19 Март 2019вторник08:40 ч.

Започна строителството на катарските корвети

Малкото емирство е поръчало цяла флотилия в италианска корабостроителница

/ брой: 153

автор:Георги Георгиев

visibility 816

В Италия е започнало строителството на първата корвета от клас "Доха" за Катар, съобщи "Навал тюдей". Строежът на бойния кораб се извършва в корабостроителницата на компанията "Финкантиери" в Муджиано. По време на тържествената церемония са присъствали министрите на отбраната на Катар и Италия.
През м.г. емирството и италианската компания подписаха договор за строителството на цяла флотилия за малката държава от Персийския залив. Тя включва четири корвети за противовъздушна отбрана, два патрулни кораба за крайбрежните води и един десантен кораб-док, както и десетгодишен абонамент за обслужване на тези кораби. Общата сума на договора е около 4 млрд. евро. Още един милиард евро ще отиде в друга италианска компания - "Леонардо", която ще достави артилерийските системи, радиолокационните комплекси и електрониката. Сред тях са противокорабните ракети "Ексозет", зенитно-ракетни комплекси "Астер-30" и МИКА. Арсеналът на корветите клас "Доха" включва още 76-мм оръдие на фирмата "Леонардо", 30-мм дистанционно управляеми артилерийски комплекси "Марлинс" и ЗРК американско производство "Рейтиън" за близка защита. "Доха" ще разполага и със пасивна система за противоракетна защита "Силена Мк2", а на борда на корветата е предвидено да се базира хеликоптер NH-90 и скоростни лодки RHIB. Дължината на корветите е 107 м, ширината им у 14,7 м, а екипажът е от 98 души.
Първата корвета "Доха" трябва да бъде предадена на катарските ВМС през 2021 г., а всички четири кораба от този клас до 2023 г.
В момента катарските ВМС наброяват общо 8000 души персонал, а на въоръжение имат четири ракетни катера британско производство, три ракетни катера френско производство и десетина патрулни катери. През последните години освен в Италия, Катар направи редица поръчки за нови патрулни катери в Турция и Холандия. В Турция например са поръчани близо 40 катера от най-различен вид, както и два учебни кораба за ВМС. Още през 2014 г. пък емирството подписа споразумение с холандската компания "Дамен груп" за съвместното построяване на шест 50-метрови патрулни кораба и един 52-метров кораб за осигуряване действията на бойни плувци. Стойността на проекта бе за над 800 млн. евро, но засега не е известно какво става с неговата реализация, както не и известно и на какъв етап са плановете на катарските военни моряци от края на 2017 г. за закупуването на малки подводници.


Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53