22 Март 2019петък11:36 ч.

Обезпокоени пациенти пишат на управителя на касата

/ брой: 144

автор:Аида Паникян

visibility 369

"Постоянен експертен съвет (ПЕС) затруднява достъпа на пациенти до лечение и е единствено административна мярка без реална полза за хората. Неприемливо е достъпът на пациентите да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни от цялата страна". Това пишат в писмо до управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев. ДУМА припомня, че с въвеждането на ПЕС пациенти с ревматоидни и други заболявания от цялата страна ще пътуват до София, когато започват лечение или сменят едно скъпо лекарство (1500-2000 лв.) с друго. Това би засегнало около 7 хил. души с ревматоидни заболявания. През ПЕС трябва да минат и около 4 хил. души с множествена склероза. Идеята е лекари от страната да не изписват скъпа терапия.
Няма как 1980 новодиагностицирани на година да получат ранен достъп до лечение в рамките на 6 месеца - за да бъде това възможно, ПЕС трябва да преглежда по 25 души на ден, всеки работен ден в годината, пишат пациентите с ревматоидни заболявания. Те са категорични, че въвеждането на ПЕС ще забави значително лечението на тежки заболявания, за които има скъпо лечение. Организациите предлагат контролът да се осъществява в експертните лекарски комисии по места, с назначен от РЗОК представител, както и професорите от сегашния ПЕС да посещават комисиите по места при необходимост.
Трите организации изразяват готовност за среща с управителя на НЗОК, на която да представят подробно аргументите си срещу ПЕС.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56