21 Ноември 2018сряда23:10 ч.

Китайски квинтет обра овациите в Банско

В своите композиции лидерът на бенда Ли Шаочуан желае да постигне хармоничен баланс между западните и източноазиатските мелодии

/ брой: 154

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 430

Страхотно преживяване е да бъдем в този град, да свирим пред вас!, заяви лидерът на Ли Шаочуан квинтет. Той благодари на д-р Емил Илиев за поканата и на Китайската джаз асоциация, че ги е препоръчала да участват на нашия реномиран фестивал. Бендът, който за първи път идва в България, представи в Банско репертоар предимно от композиции на Ли Шаочуан, посрещнати с бурни аплодисменти от многобройната публика. Съпругата му Жун Цънцу свири в квинтета на вибрафон, Шюнгуан Джан - на китара, Шу Джутонг - на барабани, а басистът Хуан Юн-Адам е и секретар на Китайската джаз асоциация. Ли казва, че се влюбил в джаза, когато преди 20 години слушал Адам да изпълнява тази музика. Вече 13 години Хуан Юн провежда джаз фестивал и се стреми да подпомага младите музиканти. Китайската джаз асоциация съществува отскоро, но вече трупа опит в организацията на структурите, обучението, събитията, при което получава голямо съдействие и от правителството, допълниха гостите.
В края на 80-те години нашата страна се отвори за света. Навлезе музика, която не бяхме слушали - рок, джаз, блус. Музикантите, както всички хора у нас, се събудиха за новото и започнаха да свирят тези стилове, в Пекин се появиха много млади изпълнители, които се стремят да ги развиват. Заедно с тях се оформи и огромна публика с интерес към новото звучене, разказва Адам. Ежегодно през последните 10 години у нас настъпват положителни промени, казва Адам. Живея в Пекин, където всяка вечер може да посетите стотици концерти, в града има над 300 киносалона и т.н.
В началото нямаше кой да ни учи, музикантите се събираха и свиреха заедно, откривахме сами тънкостите на джаза. Постепенно в Китай започнаха да идват американски джазмени и да преподават в нашите големи консерватории. Китайски музиканти пък отиваха в чужбина да изучават стила и се връщаха у дома да предават знанията си на студентите, споделя Ли Шаочуан, възпитаник на консерваторията в Шанхай и магистър по джаз в университета на северен Тексас, САЩ. Той е свирил с Еди Гомес, Пат Матини, Били Дръмонд, Ури Кейн и други. В своите композиции Ли желае да постигне хармоничен баланс между западните и източноазиатските мелодии.

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 71

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 51

/ брой: 227