19 Март 2019вторник10:50 ч.

Държавата се сети да прави хранилище за електронните данни

/ брой: 158

автор:Ростислава Иванова

visibility 381

На шестия ден от срива в Търговския регистър правителството излезе с идеята да създаде "мега хранилище" с електронни данни, където всеки държавен регистър да прави копие на своята информация. Предложението направи вицепремиерът Томислав Дончев на вчерашното заседание на МС. Премиерът Бойко Борисов заяви, че това ще е "един склад", в който да отива информацията от всеки регистър, и нареди да се въведе надзор, както има в строителството. "Това трябва да го отрегулираме, защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове", констатира Борисов.
Дончев пък докладва, че вече работят справките за актуалното състояние на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел. Вицепремиерът подчерта, че "става дума за 25 терабайта информация - огромни масиви от данни", които трябвало да бъдат възстановени. До няколко дни всички функционалности на регистъра би трябвало да са достъпни. "Кризата е голяма, но това е само един от регистрите в държавата. От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на абсолютно всички информационни системи. До края на седмицата ще имаме доклад. Най-важното обаче по нормативно изискване е всеки подобен регистър, всяка база от данни да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира", сети се вицепремиерът. Той обеща до 10 дни да предложи решение за единното хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж да си прави копие от информацията. "Сривът показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа е-управление. Суровата истина е, че, ако не искаме повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", каза Дончев.
Междувременно екссъветникът за е-управление на вицепремиера Румяна Бъчварова във втория кабинет на Борисов Божидар Божинов припомни, че от година и половина има решение на МС за държавен регистър с резервни копия на електронни данни, дори е приета пътна карта и е осигурено финансиране.

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53