21 Ноември 2018сряда23:10 ч.

БСП настоява за специално внимание към отбраната

"Визия за България" е надпартиен документ с акценти във всички важни сектори, увери Атанас Зафиров

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 618

Отбраната се нуждае от специално внимание. Проблемите на националната сигурност са от по-друго естество, но мерките за Българската армия, на всички ни е ясно, че би следвало да бъдат от спешен характер. Тази теза застъпи народният представител от "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на партията Валери Жаблянов. Вчера представители на социалистите се срещнаха с членове и ръководството на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), за да представят проекта "Визия за България" и по-конкретно текстовете, посветени на сигурността и отбраната.
"Обща е констатацията, че обстановката в Европа и света се променя бързо и драматично, това представлява провокация към българската политическа, военна и стратегическа мисъл, отбеляза Жаблянов. Той изтъкна, че е впечатлен от една от препоръките на КООСО, че е крайно време да бъдат разделени секторите "Сигурност" и "Отбрана". Смесването на тези две сфери понякога води до подценяване и неяснота относно мерките и политиките, които се предприемат в тези области, обясни депутатът.
От БСП обещаха да вземат под внимание всички препоръки на Конфедерацията, сред които са конкретизиране на ролята на държавата в укрепването на сигурността, утвърждаването на надпартийния характер на държавната администрация, както и засилването на отбранителния капацитет.
От организацията имат забележки и препоръки за визията на БСП, които след обсъждането ще бъдат адресирани до ръководството на партията и предоставени за по-нататъшно обсъждане. Подготовката и приемането на окончателния вариант на визията ще е дело на различни обществени, политически и научни среди, които да допринесат България да получи нов тласък в своето развитие, увери Жаблянов.
С "Визия за България" искаме да дадем ново начало на държавата за дълъг период напред, обясни народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана Николай Цонков. Атанас Зафиров от ИБ на БСП припомни, че в раздел "Отбрана" във визията на БСП има разписан специален абзац, който предвижда подготвянето на концепция за развитието на въоръжените сили. Той подчерта, че "Визия за България" е надпартиен документ с пет акцента - икономика и доходи, регионално развитие, образование и здравеопазване.
"Този документ е изключително актуален. Документ, който се приема в подходящ момент. Основните заключения в тази визия са, че неолибералният модел е изчерпал своя потенциал, както и че светът е пред прага на доста голяма промяна. Ние сме напълно съгласни с този извод", подчерта полк. о.р. Иван Иванов, председател на УС на КООСО. Заместникът му полк. Цанко Цанков отбеляза, че в организацията има силен експертен потенциал. По думите му във визията има много хубави идеи, които обаче трябва да бъдат обвързани със срокове и време, за да не останат само като пожелание. Българската армия трябва да възстановява изгубените си способности, настоя полк. о.р. Иванов и подчерта, че дискусиите по темата трябва да продължат, за да може армията ни да преодолее тежкото състояние, в което се намира.


Снимка БГНЕС
В секторните дискусии по "Визия за България" се включиха и от Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната
 

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 71

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 51

/ брой: 227