24 Март 2019неделя01:44 ч.

ГЕРБ се уплашиха от атаката на БСП за финансирането на общини

Министри и кметове се впуснаха да защитават управляващите за начина на разпределение на парите през МС

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 736

Пресконференцията, на която от БСП за пореден път алармираха, че кабинетът разпределя държавни средства за "свои" общини през постановления на МС, вбеси ГЕРБ. Часове след като зам.-председателят на БСП Кирил Добрев разкри, че само за година от 360 млн. лв., отпуснати чрез постановления, 250 млн. са за гербаджийски общини, а едва осем за такива на левицата, министри и кметове, приближени до властта се впуснаха в хвалебствия към кабинета и Бойко Борисов.
Регионалният министър Николай Ненков побърза да нападне кмета на Троян Донка Михайлова, като обяви, че не е очаквал тя да се включи в "хора на манипулаторите". По думите му за Троян този мандат кабинетът е дал 22 млн. лв. "Вече очаквам да чуя от този формат и лъжа от сорта АМ "Хемус" е само за членове на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП ще се движат само по горски пътеки на черен кон", иронизира Ненков.
Както ДУМА вече писа, Михайлова настоя за спешно събиране на Националното сдружение на общините и позиция за механизмите по разпределение на средства към местната власт през постановления на МС. Тя настоя и финансирането да става по ясни правила.
Председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов обаче се впусна да хвали направеното от кабинета за местната власт. Той омаловажи факта, че повече от 100 общини са пренебрегвани от щедростта на съпартийците му.
За добрия образ на правителството вчера се погрижиха и кметовете на Банско и Велико Търново. За "десерт" бе оставен и отлъченият от БСП кмет на Сопот Деян Дойнов. Само няколко месеца след като бе атакуван от ГЕРБ за злоупотреби, и дори бе даден на прокуратурата, Дойнов дойде на "Дондуков" 2 за среща с Бойко Борисов, след което публично му благодари "за грижата на държавата към общината". Бившият социалист заяви, че благодарение на безлихвен заем от държавата, 70% от който е опростен, община Сопот в момента има 1,8 млн. дългове при заварени 13 млн. задължения. По думите му управляващите не делели кметовете. Той определи като спекулации твърденията на БСП, че ГЕРБ се целят да купуват кметовете на други партии. Дойнов направи заявка за нов кметски мандат, но не посмя да се присламчи за ГЕРБ отсега.
В интервю обaче кметът на ловешката община Летница Красимир Джонев отбеляза, че ощетени от правителството са малките общини. Той дори обмисля да призове свои колеги да напуснат НСОРБ заради обидното отношение от страна на управляващите.Кметът на Сопот, срещу когото ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата през март, бързо се похвали в социалните мрежи със снимка до Бойко Борисов

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56