visibility 151

На шестия ден от срива в Търговския регистър правителството излезе с идеята да създаде "мега хранилище" с електронни данни, където всеки държавен регистър да прави копие на своята информация. Предложението направи вицепремиерът Томислав Дончев на вчерашното заседание на МС. Премиерът Бойко Борисов заяви, че това ще е "един склад", в който да отива информацията от всеки регистър, и нареди да се въведе надзор, както има в строителството. "Това трябва да го отрегулираме, защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове", констатира Борисов.
Дончев пък докладва, че вече работят справките за актуалното състояние на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел. Вицепремиерът подчерта, че "става дума за 25 терабайта информация - огромни масиви от данни", които трябвало да бъдат възстановени. До няколко дни всички функционалности на регистъра би трябвало да са достъпни. "Кризата е голяма, но това е само един от регистрите в държавата. От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на абсолютно всички информационни системи. До края на седмицата ще имаме доклад. Най-важното обаче по нормативно изискване е всеки подобен регистър, всяка база от данни да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира", сети се вицепремиерът. Той обеща до 10 дни да предложи решение за единното хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж да си прави копие от информацията. "Сривът показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа е-управление. Суровата истина е, че, ако не искаме повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", каза Дончев.
Междувременно екссъветникът за е-управление на вицепремиера Румяна Бъчварова във втория кабинет на Борисов Божидар Божинов припомни, че от година и половина има решение на МС за държавен регистър с резервни копия на електронни данни, дори е приета пътна карта и е осигурено финансиране.

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220