10 Декември 2018понеделник18:33 ч.

Георги Чакъров:

ГЕРБ дават пари само на големи общини и на „свои”

Няма ясни критерии за разпределянето на пари от кабинета, смята кметът на община Полски Тръмбеш

/ брой: 153

автор:Павлета Давидова

visibility 1291

- Г-н Чакъров, БСП за пореден път алармира, че през постановления на МС правителството субсидира определени общини според политическата принадлежност на кметовете. Ясни ли са критериите, по които правителството финансира местната власт?
- Тези действия на правителството са целенасочени и продължават вече няколко години. Критериите по никакъв начин не са ясни, но целта е ясна. Управляващите заобикалят ясните процедури, по които се съставят републиканските и общинските бюджети, кандидатстването за европейски средства и финансиране по проекти. Така определени общини получават многомилионни бонуси, с които да решават наболели инфраструктурни проекти. Лошото е, че тези общини са единствено и само такива, които са от тяхното политическо семейство, или са "послушни" общини и кметове. Всъщност според мен това са критериите за финансиране.
- Дали това не е начин "непослушни" кметове да бъдат наказани?
- Ясно е, че това е една от целите. Ударени и наказани обаче са не толкова кметовете, които не получават финансиране, а гражданите, които живеят в тези общини.
- Има ли начин тази практика да бъде прекратена и всички граждани да се радват на еднакво отношение от страна на управляващите?
- Тази практика не само че не се прекратява, а през годините се разраства, защото е удобна за управляващите. Изготвят се неточни и некоректни републикански бюджети, за които още при съставянето им е ясно, че има различни буфери - намалени приходи, неотчетени показатели и т.н. Още в началото е заложено да има преизпълнение на бюджета. А тези пари могат да се разпределят не от НС, а от правителството. Това може да бъде прекратено, но е въпрос на ясна политическа воля.
Управляващите твърдят, че са особено демократични, а в същото време създават двоен стандарт. В правителството на Пламен Орешарски имаше една програма "Публично-инвестиционни проекти". По нея към общини се разпределиха около 500 млн. Всичко обаче стана по определени правила - с кандидатстване и проекти. Тогава в нашата област 2/3 от средствата отидоха в общини, управлявани от ГЕРБ, но бе ясно защо ги получават. Парите се разпределиха с по-широко ветрило, а не както се получава през последните години - единствено и само към някои общини. Което е по-лошо, сега в немалко случаи се отпуска финансиране не по работни проекти, а за текущи ремонти и пътища. Ако някой си направи труда да види при какви цени се изразходват тези средства, би било интересно. За съжаление правителството се радва на медиен комфорт, малко са журналистите, които биха се осмелили да зададат тези въпроси.
- Управлявате Полски Тръмбеш от 2003 г. Все пак успявате да променяте общината, как финансирате проектите си?
- За съжаление не успяваме по начина, по който е необходимо, и по който ни се иска. За последните 3 г. почти нямаме по-сериозни проекти. Опитвали сме да получим финансиране по тези постановления, последния път май дори отговор не получихме! Справяме се само и единствено със собствени средства, но само доколкото да закрепим това, което сме постигнали.
Всичко това не е случайно. Наближават изборите. Ако се случат добри неща в общината, те биха били актив на сегашното ръководство, което явно не устройва тези, които искат да ни сменят.
- Т.е. има вероятност умишлено да бламират дейността на някои кметове?
 - Това е една от целите. Тактически е добре измислено.
- Има ли вариант да се противостои на тази практика?
- Единствено, ако обществото реши, че не бива това да продължава. Управляващите действат хитро. Насочват ресурс в големите градове, където е съсредоточено повече население. По този начин разчитат на по-малко недоволство, ако приемем, че то остава в малките общини.
Вече почти 20 г. държавата се развива в посока няколко индустриални центрове, всичко останало е със замиращи функции, особено селата в малките общини. Това, ако не е целенасочена политика, е липса на такава. При този начин на управление, разпределение на финансовия ресурс, диспропорции в начина на живот в различните населени места - ако продължава така, след 20 г. в селата няма да останат хора.
- От кого може да се търси помощ?
- Преди бях оптимист, но започвам да мисля че перспективите са все по-лоши. Общини като нашата са оставени на самоизживяване. Всяка законова промяна, която вменява допълнителни задължения на общините и местната власт, задълбочава проблемите, включително и финансовите.
Промяна в управлението би могла да е едно от решенията. БСП допусна своите грешки и тепърва трябва да възвърне доверието в себе си. Въпросът е да направим достатъчно хората да ни повярват.

 

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239