20 Ноември 2018вторник20:47 ч.

България е трета в ЕС по смърт при трудови злополуки

На всеки час в ЕС умират 10 души от рак, свързан с работата

/ брой: 135

автор:Аида Паникян

visibility 430

В България смъртността вследствие трудова злополука е 3,6, на 100 хил. заети, което я поставя на трето място в ЕС по този показател. Това съобщи националният секретар по безопасност и здраве към КНСБ Огнян Атанасов. В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хил. Атанасов поясни, че у нас на 100 хил. работещи се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 хил. Във Франция например са 3500. Изводът е, че не се докладват трудовите злополуки, тъй като за тях не се плаща, смята експертът от КНСБ.
ДУМА припомня, че от всичките 2911 трудови злополуки през 2017 г. 2318 са станали по време на работа. През м.г. трудовите злополуки са с 63 повече от 2016 г., увеличават се и смъртните случаи за година - от 88 на 94.
По данни на НОИ трудовите злополуки през първото полугодие на т.г. са общо 1427, от които 35 са завършили със смърт.
От КНСБ искат да бъдат възстановени секторните проверки по безопасни условия в предприятията, които допреди 8-9 години се провеждаха съвместно с ГИТ. Въз основа на тези проверки се правени проучвания и заключения за реалното състояние на условията за безопасен труд на дадена фирма.
Сред действията на КНСБ за подобряване на здравословните и безопасните условия на труд е провеждане на информационни кампании за превенция на професионалните рискове, повишаване на ролята на комитетите и групите по условия на труд, както и действия за подобряване на безопасната и здравословната работа сред заетите в дигиталната икономика. В тази сравнително нова сфера има и нови рискове за безопасността при работа, за физическото и психическото здраве на работещите, припомни Атанасов. Той подчерта, че и ЕС работи по актуализиране на директивите за работното място, екранното оборудване и знаци за безопасност. Във връзка с дигиталната икономика в България освен за понятието "работник", трябва да има и дефиниция за понятието "работно място", защото то вече е различно от това, което бе през 90-те години, коментира Атанасов.
Раковите заболявания, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални заболявания, цитира европейската статистика националният секретар по безопасност и здраве към синдиката. Той припомни, че в ЕС на всеки час умират 10 души от рак, свързан с работата, а всяка година възникват 120 хил. случая на онкозаболявания, свързани с работа.
Атанасов припомни, че в края на м.г. са приети изменения на директивата за карцерогени и мутагени, но в България все още нищо не се прави по транспонирането й. Предстоят промени и в директивите за биологичните агенти, и за личните предпазни средства, които трябва да бъдат транспонирани и в българското законодателство.


Миньор загина в рудник край Видин

 44-годишен видинчанин загина в края на седмицата при трудова злополука в рудник край с. Кошава. Според първоначалните данни мъжът е загинал при срутване на гипсова облицовка от тавана на галерията.
 
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 18

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 22

/ брой: 226