16 Ноември 2018петък10:43 ч.

Обезпокоени пациенти пишат на управителя на касата

/ брой: 144

автор:Аида Паникян

visibility 266

"Постоянен експертен съвет (ПЕС) затруднява достъпа на пациенти до лечение и е единствено административна мярка без реална полза за хората. Неприемливо е достъпът на пациентите да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни от цялата страна". Това пишат в писмо до управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев. ДУМА припомня, че с въвеждането на ПЕС пациенти с ревматоидни и други заболявания от цялата страна ще пътуват до София, когато започват лечение или сменят едно скъпо лекарство (1500-2000 лв.) с друго. Това би засегнало около 7 хил. души с ревматоидни заболявания. През ПЕС трябва да минат и около 4 хил. души с множествена склероза. Идеята е лекари от страната да не изписват скъпа терапия.
Няма как 1980 новодиагностицирани на година да получат ранен достъп до лечение в рамките на 6 месеца - за да бъде това възможно, ПЕС трябва да преглежда по 25 души на ден, всеки работен ден в годината, пишат пациентите с ревматоидни заболявания. Те са категорични, че въвеждането на ПЕС ще забави значително лечението на тежки заболявания, за които има скъпо лечение. Организациите предлагат контролът да се осъществява в експертните лекарски комисии по места, с назначен от РЗОК представител, както и професорите от сегашния ПЕС да посещават комисиите по места при необходимост.
Трите организации изразяват готовност за среща с управителя на НЗОК, на която да представят подробно аргументите си срещу ПЕС.

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 277

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 538

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 141

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 223